Es manté la pressió de l’oposició i de la plataforma ciutadana contra el Ragull Centre a l’espera de les reunions compromeses

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest dilluns era la data prevista per celebrar una reunió govern-oposició per parlar del Ragull Centre però finalment ha estat postposada per al proper 1 de juliol, segons expliquen els dos partits de l’oposició, Junts per Sant Cugat i Ciutadans. Paral·lelament la plataforma Aturem Ragull Centre encara no ha estat convocada a cap trobada per parlar de la possible redefinició del projecte anunciada pel govern municipal, que sí va fer trobades amb el veïnat abans i després de l’anunci.

Amb aquest context, no hi ha cap canvi aparent respecte a l’acord inicial amb la farmacèutica Ferrer per requalificar un terreny industrial i fer una plaça pública, una zona comercial de 3.500 metres quadrats, 308 places d’aparcament, un equipament municipal en forma de magatzem, 46 habitatges de mercat, 42 habitatges de protecció oficial (HPO) de lloguer general i 30 habitatges dotacionals per a joves o gent gran. Tot plegat a una parcel·la industrial adjacent a l’antiga Delphi que s’haurà de requalificar.

Però el govern ha anat trobant-se noves crítiques en el marc dels Consells de Barri. L’afer va sorgir amb força al Centre-Est, on la participació d’una representant de la plataforma va servir per mostrar novament el descontent d’una part de la ciutadania amb la proposta urbanística. El Ragull Centre també va tenir presència al Consell de Mira-sol, on la representant de l’associació de veïns de Can Cabassa va rebutjar la proposta no només per se sinó també com a hipotètic model d’un futur desenvolupament del barri.

Ciutadans engega una campanya

Mentre es manté l’espera, l’oposició no s’ha quedat de braços creuats, especialment Ciutadans, que el passat 3 de maig va anunciar la posada en marxa d’una campanya amb el lema No al Ragull Centre posant en dubte alguns dels punts principals de la proposta: la requalificació de sòl industrial, fer habitatges a un polígon, l’alçada (planta baixa + 10), preveure l’equipament com a magatzem, el possible impacte ambiental, reservar el procés participatiu a escollir el nom de la plaça –en demanen un de més ampli– i la relació de la nova mobilitat generada amb les polítiques a favor de la mobilitat activa com ho és la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

“Pot ser el principi del trencament del model de ciutat”, va dir la regidora Munia Fernández-Jordán, que va anunciar la presentació d’al·legacions al conveni, “és l’inici d’una política urbanística”. EL portaveu del grup municipal, Aldo Ciprian, va demanar un emplaçament alternatiu on fer “HPO digne”. També van marcar el canvi de l’alçada i de l’ús de l’equipament com als mínims exigibles en la negociació amb el govern.

“En les primeres reunions no volien canviar res”, va dir Fernández-Jordán en referència a les diverses declaracions de membres del govern en què indicaven que hores d’ara només s’ha fet l’aprovació inicial d’un conveni i, per tant, és el moment d’obrir a debat la proposta per concretar-la, “si canvien d’opinió, estarem encantats”. Però Ciutadans, tot i la declaració del govern i el vist i plau de l’empresa per redefinir el conveni, dubta que es puguin fer canvis ja que hi ha un acord que marca unes línies. La campanya del partit es basa en anuncis a mitjans, carpes informatives i un vídeo en què els tres regidors expliquen la seva oposició a la proposta.

Tot i que Junts no ha fet una roda de premsa per anunciar la seva campanya, també ha mantingut una oposició ferma al projecte, reivindicant el model de ciutat tant en el marc dels debats al Ple com en diversos articles d’opinió. En el seu cas han escollit el lema #STOPRagullCentre. De fet, han adaptat un espai al seu web en què recullen vídeos, articles i fins i tot articles de persones no vinculades al partit. Hi introdueixen un altre lema, #SalvemSantCugat, en contra de la densificació de Sant Cugat, en favor del model urbanístic, en contra de l’alçada del Ragull Centre, a favor de l’HPO digne, en contra de la pèrdua de sòl industrial i en contra del possible impacte negatiu sobre el comerç. Al proper Ple presentaran una moció que, amb la defensa del sòl industrial com a motiu de partida, es demana aturar el projecte tal com s'ha plantejat hores d'ara.

700 signatures contra el projecte

Paral·lelament la plataforma Aturem Ragull Centre va comunicar el dilluns d’aquesta setmana que ja han recollit 700 signatures en contra del projecte i que ja ha formalitzat la presentació d’al·legacions, amb la següent argumentació: “la no existència de l’informe econòmic, la concentració d’habitatge de protecció oficial, l’incompliment del % mínim de sostre de reserva de protecció pública, les mancances de l’informe tècnic, el desequilibri entre l’interès públic i privat, l’ús comercial inapropiat, els problemes de mobilitat i contaminació d’un Gran Centre Comercial en zona escolar i ZBE, la manca de participació ciutadana, la justa distribució de càrregues i beneficis, i la pèrdua d’oportunitat de cohesionar un corredor verd entre els parcs de la Pollancreda i Torrent de Ferrussons”.

La plataforma insisteix en el lucre que s’emportarà Ferrer per la requalificació dels terrenys i la venda de la zona comercial i dels pisos privats. Esperen poder anunciar el seu càlcul de les plusvàlues en benefici de l’empresa que han demanat a arquitectes, enginyers i economistes. Segons van explicar en una nota de premsa –i també va dir una de les seves representants en una entrevista a elCugatenc–, no estan en contra de l’HPO sinó que demanen un consens ciutadà per decidir on i com es fa. Tenen previst mantenir la recollida de signatures fins el proper 19 de juny, present sobretot als comerços del barri del Monestir-Sant Francesc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article