Reivindicació contra els murs i per l’acollida en el dia mundial de les persones refugiades

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Diverses entitats com Refugees Welcome, Hospitalitat Casal Arrupe, el Seglar Cultural, la Floresta Contra Fronteres, la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau amb l’Ajuntament han reivindicat un canvi de paradigma en la política fronterera en el marc del dia mundial de les persones refugiades. El diumenge 20 de juny s’ha fet la lectura del manifest com a acte central, precedida d’una visita a la instal·lació que durant tot el cap de setmana ha lluït al carrer Santiago Rusiñol i a la plaça d’Octavià.

El manifest, esdevingut declaració de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament que es llegirà al Ple ordinari d’aquest dilluns, suposa un posicionament municipal en contra de la construcció de murs a les fronteres i a favor de l’acollida de les persones refugiades. La regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, ha llegit la declaració en l’acte d’aquest diumenge posant èmfasi en la importància d’incloure el reconeixement dels drets de les persones refugiades a la Convenció i el Protocol sobre l’Estatut dels Refugiats.

Amb la declaració, l’Ajuntament es compromet a realitzar una política compromesa amb el dret humà de lliure circulació, a donar les passes necessàries per garantir una acollida digna i aplicar polítiques per reduir les conseqüències del canvi climàtic. Pots llegir la declaració completa a continuació:

L’acte d’aquest diumenge ha esdevingut una doble visita. Primer a la instal·lació del carrer Santiago Rusiñol, on s’ha pogut veure informació sobre els processos migratoris i instal·lacions artístiques com pneumàtics, maletes i sabates perdudes com passa als camps de refugiats i a les fronteres, sota el nom No hi ha fronteres per a la solidaritat, organitzat pel mateix ajuntament. Després a l’exposició Indestructibles amb fotografies d’Alfons Rodríguez i textos del periodista Xavier Aldekoa que es troba fins l’11 de juliol al Museu del Monestir.

Més enllà de les activitats específiques del cap de setmana i dels dies previs en motiu del dia de les persones refugiades, totes les biblioteques de la ciutat han adaptat un racó amb llibres per a infants i adults per entendre les causes i les conseqüències del refugi i de l’impacte en la vida de les persones que migren. L’Ajuntament també ha impulsat Què puc fer jo?, una mirada sobre quines accions pot fer la ciutadania per pressionar i aportar en benefici dels drets humans de les persones refugiades.

A l’acte ha participat Arés Perceval, en representació del Centre Delàs, i Pablo Alonso, en representació de l’entitat Welcome Refugees. També hi ha acudit l’alcaldessa, Mireia Ingla, que ha recordat que al món hi ha 80 milions de persones desplaçades i que al darrere de cada migració hi ha uns motius que els porten fins i tot a jugar-se la vida: “La nostra ciutat ha de ser un referent en compromís d’ajut a aquestes persones”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article