Anul·lada definitivament la modificació del conveni del Complex Esportiu de Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Tribunal Suprem ha inadmès a tràmit el recurs presentat per l’empresa Eventig Sports Cinc SL en el marc del plet per la modificació del conveni de gestió del Complex Esportiu de Valldoreix al 2012. En les sentències precedents –del jutjat al 2016 i del TSJC al 2020–, la justícia havia donat la raó a Pablo Alonso, llavors vocal per la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV), en considerar que la modificació era tan substancial que suposava la creació d’un nou contracte.

L’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix (AVPV) ha pres el relleu i ha mantingut la via judicial oberta tot i els recursos de l’empresa. Amb la darrera resolució s’esgota la via judicial i per això la seva presidenta, Roser Casamitjana, demana al govern de l’EMD iniciar la liquidació del contracte i la preparació d’un nou plec de clàusules per licitar el servei. L’objectiu és no tornar al conveni anterior, del 2003, ja que, segons un informe jurídic demanat per la mateixa entitat, no era correcte.

Alonso, per la seva banda, diu que aplicant una tramitació d’urgència es pot resoldre el contracte vigent i preparar les clàusules del concurs al mateix temps. “El dictamen que vam presentar l’any passat és un document important que vam regalar a l’EMD”, ha reivindicat tot fent referència a l’estudi jurídic que l’entitat va encarregar arran de la sentència anterior, “cal fer un estudi financer i legal però l’informe deixa clar que ‘pel que fa al reconeixement indemnitzatori, semblaria que hi ha elements suficients en el cas que ens ocupa per rebutjar qualsevol pretensió en aquest sentit per part de l’adjudicatari’”.

El president de l’EMD, Josep Puig, ha rebutjar fer declaracions al respecte a l’espera de parlar amb els advocats. Tot i això, l’entitat veïnal ha anunciat que treballa una moció amb els partits de l’oposició –va compartir candidatura amb ERC-MES i CUP-PC–. L’objectiu és presentar-la al Ple de juliol, fent èmfasi en l’informe jurídic que van presentar l’any anterior.

Miguel Durán, per part de l’empresa concessionària, es mostra satisfet amb la resolució: “Vam presentar el recurs per coherència però el conveni anterior ens és més beneficiós. Ara l’EMD ens haurà de pagar els subministraments i tornar la pista verda [on ara hi ha pistes de pàdel] a l’estat anterior. L’exvocal Alonso ens ha fet un gran favor”. Tot i això, diu estar disposat a negociar amb el govern valldoreixenc per veure com es resol la situació.

Cronologia del conflicte

Per entendre el procés judicial i la situació actual cal remuntar-se al 2003, quan l’EMD va adjudicar la gestió del Complex Esportiu a l’empresa Eventing Sports Cinc, constituïda mig any abans de la formalització del contracte i com a única participant al concurs públic. A la cronologia trobaràs els -principals elements a tenir en compte de la cronologia del conflicte.

El dictamen jurídic de Veïns Progressistes com a punt de partida?

Davant del silenci momentani de l’administració, Casamitjana ha explicat en roda de premsa que un bon punt de partida per saber com actuar d’ara endavant és revisar el dictamen jurídic presentat a l’EMD per part de l’entitat veïnal. De fet, amb la darrera resolució, l’associació ha presentat una nova instància amb el document perquè el govern el valori com a punt de partida per a treballar.

Al document es proposa resoldre el contracte de forma anticipada (set anys abans del venciment). Els progressistes apunten que no es pot recuperar el contracte anterior perquè havia generat molts problemes i havia propiciat la modificació del 2012, que, malgrat estar fora de llei, millorava alguns dels aspectes del conveni anterior. Demanen, per tant, l’elaboració d’un estudi que ha de determinar si cal pagar o no algun tipus d’indemnització a l’empresa, tot i que apunta la possibilitat de no pagar cap indemnització perquè l’adjudicatari és “responsable dels defectes que han conduït a la impossibilitat de continuar el contracte en els termes pactats”.

Per extingir el contracte s’acullen al punt G de l’article 233 del Reial Decret Legislatiu 3/2011 que recull el text refós de la llei de contractes del sector públic, on es preveu poder resoldre un contracte sempre i que no es pugui executar en els termes pactats inicialment o quan aquesta execució suposi una lesió greu a l’interès públic. Això donaria dret a Eventing a una indemnització del 3% de l’import de la prestació deixada de realitzar, segons es recull al propi document presentat per l’entitat veïnal. Consideren que l’EMD es pot acollir a aquesta opció per la impossibilitat d’acollir-se o modificar el conveni del 2003.

L’empresa, confiada en tornar al conveni del 2003

Tot i les intencions de Veïns Progressistes i encara sense resposta de l’administració, Durán es limita a dir que el conveni del 2003 que de facto torna a regir per l’anul·lació de la modificació del 2012 és positiu per als interessos de l’empresa. Davant d’aquestes declaracions, Casamitjana ha dit: “Ens temíem que volien tornar al conveni anterior. Ara l’EMD ha de prendre la iniciativa”. Alonso, per la seva banda, ha explicat que en qualsevol cas caldria determinar com es torna al conveni del 2003 tot recordant que l’informe jurídic demanat per l’associació explicita que aquesta opció no és possible.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article