Aturem Ragull Centre: “No s’entén que el govern faci el joc a una gran empresa com Ferrer”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig i cedida per la plataforma

FOCUS és l'oportunitat de mirar temes de ciutat a fons. Pots trobar tots els articles del segon FOCUS, Habitatge, densitat i model de ciutataquí. elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions. Subscriu-t'hi

Judith Defez és una de les integrants de la plataforma Aturem Ragull Centre, un col·lectiu de ciutadans organitzats arran de la proposta urbanística del govern. Consideren que no s’ha acreditat l’interès públic de la proposta i critiquen diversos aspectes de l’operació: la mossegada al sòl industrial, l’alçada dels edificis, la concentració de sòl comercial, els possibles problemes de mobilitat... La plataforma, nascuda com a oposició al Ragull Centre, ha engegat una recollida de signatures en diversos comerços –majoritàriament de l’avinguda Cerdanyola– per intentar aturar aquest projecte. Defez va atendre elCugatenc el passat 13 d’abril.

Com us vau començar a organitzar?

– Un grup de veïns del barri de Sant Francesc vam començar a sumar forces a les xarxes. De sobte, vam descobrir que havia nascut una iniciativa similar a través del Whatsapp. Ens vam unificar perquè coincidim en els criteris principals. Ens hem adonat que ens hem de moure nosaltres.

Quins són els punts en comú de les persones que participeu a la plataforma?

– Per a nosaltres és molt important fer habitatge de protecció oficial de forma correcta i amb coherència. No ens val el xantatge d’“això o res”. Ens sobta que es requalifiqui sòl industrial i es faci HPO al mig d’un polígon. Què passa?! La gent que no pot pagar un habitatge a Sant Cugat i ha d’accedir a HPO ha de viure amb els sorolls i les olors d’un polígon?!

En tot cas, haurien de fer un pla per traslladar tot el polígon però no s’ha fet perquè tot respon a la voluntat d’un gran propietari que vol treure’n rèdit. És un nyap. Per què no s’utilitza el sòl industrial per atreure empreses i evitar així que siguem una ciutat dormitori? Tenim poc sòl industrial i l’hauríem d’aprofitar per promocionar l’arribada d’empreses.

El terreny fa molts anys que no té cap ús ni hi havia cap indici de poder-lo tenir.

– Perquè la farmacèutica Ferrer vol treure el rendiment econòmic més alt possible i això s’aconsegueix amb una operació així. Qui garanteix als seus treballadors que després d’aquest pas l’empresa no intentarà fer el mateix on ara tenen la seu i, per tant, acabi deslocalitzant la producció? A més, fer una proposta com la del Ragull Centre és marcar un precedent per a la resta d’empreses del polígon.

El govern defensa el projecte per la construcció de 72 habitatges públics entre HPO i dotacionals.

– Però l’interès inicial era fer un hipermercat i l’Ajuntament a canvi ha demanat un rendiment en forma d’HPO per autoritzar-ho. Pel que sabem l’hipermercat és un Mercadona de 3.000 metres quadrats. Seria el quart de la ciutat. En el cas de Mira-sol tenia un sentit però al Monestir - Sant Francesc ja hi ha molts supermercats i botigues. L’objectiu és donar servei a gent que vindrà en cotxe? Creiem en el comerç de barri i segurament aquell no és un bon emplaçament i molts locals quedaran buits.

Una nova centralitat...

– És que nosaltres ja tenim una centralitat de barri! Si volen crear un barri nou, haurien de preveure un pla per a tot el polígon que permetés traslladar l’activitat industrial. En lloc d’això fan una actuació puntual que és un nyap. Els hem preguntat si han estudiat l’impacte de trànsit i contaminació al costat d’un institut i d’una escola i ens diuen que l’han de fer.

Perquè els estudis de mobilitat són obligatoris quan es comença a tramitar la modificació del planejament, no amb un conveni previ.

– No es pot firmar un conveni sense estudiar les coses! Si l’incompleixen Ferrer s’endurà una pasta [al conveni que va passar pel Ple no s’especifica cap indemnització pel seu incompliment tot i que obre la porta a la via contenciosa administrativa]. Miro per on miro, qui guanya és Ferrer. No s’entén que el govern faci el joc a una gran empresa.

Han corregut massa per signar el conveni i han donat a l’empresa el benefici màxim. Haurien d’haver consultat abans a la ciutadania. Les reunions les han fet quan el conveni ja estava enllestit i, a més, no ens han donat tota la informació perquè, per exemple, no ens han dit quants diners ha costat tot el que han fet fins ara. Per això hem demanat i aconseguit tot l’expedient a través d’una instància.

