La Unipau porta les mirades ecologista, feminista i antiracista al curs d’estiu

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Unió acollirà el curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) que se celebrarà del 8 al 14 de juliol amb el títol El canvi necessari. Una mirada ecologista, feminista i antiracista. Així ho ha anunciat la presidenta de l’entitat, Neus Sotomayor, i la directora, Mònica Pérez, en una roda de premsa aquest dijous al matí. És la primera vegada en 35 edicions que el curs d’estiu deixa el Centre Borja, obrint així una nova etapa que s’acompanya d’un nou model que barreja les conferències amb tallers i altres activitats.

Es tracta d’un canvi que fa més d’un any que preparaven i que finalment es podrà aplicar al curs d’estiu d’enguany, ja que l’anterior, quan ja preveien iniciar el nou model, es va haver de fer en línia i amb un format reduït pel que fa a nombre de ponents. El dia 8 a les set de la tarda es farà la inauguració institucional seguida de la conferència inaugural a càrrec de la coordinadora del Grupo de Estudios Africanos e Internacionales del Departament de Ciències Polítiques i Relacions Internacionals de la Universidad Autónoma de Madrid, Itziar Ruiz-Giménez. La conferència de cloenda, el dimecres 14 a les 12:30h. serà a càrrec d’Enric Tello, catedràtic de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.

La resta de dies, explica Sotomayor, es barregen conferenciants habituals amb alguns convidats expressament pel seu coneixement en la matèria. També s’han incorporat activitats paral·leles com ara excursions històriques per Collserola, el passi del documental Berracas sobre el procés de pau a Colòmbia i el taller de Consum Alternatiu i responsable a càrrec del divulgador Toni Lodeiro. Pots veure el programa complet i inscriure’t al lloc web de la Unipau.

A més, el curs d’estiu s’estructura en dos blocs. El primer, del dia 9 a l’11, en què es farà una anàlisi de l’explotació capitalista i dels límits ambientals i socials. El segon, del 12 al 14, en què es donarà veu a les resistències, amb activitats com una taula rodona amb la participació de les dues defensores dels drets humans acollides a Sant Cugat o una altra amb moviments locals que aposten pel canvi, on hi participarà l’Assemblea pel Clima, Rubí d’Arrel, la Floresta Contra Fronteres i Hora Bruixa.

Un nou model d’inscripcions

Més enllà del format, la nova edició del curs d’estiu també porta un canvi en les inscripcions, amb un preu únic de 35 euros i l’obligació d’indicar a quins actes s’hi acudirà per garantir el control d’accés i d’aforament per la pandèmia. La COVID-19 també ha obligat a esponjar més les conferències, amb més temps d’espera entre elles. A més, totes les conferències s’emetran també pel canal de YouTube de la Unipau.

El primer curs d’estiu sense Arcadi Oliveres

Sotomayor també ha destacat que l’edició d’enguany serà la primera sense Arcadi Oliveres, l’economista i activista per la justícia global que havia presidit la Unipau des de la seva fundació i que va morir el passat 6 d’abril. Amb aquesta absència, la nova presidenta remarca la tristesa que té l’equip organitzador i el renovat patronat de l’entitat. Explica que l’objectiu és seguir el llegat d’Oliveres i que els canvis aplicats aquest any ja havien estat consensuats amb ell per a l’edició anterior però no es van poder aplicar per les restriccions de la pandèmia.

La Unipau va organitzar l’acte de comiat i reconeixement a Oliveres del passat 4 de juny, la mateixa setmana en què el Ple va acordar nomenar-lo fill predilecte de la ciutat. Precisament per la celebració d’aquest acte, la Unipau ha renunciat a fer la conferència amb què cada any presenten el curs d’estiu i s’han limitat a fer una roda de premsa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article