El personal interí i laboral de l’Ajuntament se suma a la vaga per la fixesa

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Més de 150 persones s’han concentrat aquest migdia a la plaça de la Vila en el marc de la vaga convocada a nivell estatal pel personal interí i laboral temporal de les administracions públiques per demanar la fixesa en lloc de la celebració d’oposicions que de facto suposarien l’acomiadament massiu de persones que porten dècades treballant en frau de llei a l’administració pública. La convocatòria santcugatenca, que ha mobilitzat el personal interí i laboral de l’Ajuntament, ha estat promoguda per la secció sindicat de IAC-CATAC, impulsada pel Col·lectiu d’interins i laborals en frau de llei de l’Ajuntament. Hores d’ara encara no hi ha dades de seguiment.

“Instem al govern de la corporació a ordenar una auditoria que realitzi una anàlisi de les situacions d’abús de temporalitat en la plantilla i es declari l’esmentat abús tot avalant l’impacte de la situació del personal afectat”, demanen en clau local, “també instem a mantenir el compromís de supressió de les convocatòries de les places d’oferta pública d’estabilització que s’identifiquin en abús de temporalitat mentre el govern espanyol no aprovi les polítiques d’estabilització que donin compliment a la directiva comunitària 199/70 i la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea”.

Gabriel Mas, delegat de la secció sindical de IAC-CATAC, ha explicat que les negociacions amb l’alcaldia estan aturades: “Tenen bona predisposició però ens diuen que depèn de l’Estat i tenen raó perquè la negociació la porta el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, amb tres sindicats, CCOO, UGT i CSIF, i sense comptar amb els col·lectius d’interins ni els sindicats menys majoritaris que ens donen suport”. Després de mesos d’espera per la pandèmia, esperen poder obtenir representació en les eleccions sindicals del setembre: “Les primeres es van suspendre per la pandèmia i a la tardor ho vam instar però ens van anul·lar el preavís amb l’excusa de la pandèmia tot i haver-se celebrat eleccions a Catalunya, al Barça...”

En contra de la modificació de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic

La vaga també ha servit a nivell nacional per rebutjar la proposta del ministre Iceta de modificar l’Estatut Bàsic del Treballador Públic (EBTP o EBEP per les seves sigles en castellà): “No solucionarà el problema sinó que l’agreujarà encara més, ja que sanciona el personal en abús de temporalitat amb l’acomiadament forçós i, fins i tot, promou la precarització de les plantilles”. La IAC-CATAC calcula que afectaria a prop de 800.000 persones arreu de l’Estat, en el cas de l’Ajuntament, un 60% de la plantilla.

En el fons es troba el debat sobre si es consoliden les places mitjançant unes oposicions i, per tant, les persones que actualment les ocupen com a interines o com a personal laboral s’han de presentar a la prova i córrer el risc de perdre la plaça o si, tenint en compte que aquestes persones han estat treballant més temps del corresponent per al tipus de contracte que tenen i fent tasques estructurals que no s’adeqüen a la seva condició laboral, es busca una solució específica que no passi pel possible acomiadament massiu per la convocatòria d’oposicions.

Set mesos de reivindicació a Sant Cugat

El Col·lectiu d’Interins i Laborals en Frau de Llei de l’Ajuntament es va començar a organitzar al novembre, tot advertint que un 60% de la plantilla municipal es troba en aquesta situació, amb casos de persones amb més de 25 anys treballats en frau de llei i reivindicant la sentència de març del 2020 del TJUE per demanar que no se’ls faci fora. La seva primera aparició pública va ser en el marc del dia contra les violències masclistes, evidenciant, a més, que la majoria de persones afectades són dones.

Les protestes van seguir al gener amb una mobilització al davant de l’Ajuntament, una convocatòria que va mobilitzar treballadors públics a 40 ciutats espanyoles i que es va repetir al febrer. El passat 10 de maig van fer la seva darrera demostració de força fins a la vaga d’aquest divendres amb una marxa lenta en cotxe i bici pel centre de la ciutat en què va participar un centenar de persones i on ja van advertir que les reunions amb el govern municipal no havien portat de moment cap solució al problema.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article