Un 62% dels infants considera que no se’ls ha tingut prou en compte en l’aplicació de restriccions per la COVID-19

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

6 de cada 10 infants de la ciutat considera que s’han tingut gens o poc en compte les seves necessitats i opinions en l’aplicació de les restriccions per la COVID-19. Aquesta és una de les dades més significatives de l’enquesta que ha preparat el Consell d’Infants i que ha obtingut un total de 819 respostes. Així ho han presentat els propis infants implicats al Consell –representants de totes les escoles de primària de la ciutat– en la sessió de cloenda de l’òrgan de participació, celebrada el dimecres passat.

L’enquesta respon a l’encàrrec fet pel govern municipal a principi de curs: conèixer com ha impactat la pandèmia sobre els infants santcugatencs. Bona part de les 15 qüestions proposades pels mateixos infants tracten l’estat d’ànim i la salut emocional. Se’n desprenen dades rellevants com ara que un 22% ha estat malament o molt malament durant el confinament tot i que, malgrat això, l’alegria, l’esperança i la confiança van ser els estats d’ànim més habituals.

Així ho han explicat diversos dels integrants del Consell d’Infants tot posant en valor que, malgrat no veure els amics, no poder trobar-se amb els familiars, no anar a l’escola i no poder anar als parcs –fets que valoren negativament–, la majoria de nens i nenes han gaudit d’estar a casa perquè han pogut compartir més temps amb la família i han fet coses que normalment no poden fer. La majoria dels enquestats, a més, prefereixen fer classes presencialment ja que s’aprèn més que en el format en línia.

Més enllà de les dades relacionades amb l’estat d’ànim i les emocions, de l’enquesta es desprenen altres informacions com que més de la meitat dels infants no han passat la COVID-19 o que a un 68% els molesta bastant o molt portar la mascareta. Pots veure els resultats complets a continuació:

La il·lustradora Clara-Tanit també ha participar en una de les sessions del Consell d’Infants, per crear una il·lustració a mode de resum del treball d’aquest curs en el marc de l’òrgan de participació. S’hi recullen els resultats de l’enquesta, del taller d’emocions i d’altres activitats. La il·lustració s’imprimirà i es penjarà als centres educatius.

Valoració política

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha qualificat l’enquesta de “treball impecable” i ha dit que és extrapolable a la resta de la societat, tenint en compte que la pandèmia ha tingut conseqüències emocionals per a tothom. S’ha compromès a fer suport a totes les persones que ho necessitin i ha agraït l’esforç dels infants per adaptar-se a les restriccions. Tot reivindicant la desescalada, Ingla ha dit que la Festa Major d’aquest any tindrà en compte els infants de la ciutat.

La tinenta d’alcaldia Núria Gibert, de qui depèn l’àrea d’Infància, i la regidora Pilar Gorina, al capdavant d’Educació, han posat en valor l’espai de participació i també algunes de les accions de suport a les famílies en el marc de la pandèmia com ara el subministrament d’ordinadors i connectivitat per poder seguir les classes en línia. Gorina també ha cridat a participar als Casals d’Estiu. Sandra Casat, en representació de Junts per Sant Cugat, ha posat en valor la tasca dels nens i nenes, que diu que s’han guanyat unes merescudes vacances.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article