La nova tarifa elèctrica a contrallum

per Laura Calvet Mir

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ecologia Política és una secció promoguda pel grup de lectura d'Ecologia Política de Cal Temerari per tal de fomentar una anàlisi socio-eco-crítica de la societat en què vivim i de promoure transformacions i canvis envers un món més lent, descarbonitzat, desnuclearitzat i ecofeminista, incloent un Sant Cugat en transició i decreixement.

Aquest 1 de juny va entrar en vigor la nova tarifa de la llum. Aquesta està cridada a modificar els nostres patrons de consum. Se’ns demana a les consumidores que mirem el rellotge abans de fer les nostres tasques quotidianes i que si volem estalviar ho fem en hores vall. L’objectiu és que les consumidores siguin més conscients de la necessitat d'aplicar mesures d'estalvi energètic i sobretot desplaçar el nostre consum fora de les hores punta, per evitar haver de fer noves inversions a la xarxa que encaririen més la factura. Segons ens expliquen els experts, tothom consumeix a les mateixes hores, al vespre quan arribem a casa o al migdia. Això implica que les xarxes s'hagin de sobredimensionar només per a aquestes hores i això té un cost per al sistema. Aleshores hem de fer el sopar i el dinar a les 7 del matí, per exemple? Evidentment que hi ha pics de consum en aquestes hores, perquè és quan les persones realitzen les seves tasques reproductives. Podem programar els electrodomèstics que més consumeixen (p. ex. rentadora, rentavaixelles) perquè funcionin en hores vall, això si no tenim ordenances municipals que ens ho prohibeixin, o si tenim electrodomèstics prou nous perquè tinguin aquestes característiques, o si tenim aquests electrodomèstics. I com sempre, la mesura afectarà les classes mitjanes i baixes que són les que es preocuparan per no encarir la seva factura, però no pas a les classes altes que continuaran consumint quan els hi vingui de gust. Si indaguem una mica més en la qüestió, des del “Ministerio para la Transición Ecológica” ens indiquen que el canvi es fa perquè més endavant es preveu que hi hagi una més gran electrificació del sistema, amb la implantació del cotxe elèctric. Estem parlant de fet que la proposta per lluitar pel canvi climàtic és la transformació de tota la flota de vehicles de combustió per vehicles elèctrics? Aquí ja no podem més. Mireu el nostre article sobre el cotxe elèctric per una crítica a aquest model https://elcugatenc.cat/ecologia-politica/cotxe-electric-part-la-solucio-part-del-problema. Realment ens estan dient que recau sobre les consumidores la responsabilitat que no hi hagi un increment de la factura de la llum si s’han de fer inversions per augmentar la capacitat del sistema? I que aquesta capacitat s’hauria d’augmentar perquè per fer front al canvi climàtic tenim la nefasta idea d’electrificar tota la xarxa de transport privat?

Perdoneu, però no cal ser una llumenera per entendre que això és una estafa en tota regla, tant en la part econòmica com ambiental. Aquest canvi de tarifes només afecta una part de la factura, la part regulada, que només és un 40% d’aquesta i que inclou els peatges i càrrecs en funció dels termes d’energia (el que consumim) i de la potència contractada. Els peatges serveixen per pagar el transport i la distribució de l'electricitat fins a casa, i els càrrecs serveixen per pagar altres conceptes inclosos a la factura com les primes a les renovables, o el dèficit de tarifa. Però l’altre 60%, la part d'impostos i la part que paguem pel que costa l'energia queda igual. Així doncs, els preus als mercats majoristes continuaran fixant-se de la mateixa manera, de forma diària, i per cada hora. L'oferta, la demanda, la quantitat d'energies renovables, el preu del CO2, o del gas, continuaran influint en el preu final que paguem per l'energia. És a dir, seran les gran elèctriques qui marcaran el preu, sent aquest mes de juny el mes en què els preus han estat els més alts de la història. I continuarem pagant el 21% d’IVA per la llum, sent un dels països de la Unió Europea amb una taxa impositiva més alta. I se seguirà tractant la llum com un bé amb demanda elàstica, és a dir que la demanda davant d’un canvi en el seu preu, es veu afectada, en lloc d’entendre que la llum és un bé inelàstic en la seva gran part. Ja que fins a un cert consum és un bé bàsic que no hauria d’estar sotmès al lliure mercat.

Però sembla que els governants, les seves portes giratòries i les grans empreses continuaran dient-nos que recau sobre les consumidores poder estalviar i fer un món més sostenible. Ja n’hi ha prou, els hi hauríem d’apagar les llums.

Laura Calvet Mir i German Llerena. Grup de lectura d’Ecologia Política de cal Temerari

 

Si estàs interessada a participar en el Grup de Lectura d’Ecologia Política de Cal Temerari pots escriure’ns a lcalvetmir@gmail.com

 

_____

Contrallum: Posició en què l’objecte rep la llum del costat oposat al costat pel qual hom el mira.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article