El Consell de Mira-sol evidencia la preocupació veïnal per les restes d’amiant al carrer Folch i Torres

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura del consell

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Diversos veïns de Polis Alfa han acudit al Consell de Barri de Mira-sol d’aquest dilluns per la tarda per demanar la millora del manteniment al barri i, especialment, de la pantalla acústica que hi ha entre el carrer Folch i Torres i l’AP7. Així ho ha explicat en primera instància la veïna Mariluz Varela, que ha assegurat que les restes d’amiant despreses de les pantalles acústiques ja han provocat problemes oncològics en alguns veïns.

Posteriorment una altra veïna ha criticat el govern municipal perquè, diu, no ha demostrat cap voluntat de resolució. Ha assegurat que en una reunió els van despatxar de pressa i que les respostes que van donar eren incoherents. Entre advertències de portar aquest afer a mitjans d’abast supramunicipal, el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, ha pres el compromís de revisar la situació, tant de la pantalla acústica com del manteniment del barri, que ha estat una altra de les peticions veïnals.

Però l’amiant genera una preocupació especial per ser un producte cancerigen i per això Gallardo també s’ha compromès a revisar els protocols d’actuació perquè la brigada municipal no pot encarregar-se d’aquesta tasca. També ha dit que una part dels terrenys no són municipals i, per tant, la brigada no pot fer cap tipus de tasca de manteniment. El representant de Junts al Consell, Joan Puigdomènech, també ha dit que cal instar la Generalitat per actuar correctament.

Les pantalles acústiques de Mas Gener dependran dels Next-Generation

La sessió de l’òrgan de participació d’aquest dilluns també ha servit perquè el tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler, hagi anunciat que la instal·lació de pantalles acústiques entre l’AP7 i el carrer Guadalajara a Mas Gener podria enllestir-se abans del 2025 tenint en compte que el Ministeri preveu pagar aquesta i d’altres actuacions amb un paquet de 14,9 milions d’euros provinents dels fons europeus Next-Generation. Els fons obliguen a licitar les actuacions abans del 2023 i acabar les obres abans d’acabar el 2025.

Es tracta d’un complement als 10,6 milions que ja s’havien reservat als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), on no s’havia prioritzat l’actuació a Mira-sol. Soler ha dit que les obres són importants tant per la problemàtica històrica com per l’aixecament dels peatges i la finalització de l’enllaç entre l’AP2 i l’AP7 perquè suposaran un increment del trànsit. Davant les preguntes de Puigdomènech, Soler ha dit que la previsió dels Next-Generation ja s’ha incorporat als PGE.

Un veí ha demanat celeritat i saber si realment aquest pas és significatiu. Soler ha reconegut que no té cap compromís escrit i que no ha pogut veure el projecte però, tot i això, confia que, havent incorporat aquest tram als fons europeus, s’hauran de complir els terminis establerts. La concreció de possibles expropiacions dependrà, diu, del projecte, que, segons assegura, ja ha estat aprovat pel Ministeri.

Sense data per al soterrament de la torre d’alta tensió

Preguntada pels veïns, la presidenta del Consell, Pilar Gorina, ha dit que encara no es té data d’actuació per al soterrament de la torre d’alta tensió que queda al carrer Guadalajara perquè l’equip d’urbanisme estudia la unificació d’aquesta acció amb el soterrament de dues altres torres més petites properes ja que suposaria un estalvi econòmic. Tot i això, Gorina assegura que Rubí segueix disposat a soterrar la torre ja que, com que la línia d’alta tensió haurà de passar per sota de l’AP7, l’actuació afecta tant a Fecsa com als ajuntaments de Sant Cugat i de Rubí.

Altres afers

El Consell també ha servit per informar de diverses accions de govern. Una d’elles és la posada en marxa del centre d’emprenedoria que s’ha d’ubicar a la Masia de Can Rabella però que provisionalment s’instal·larà al Mira-sol Centre Gorina ha dit que hi ha un pressupost de 140.000 euros per fer la reforma interior amb l’objectiu d’acollir 60 persones. També es preveu inaugurar el local de Bicibox del carrer Vallseca al juliol i la instal·lació d’un punt de càrrega de vehicles elèctrics al 2022.

El govern també ha explicat que per ara es retarda el projecte de museïtzació de les restes arqueològiques de Can Cabassa i que s’arranjarà un sotrac a una de les rotondes del carrer Josep Trueta. A més, s’ha donat compte de l’entrada en funcionament de la Zona de Baixes Emissions així com dels resultats dels pressupostos participatius. Alhora, s’han repassat alguns dels punts tractats als punts de treball.

La representant de Can Cabassa rebutja un possible Ragull Centre al barri

Tot i que sense cap punt concret a l’ordre del dia, el debat ciutadà generat al voltant de la proposta urbanística del Ragull Centre al barri del Monestir - Sant Francesc ha arribat a Mira-sol en forma de preocupació de l’Associació de Veïns de Can Cabassa. La seva representant, Magalí Robin, ha demanat un procés participatiu per definir el creixement del barri, tot dubtant del procés engegat amb Barcelona Regional per la manca d’informació al respecte i anunciant que s’oposaran a un model similar al Ragull Centre al seu barri.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article