La manca de respecte en l’esport, principal apunt negatiu de l’anàlisi d’Ethics 4 Sports

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

D’entre les categories d’anàlisi del programa Ethics for Sports (E4S) de Sant Cugat Creix, el respecte és el que rep més valoracions negatives, és a dir, més manques de respecte en la pràctica esportiva. En canvi, la solidaritat esdevé el que més aportacions positives ha recollit. Així ho han explica els impulsors del programa en una roda de premsa celebrada aquest dilluns per la tarda referent als resultats de la temporada 2018-19, la darrera que va poder tenir una anàlisi completa abans de la pandèmia.

Maurici Benito, president del Sant Cugat Creix, que agrupa el Rugby, el Club Voleibol, el Patí Hoquei Club, el Júnior FC i l’Handbol, ha explicat que l’objectiu de l’anàlisi no és esdevenir policies de l’esport sinó tenir una diagnosi de la situació que permeti emprendre accions concretes. En aquest sentit, amb una anàlisi realitzada de la mà de la Blanquerna, es proposen 10 accions de millora: un taller d’orientació metodològica, la creació de la figura de tècnic formador, un grup de discussió sobre el rol de les famílies i un altre sobre els valors de l’esport, un taller amb esportistes, un pla d’acollida de noves famílies, un manual de bones pràctiques i tres píndoles informatives (per al club, per a les famílies i per als entrenadors).

Tot i això Enric Maria Sebastiani, representant de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport de la Blanquerna, ha reconegut el repte que suposa fer alguns canvis ja que la gent que acudeix de forma proactiva als tallers i formacions és la que ja té una sensibilitat sobre l’ètica a l’esport. Les dades de la temporada 2018-19 s’extreuen d’un total de 1.096 aportacions a l’aplicació d’E4S corresponents a 22 entitats esportives de 15 esports diferents. Sebastiani ha explicat que mentre les famílies acostumen a registrar aportacions referents a altres famílies en el marc de les competicions, els entrenadors ho fan sobre els entrenaments. Les aportacions fan referència majoritàriament a infants d’entre 8 a 13 anys.

El representant de la Blanquerna també ha explicat que els esporta amb més participació han estat el futbol sala, el futbol i el volei tot i que cap d’ell destaca ni en positiu ni en negatiu. L’esport amb més aportacions positives ha estat el rugbi i els que més aportacions negativen han tingut han estat el bàsquet i l’hoquei. Sebastiani també ha dit que què és un comportament positiu i què un comportament negatiu també depèn de la percepció d’un esport, posant d’exemple que simular una falta no està mal vist al futbol i en canvi està molt mal vist en la majoria d’esports. Des de la Blanquena proposen evolucionar la plataforma per poder recopilar nous paràmetres.

E4S sense l’Ajuntament

A l’octubre passat les desavinences entre l’Ajuntament i Sant Cugat Creix van portar la ruptura de les relacions pel que fa al programa E4S. Tot i que el consistori ho va presentar com un acord, a la pràctica es desvinculava totalment del projecte, deixant l’aplicació mòbil que servei per recopilar les dades per fer les anàlisis en mans de l’entitat des que vencés el contracte que tenia l’Ajuntament per al seu manteniment.

“Els serveis jurídics de l’Ajuntament han informat a l’equip de govern que en compliment de la Llei de contractes de les administracions públiques no es pot continuar fent aportacions econòmiques a l’entitat per a desenvolupar aquest projecte de forma recurrent”, apuntaven en un comunicat. L’entitat explicava, però, que el projecte existia gràcies a un fons europeu i que seguiria per molt que l’Ajuntament li retirés el suport.

Vuit mesos després, Benito dona per tancat el conflicte i celebra que l’E4S pugui seguir existint tot i que no tingui el suport de l’Ajuntament. També ha explicat que hi ha altres municipis interessats tot i que per ara no avança cap nom. Alhora, ha dit que l’Ajuntament de Sant Cugat té la porta oberta per tornar a participar si ho creu oportú ja que un dels objectius del programa també és interpel·lar les administracions per prendre mesures.

Per ara l’E4S seguirà sense el suport municipal, mantenint l’aplicació que permet recopilar dades i, alhora, accedir a un suport d’un psicòleg quan es registren els casos; una acció molt ben valorada pels clubs que hi han participat, segons els representants de Sant Cugat Creix. Albert Salarich, representant de l’entitat, ha explicat que al quart trimestre del 2021 es farà la presentació del nou curs i el programa es reactivarà entre el primer i el segon trimestre del 2022, permetent una nova anàlisi de dades d’una temporada completa per part de la Blanquerna.

La preparació d’un nou projecte europeu

La roda de premsa d’aquest dilluns també ha servit per donar a conèixer que el Sant Cugat Creix ha preparat un nou projecte per accedir a finançament europeu. La idea és fer una frase pilot que permeti recopilar dades sobre esportistes d’aquí i de fora així com les necessitats de les administracions, permetent fer una anàlisi que interpel·li no només a l’esportista i als clubs sinó també a les federacions i als governs de diferents nivells. Hores d’ara és una proposta tancada que està pendent de saber si rebrà el finançament europeu o no, una resolució que coneixeran a finals d’any.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article