Julià Mestieri: “No se’ns va passar mai pel cap deixar d’organitzar el Quinto de Nadal”

per Miquel Margalef

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge dels tallers de lloros i cotorres. Foro: Cal Temerari 

Amb la desaparició de la Guitza, Cal Temerari serà enguany l’encarregat d’organitzar el tradicional Quinto de Nadal de Sant Cugat. Per tal de conèixer totes les novetats i el procés perquè l’acte sigui un èxit hem parlat amb Julià Mestieri, membre de Cal Temerari, perquè ens ho expliqui.

– Cal Temerari serà l’encarregat, com a Associació Cultural de Sant Cugat, d’organitzar el Quinto de Nadal d’enguany després que desapareixes la Guitza. Era una decisió tan assumida per tothom que s’havia de tirar endavant que no va costar gens de decidir?

– Era claríssim que s’havia de tirar endavant però no pel fet d’estar assumida sinó per ser molt il·lusionant. Nosaltres ens plantegem impulsar la cultura com quelcom participatiu, popular, amb certa perspectiva crítica i reflexiva de la realitat, que et regalin el Quinto de Nadal de Sant Cugat és una sort ja que és un dels més macos de tots els Països Catalans. Ni se’ns va passar pel cap dir que no.

El Quinto no només és una festa, sinó que serveix per implementar uns valors.

– Més que ser una activitat que serveix per implementar valors és un acte molt festiu i d’oci que permet posar sobre de la taula certs temes d’actualitat. Sempre hi ha números que apareixen temes recents de la ciutat i també és útil per visibilitzar col·lectius implicats en diferents reivindicacions. En definitiva, és un espai de referència de retrobada de molta gent en les vacances de Nadal i que té molt assumit traslladar postures crítiques del que ha anat passant al llarg de l’any.

– S’aconsegueix aglutinar molta gent que normalment no visita Cal Temerari. És una manera d’obrir nous horitzons?

– Tothom qui bé al Quinto de Nadal sempre té les portes de Cal Temerari obertes. Però clar, no ens enganyem, és un acte que és una festa popular i té més tirada que debats electorals, ponències del llibre de Varufakis i que la majoria d’actes que fem a Cal Temerari. Tot i això penso que si volguéssim captar aquest tipus de públics seria l’espai ideal per fer-ho, però no és la nostra intenció. Com a Temerari un dels mecanismes que tenim per treballar els nostres eixos és desenvolupar espais de sociabilització on es normalitzin alternatives en els diversos temes que treballem i aquest és un d’ells.

–  El Quinto de Nadal es celebrarà els dies 25, 26, 27 i 28 al Pavelló 2 de Rambla del Celler i els horaris seran de les set de la tarda a les dues de la matinada excepte l’últim dia que durarà fins les onze perquè després hi haurà un fi de festa.

–  Els horaris seran una mica flexibles en funció del ritme i en funció del que ens demandi la gent assistent. Volem fer que aquest any de primer Quinto Temerari tingui un format un pèl més esbojarrat, on per exemple en l’última partida cantin tots el Lloros i Cotorres. Deixem oberta la porta i alguna sorpresa sortirà.

–  Fins les dues de la matinada, m’ha sorprès aquest horari.

–  Aquest any hi ha un problema perquè els festius no concorden amb els dies de Quinto. Només tindrem un dia amb vigília de festiu i per tant teníem por que la gent es concentri molt en els dos primers dies. Parlant amb l’Ajuntament hem decidit eixamplar l’horari per donar més cabuda a tothom.  

–  Una de les novetats més esperades, i que molts assistents agrairan, ha estat la instal·lació de calefacció.

–  (Riu). Ha estat l’Ajuntament qui finalment ho ha implementat després que els últims anys es veiés necessari. Des del primer dia que ens ho vam posar com a objectiu encara que sabíem que els pressupostos eren molt cars. Ho vam plantejar amb poques esperances i finalment s’ha aconseguit. El consistori també facilita l’espai, l’adequació d’aquests i la vigilància.

–  A  d’aquesta novetat anecdòtica, heu solut impulsar uns tallers espacials només per a cotorres, a més dels tallers mixtos. Perquè?