Quina relació heu tingut amb el govern?

– Abans de passar el conveni pel Ple es va fer una presentació on hi van acudir pocs veïns i on es va anunciar la proposta com a tancada. Llavors ens van dir que no només podríem escollir el nom de la plaça. Quan van veure el rebombori, van fer una segona reunió i, tot i que les formes van ser correctes, no ens van facilitar dades concretes o ens deien coses com que encara no havien fet l’estudi de mobilitat. No es pot anar a una reunió i no facilitar la informació que et demanen!

Això sí. Ens han dit que estan disposats a crear una comissió amb el veïnat per parlar-ne. La sensació que tenim és que només volen parlar de l’alçada [planta baixa +10] però volem anar més enllà. Ens preocupa l’alçada perquè ens torna a models dels anys 70. A Sant Cugat s’aplicava un criteri que tots els grups polítics dels darrers 30 anys havien assumit com a propi. Per què ara ha canviat el criteri?!

Presenten el Ragull Centre mentre no s’han aplicat algunes de les mesures d’habitatge previstes com la construcció d’edificis HPO a Pla del Vinyet [recollits al Pla d’Acció Promusa 2030, que el govern actual diu que redefinirà amb un nou pla]. No ens poden dir que no hi ha terrenys públics on fer HPO mentre no apliquen compromisos com aquest. Al senyor Duch li agradaria tenir un edifici d’11 plantes a davant de casa a la Floresta o és que ens el posen només als del barri de Sant Francesc perquè som els pobres del poble? L’HPO s’ha de repartir per tot arreu!

Ciutadans, per exemple, ha parlat d’acumulació de rendes baixes.

– I fins i tot hi ha gent que parla de gueto però aquest no és un posicionament consensuat per la plataforma. No creiem que pel simple fet de fer HPO s’hagin de generar problemes. Ara bé, per què una persona que viu a un HPO ha de ser al costat de les indústries? És lleig. És un menyspreu a la gent que no té tanta capacitat econòmica.

Per què us preocupa l’alçada?

– Des de la plataforma marquem un topall de cinc pisos, que és el que s’ha aplicat arreu del municipi. Ens preocupa pel canvi de l’skyline i perquè no entenem el canvi de criteri. La finca no és prou gran per encabir tants habitatges com els que es volen fer així que l’única forma d’encabir-los era creixent cap amunt. De nou, una estratègia perquè l’operació sigui rendible per a Ferrer.

No volen anar més enllà en el percentatge d’HPO perquè llavors Ferrer no tindria prou benefici. Si això és un problema, doncs que no acceptin l’acord amb la farmacèutica i que inverteixin més diners en fer promocions públiques. No pot ser que la gent marxi del municipi i la solució sigui facilitar el negoci d’un privat.

Tampoc us agrada el model de plaça.

– Perquè no té sortida. Seria diferent si hi hagués una sortida per l’altra banda del polígon. Sobre el paper està molt bé però històricament s’ha vist que en aquest tipus d’espais passen coses que no agraden.

El govern diu que es poden canviar coses.

– Com a reacció a la pressió social però en un primer moment només se centraven en l’alçada. Hi ha moltes altres preocupacions: la zona comercial, les places d’aparcament, la mobilitat generada... No sabem el detall de la negociació però tenim molts dubtes.

L’Ajuntament accepta fer la requalificació a canvi de l’interès públic de tenir habitatges públics, un equipament –segurament com a magatzem– i una plaça.

– Però no està prou ben justificat aquest interès. A més, tenim un barri amb necessitats d’equipaments però el que ens fan és un magatzem. És un menyspreu. En qualsevol cas, què passaria si l’empresa digués que no es fa res perquè l’Ajuntament demana més a canvi? Doncs res, que tot quedaria com està. No podem cedir als xantatges de les grans empreses.

Quina capacitat d’incidència penseu que podeu tenir com a plataforma?

– Molta. La nostra força és que som transversals. Tenim gent d’alguns dels partits que ara són al govern i que participa a la plataforma a títol individual. No volem vincular-nos a cap partit.

Els dos partits de l’oposició estan en contra del Ragull Centre. No és una oportunitat per tenir incidència com a plataforma?

– Sí, per compartir informació i introduir les nostres propostes està bé però no volem tenir un vincle directe.

Què teniu previst fer d’ara endavant?

– Per ara presentem al·legacions al conveni i iniciem la recollida de signatures.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article