La mirada de gènere i la vulnerabilitat marquen l’Audiència pública

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una petició per conèixer com avança l’aplicació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals i, especialment, al pressupost així com la petició de suport a una veïna de 80 anys a qui li han tallat el subministrament elèctric han marcat l’Audiència pública d’aquest dilluns, que ha tornat a la presencialitat amb dues altres intervencions: una sobre la prova pilot de pacificació de l’entorn escolar del Ciutat d’Alba i una sobre l’aplicació de la moció per la sobirania fiscal.

La veïna Eva Lafuente ha estat la primera a intervenir preguntant per on es poden consultar les accions polítiques feministes dutes a terme ja que, tot i que el govern s’ha compromès a aplicar la perspectiva de gènere, diu que no hi ha cap constància al portal de transparència més enllà del pla de govern. A més, ha recordat que la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, va dir al 2019 que el pressupost del 2020 encara no podia tenir perspectiva de gènere de forma global perquè faltava segregar dades. Alhora, ha demanat un Ple extraordinari per arribar a un acord de ciutat sobre violència masclista i vicària, una proposta sobre la qual l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha dit que en pren nota.

Gibert ha reconegut que al 2020 no es va poder aplicar la perspectiva de gènere al pressupost i que la pandèmia ha impedit fer passos per aconseguir-la als comptes del 2021 tot i que espera que es pugui incloure ja de forma àmplia al 2022, el que passa per reestructurar ingressos i despeses. Però això, defensa la tinenta d’alcaldia, suposa una tasca de conscienciació a cada àrea que s’ha començat amb formacions al personal tècnic cultura, ciutadania, esports i ocupació.

Com a deures pendents, ha explicat Gibert, hi ha confeccionar accions polítiques concretes, que arribaran a mig termini amb un grup motor per fer l’informe anual de l’impacte de gènere als pressupostos i un espai de treball polític amb l’oposició. Tot i això, la tinenta d’alcaldia ha recordat que hi ha un Pla d’Igualtat intern i un de gènere i persones LGTBI així com el compromís del Pla d’Acció Municipal (PAM) per aplicar polítiques feministes de forma transversal, un objectiu que espera assolir amb la incorporació d’una tècnica de referència pressupostada aquest 2021.

També el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, ha fet una breu intervenció per posar en valor allò recollit al PAM i per dir que, tot i que l’objectiu és que la mirada de gènere sigui transversal, hores d’ara un 1% del pressupost es destina a polítiques feministes i d’igualtat.

El veí Rogeli Pedró ha estat l’altre assistent a l’Audiència pública que ha interpel·lat Gibert quan ha donat a conèixer el cas d’una veïna de 80 anys de l’avinguda Cerdanyola a qui la propietària del pis li ha tallat el subministrament elèctric. No té electricitat des de principis de mes. Davant la indignació pel tracte rebut a Endesa, el veí ha demanat al govern que actuïn els serveis socials. Gibert ha assegurat que no tenien constància del cas però ha obert la via per tractar-lo. Ha recordat que quan es coneix una situació de vulnerabilitat és important acudir als serveis socials per rebre suport.

Queixes per la mobilitat: pacificació del Ciutat d’Alba i poca accessibilitat als autobusos

L’Audiència pública també ha recollit dues intervencions sobre mobilitat. La primera de Jordi Rotger, veí de l’escola Ciutat d’Alba, descontent amb els problemes de mobilitat generats arran del tall al trànsit d’un tram del carrer Pere Ferrer, el que ha provocat que alguns vehicles circulin pel carrer de la Coma (de vianants) i col·lapse al lateral de la carretera de Vallvidrera, més la pèrdua de llocs d’aparcament. Indignat amb la mesura, ha posat en dubte la seva utilitat, ha preguntat què passarà un cop acabi el curs escolar i ha demanat una reunió del govern amb el veïnat.

El regidor de Mobilitat, José Gallardo, ha reconegut que hi ha marge de millora sobretot pel que fa a les infraccions al carrer de la Coma però ha dit que l’objectiu és mantenir el tram del carrer Pere Ferrer per a vianants, rebutjant així l’opció d’obrir-lo al trànsit quan no sigui període lectiu. El regidor ha assegurat que també hi ha veïns satisfets i que, en qualsevol cas, prioritzaran la salut i la seguretat dels infants de l’escola.

Davant d’aquest debat, Cristina Paraira, regidora de Junts, ha dit que cal consensuar les mesures i ha posat èmfasi en la pèrdua de llocs d’aparcament tot i que s’ha posicionat a favor de la pacificació dels entorns escolars. Finalment Munia Fernández-Jordán, regidora de Ciutadans, s’ha oferit per fer una reunió amb el veïnat crític amb la pacificació.

La segona intervenció sobre mobilitat ha estat la de Joan Lobo, un veí de 80 anys de Volpelleres, que ha explicat la dificultat que tenen els autobusos per apropar-se a la vorera i així evitar que les persones amb mobilitat reduïda o que porten cotxets hagin de pujar un graó des de la calçada a l’autobús. Per això ha demanat o bé la instal·lació de plataformes o bé l’eliminació d’algunes places d’aparcament perquè els autocars tinguin l’espai suficient per apropar-se a la vorera.

Davant d’aquesta petició, Gallardo ha reconegut la dificultat de fer canvis a les línies o comprar nous autobusos perquè el contracte ha vençut i està pendent del conveni amb l’Àrea Metropolitana, que és qui n’assumirà la competència. Tot i això, s’ha compromès a fer una reunió amb el veí per si es pot eliminar alguna plaça d’aparcament per permetre més maniobrabilitat dels autobusos.

L’ANC demana el compliment de la moció sobre sobirania fiscal

Quatre mesos després de la seva aprovació, Artur Royo, coordinador de Sant Cugat per la Independència (ANC), ha preguntat pel grau d’aplicació de la proposta perquè l’Ajuntament pagui els tributs i impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. Ingla ha respost que hores d’ara no hi ha una garantia jurídica ni legal que permeti a l’Ajuntament fer-ho i que, davant d’això, han demanat una reunió per conèixer quins instruments jurídics són possibles per fer efectiva la moció. Royo ho ha posat en dubte tot dient que altres municipis ja paguen els impostos a través de l’Agència Tributària catalana.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article