–  Volem donar un espai perquè la gent nova que vulgui cantar en pugui aprendre, ja que és quelcom complicat. La novetat que hem introduït, com molt bé deies, és el taller exclusiu per a cotorres ja que hi havia una dinàmica en que el 90% de les vegades eren homes els qui estaven cantant. Per nosaltres la qüestió de gènere és quelcom transversal i per això intentem aplicar-ho a totes les àrees de treball que tenim. És una cosa que implica poc esforç però que té gran visibilitat i simbologia. A més, el fet que els número tinguin una forta connotació sexual sumat a que sempre fossin homes li donava un caire poc diversificat. En el moment d’escollir qui puja a cantar també aplicarem el criteri de la paritat, tant en partides com en temps.

– Quina quantitat de cotorres i lloros teniu “inscrits”?

–  No tenim un registre però podem estar parlant entre 20 o 30 persones. Ara d’aquells que ho tinguin fresc i dels que més animen potser ja no ni han tants (riu).

– Heu recuperat també el Quinto de Valldoreix que és va celebrar el passat 13 de desembre. Com a anat?

Ens ha fet molta il·lusió poder-lo impulsar amb una altre entitat com l’Associació de Veïns Progressistes de Valldoreix, perquè això vol dir que la gent s’engresca amb les nostres propostes. Van assistir una cinquantena de persones de mitjana passant entre 200 o 300 al llarg de tot l’acte. Per ser un Quinto de poble està molt bé i les respostes de tothom han estat molt positives. Hi ha molt camí per fer, l’any que ve hi tornem segur.

 – També col·laboreu amb el Senglar Cultural per impulsar el de La Floresta.

–  En aquest cas ha estat el Senglar qui ha impulsat el projecte i nosaltres hem format els lloros i els hi hem explicat el funcionament dels elements característic del Quinto de Sant Cugat.

– Ens posta avançar alguna exclusiva?

(Riu). No, no us podem avançar cap exclusiva, em sap greu.

– Amb els premis dels Quintos es tornaran a repartit presents del comerç local com en els darrers anys. Aquesta vegada, i amb la oportunitat que Cal Temerari agrupa diverses entitats, també s’ha convidat al teixit associatiu perquè col·labori en els premis. Com avancen les recaptacions?

Molt bé. S’ha fet una invitació a tots aquells que estan al Temerari i aquells que no ho estan perquè puguin col·laborar amb algun premi i a posar un element decoratiu al Pavelló. La força actual del teixit associatiu actual ens ha obert molt les portes en aquest aspecte. Tot i això, segueix sent un espai on el comerç local hi seguirà tenint molta més força i presència.

– Ja que tu no avances cap exclusiva, dir que des de elCugatenc participarem en la col·laboració dels premis.

No esperava menys.

– Des de les xarxes socials heu impulsat una campanya perquè es puguin actualitzar algunes rimes que es cantaran al llarg de la celebració del Quinto.

Ens em centrat sobretot en la rima del tercer, per la seva vinculació directa amb la Guitza. És una manera de dir que ja no és el Quinto de la Guitza sinó que és quelcom diferent organitzat per Cal Temerari. Històricament a Catalunya la rima del tercer s’ha lligat amb cirerer i com a peculiaritat a Sant Cugat es cantava a més “Recoder botifler”. Actualment Recoder ja no és alcalde, ja no és conseller i per tant ja no té gaire sentit. Per això hem obert un concurs a Facebook i Twitter amb l’etiqueta de #rimaeltercer. La rima més compartida a cadascuna de les xarxes socials rebrà un premi de dues entrades dobles per la celebració del Cap d’Any i l’honor, si el públic així ho decideix, de convertir-se en la nova rima.

– Ara mateix, i ja per acabar, teniu un Verkami en marxa per acabar d’equipar Cal Temerari. Falten 8 dies perquè finalitzi i porteu recollits 2.335€ dels 4.500 que demaneu.

Alguns dels equipaments que ara mateix utilitzem estan prestats i necessitem que siguin nostres per tal de complir l’objectiu. Ara amb els dies que queden volem llençar una subcampanya activant recompenses pensades de cara a les fetes nadalenques. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article