El Consell del Centre-Est evidencia la preocupació veïnal pel Ragull Centre

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Diverses persones han preguntat i criticat la proposta urbanística del Ragull Centre en el marc de la reunió del Consell de Barri del Centre-Est celebrada aquest dimarts per la tarda de forma telemàtica. Tot i que el govern insisteix que està disposat a parlar-ne en el marc de reunions –encara sense data– per concretar el projecte ara que s’emprendrà la modificació urbanística, bona part del veïnat que ha participat en la sessió de l’òrgan de participació posa en dubte la capacitat d’adaptació tenint en compte el conveni aprovat.

Maria José Muñoz, en representació de la plataforma Aturem Ragull Centre, ha estat una de les participants que ha insistit en aquest tema. Ha dit que sense un estudi econòmic no es pot justificar l’interès públic de l’operació perquè el govern no pot saber si treu més benefici la farmacèutica Ferrer, amb qui s’ha signat el conveni urbanístic perquè cedeixi els terrenys, o l’Ajuntament. També ha posat en dubte la capacitat d’adaptació de la proposta, ha criticat la manca de resposta a algunes instàncies presentades per integrants de la plataforma i ha demanat concretar la data de les reunions per seguir parlant aquest afer.

Maria Mir, en representació de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Collserola, ha dit que la comunitat educativa del seu centre està preocupada per la projecció de les ombres dels dos edificis previstos al Ragull Centre sobre el pati de l’escola. També ha lamentat que no hi hagi encara un estudi de mobilitat generada i que s’hagi aprovat el conveni sense haver consensuat la proposta amb el veïnat anteriorment.

El veí Albert Fibla ha posat en dubte que la ubicació d’habitatge públic al mig d’un polígon pugui considerar-se habitatge digne i ha preguntat a la presidenta del Consell, Esther Madrona, pels possibles problemes d’olors, sorolls i fins i tot accidents que es puguin produir al polígon i afectin el veïnat. També ha posat en dubte que l’equipament previst tingui ús de magatzem. Maria López, de l’associació 4 Pins i també de l’AFA del Collserola, ha posat en dubte el projecte per la manca de consens previ i perquè creu que “dinamitarà la vida del barri”: “S’hauria d’haver creat un debat amb tota la ciutadania sobre el model de ciutat”.

Davant de totes aquestes aportacions –i altres crítiques a través del xat–, Madrona ha recordat que el conveni no és un projecte arquitectònic ni una modificació urbanística i que, per tant, encara hi ha marge de maniobra per definir la proposta: “Ara és el moment de parlar amb tots vosaltres per definir com serà”. La decisió, ha dit, pot ser sobre tot el projecte i també sobre l’ús de l’equipament. Tot i això, ha defensat la proposta presentada dient que “el Ragull Centre no serà un espai marginal, ni als afores ni que dinamiti res”, tot reivindicant la plaça pública que es crearà com un espai de socialització.

Madrona ha dit que va votar a favor el conveni perquè incorpora la creació de nou habitatge públic, tot reconeixent que 72 habitatges no salvaran l’exclusió residencial però que són un pas per reduir-la: “Hem intentat fer-ho el millor que hem pogut. Per alguna cosa es comença”. Sobre l’emplaçament també ha dit que és tan digne com qualsevol altre espai de la ciutat. El Consell ha acabat evidenciant-se el descontent i la preocupació veïnal.

Crítiques a la Zona de Baixes Emissions

Tot i no haver portat tant debat com el Ragull Centre, diversos veïns també han mostrat la seva preocupació per la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). És el cas de Josep Lleixà, que ha lamentat que els veïns que viuen a dins de la ZBE també estiguin afectats, no podent moure el cotxe si aquest no té l’etiqueta de la DGT. També Mireia Gallego ha dit que caldria haver pres mesures alternatives prèvies perquè la gent no es vegi forçada a canviar de cotxe gràcies a un transport públic eficient.

Pel que fa a mobilitat diversos veïns també han criticat que l’anella verda s’implementés per posteriorment ser modificada així com la retirada del paviment del camí del Crist Treballador –la segona fase del projecte s’ha presentat en aquest mateix Consell–, motiu pel qual han preguntat pel cost de les modificacions. El regidor de Mobilitat, José Gallardo, ha dit que l’Ajuntament no ha destinat ni un euro ja que eren projectes subvencionats.

Altres temes del Consell

La reunió d’aquest dijous ha servit per repassar altres temes com la possible compra per part de l’Ajuntament de la seu del Centro Popular Andaluz, el tancament provisional del pont de Can Vernet per un despreniment –encara sense data de reobertura–, les reunions pendents per definir les inauguracions de l’avinguda Cerdanyola i dels Jardins del Vallès, la propera reunió (10 de juny a les 19h. als Jardins del Vallès) per informar del projecte de vianantització del segon tram de l’avinguda i per repassar els resultats dels pressupostos participatius, entre d’altres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article