La Unió emprèn el retorn a la seu un cop acordat l'inici de la dissolució del Consorci

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb el lema ReViu la Unió, la Unió Santcugatenca emprèn el seu retorn a la seu després d’haver tancat el desacord amb el govern arran dels informes municipals que obligaven a dissoldre el Consorci per buscar una nova fórmula de coordinació entre l’entitat i l’Ajuntament, que ha pagat les obres de rehabilitació de la seu. Així ho va comunicar l’entitat als seus socis en un acte celebrat ahir al vespre a la seu de la Unió i aquesta tarda el govern i la junta de l’entitat als mitjans de comunicació.

Després de més de mig any d’interrogant des del moment en què es van donar a conèixer els informes, l’entitat ha acordat en assemblea, celebrada al març, avançar en la dissolució del Consorci, una decisió ratificada pel Consell General d’aquest el dilluns passat. S’obre així la porta al procés de dissolució i posterior liquidació, a partir de la qual s’haurà de negociar la repartició de la propietat horitzontal sobre el preacord amb què es preveu un 77% de la propietat per a l’Ajuntament i un 23% per a la Unió.

Un cop feta la liquidació, ha explicat la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, caldrà definir els percentatges exactes i les zones que correspondran a cada part tot i que en el preacord ja es preveu, per exemple, que la Sala Clavé es mantingui en mans de l’Ajuntament. Hores d’ara tot l’edifici és propietat de l’Ajuntament i l’entitat en pot fer ús a través d’una cessió municipal. Amb la divisió de la propietat es podrà elaborar, si cal, un conveni per repartir l’ús dels espais tot i que hores d’ara, diu Madrona, no hi ha cap concreció al respecte.

Bona mostra de la tornada de l’entitat és l’acte amb els socis celebrat aquest dimarts i on també es va presentar el nou logo de la Unió. Durant la Festa Major l’equipament serà un dels espais d’activitats i posteriorment acollirà el Curs d’Estiu de la Universitat Internacional de la Pau. El president de l’entitat, David Pujol, explica que l’objectiu és que les seccions tornin a la seu després de la Festa Major, tenint en compte que ara queden pocs dies per acabar el curs. Preveu que s’hi puguin fer els casals d’estiu i començar la temporada vinent.

“Durant aquest temps hem perdut un 20% de socis”, explica Pujol, “per fi tornem a casa i crearem noves oportunitats per créixer a nivell individual i col·lectiu”. El proper repte és el bar, amb un acord en el marc del Consorci perquè seguís la concessionària anterior ara posat en dubte perquè queda sotmès a la liquidació del Consorci, a un concurs públic per acabar d’adequar l’espai i per elegir el nou concessionari si finalment es descarta la continuïtat de l’anterior. “Farem una inauguració a principi de curs però potser no es considera el projecte acabat fins que estigui el teatre acabat”, va dir Pujol en la trobada del dimarts amb els socis.

A l’espera del teatre

Tot i que bona part de l’equipament està acabat, tot just ara s’enllesteix la licitació per aplicar el projecte d’escenotècnia que ha de permetre habilitar el teatre i posar cortines i un escenari definitiu a la Sala Clavé. Segons Madrona, aquests espais no estaran totalment habilitats fins d’aquí un any o any i mig en funció de com avancin els tràmits de la licitació i l’execució del contracte.

Un equipament de ciutat

En el marc de la roda de premsa conjunta entre l’Ajuntament i la Unió, l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha destacat l’equipament com un espai obert a tota la ciutat, motiu pel qual és un dels espais que acollirà la Festa Major d’enguany. “Hem fet un acord de cessió de l’espai a l’entitat mentre no en tingui la propietat i mentrestant l’Ajuntament s’encarrega de tot”, explica l’alcaldessa en referència al cost del manteniment, els subministraments, la consergeria...

L’origen de la situació

Al 2010 l’entitat es va salvar d’una subhasta de la finca arran dels deutes acumulats perquè el president del moment, Pere Marín, va fer una aportació de 120.000 euros que va constar com a hipoteca. Acusat de frau i mala gestió, Marín va marxar i des del 2013 Pujol n’ha assumit la presidència, encarregat de buscar una solució econòmica i que també permetés rehabilitar la seu. El principi d’acord va arribar al 2011, amb una comissió mixta entre el consistori i l’entitat que va acabar constituint el Consorci encarregat de fer les obres, que es van iniciar al 2017.

El punt d’inflexió es va donar al març de 2020, quan el govern tripartit va advertir per primera vegada que s’havien detectat problemes en la gestió del Consorci que es va aprovar al 2015 tot i que va començar a treballar dos anys més tard. Al març, però, no es va posar sobre la taula la seva dissolució. L’advertiment es va convertir durant els mesos següents en dos informes interns. El primer, de l’interventor municipal, Antoni Calpe, emès al juny. El segon, de la secretària, Rosa Castellà, emès a l’agost i detonant perquè el 13 d’octubre el govern emetés un decret per incoar la dissolució del Consorci.

En sengles informes s’apuntava la no-realització dels pressupostos anuals del Consorci –on s’haurien d’incorporar aportacions anuals de l’Ajuntament i la Unió en concepte d’amortitzacions–, la no-aprovació definitiva de la constitució del Consorci ja que no es va publicar a cap butlletí oficial, la inadequació del Pla Estratègic de Viabilitat i la inexistència d’un pla de viabilitat, entre d’altres. En definitiva, la intervenció i la secretaria municipals concloïen que no es podia mantenir el Consorci.

Aquesta situació va arribar al seu límit a finals d’octubre ja que la junta de l’entitat va advertir que el govern havia tirat pel dret sense consultar l’entitat, que no va poder consultar la decisió de liquidar el Consorci fins el mes de març d’aquest 2021. A més, descartant el Consorci, es deixava enrere una fórmula que permetia mantenir la propietat compartida durant 50 anys perquè després la recuperés l’entitat. Haver elegit la divisió horitzontal suposa dividir la propietat sense cap previsió de recuperació per part de la Unió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article