1.500 signatures i al·legacions al conveni: s’engega la via administrativa per intentar aturar el Ragull Centre

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per la plataforma

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després de més d’un mes de debat, l’oposició a la proposta urbanística del Ragull Centre entra a la via administrativa amb la presentació d’al·legacions. Així ho ha anunciat la plataforma Aturem Ragull Centre aquest dimarts, quan ha donat a conèixer els tres tipus d’al·legacions que han presentat com a plataforma però dient que altres empreses, entitats i partits també han presentat les seves pròpies esmenes.

L’aprovació inicial del conveni entre la farmacèutica Ferrer i l’Ajuntament per iniciar la requalificació es va aprovar amb els vots favorables dels tres grups del govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i el vot contrari dels dos de l’oposició (Junts per Sant Cugat i Ciutadans) al Ple ordinari d’abril, encetant així un procés d’exposició pública en què la ciutadania podia presentar al·legacions. Tot just ahir va acabar el termini, moment que la plataforma va aprofitar per presentar les seves al·legacions.

Ara el govern ha d’estudiar les apreciacions rebudes i fer una proposta de resolució de cara a l’aprovació definitiva. Aquest és el primer pas per intentar aturar el projecte per via administrativa però no l’únic. Abans que es pugui construir el Ragull Centre l’Ajuntament haurà de fer nous passos que podran ser al·legats, com és la modificació urbanística per fer la requalificació, el que hauria de ser el següent pas després de l’aprovació definitiva del conveni. Com en qualsevol tramitació, el darrer recurs, un cop esgotada la via administrativa, és judicial.

Les al·legacions de la plataforma

“Demanem la retirada immediata del projecte d’aprovació definitiva del conveni del Ple de l’Ajuntament per la improvisació i la mala tramitació –com queden evidenciats en un pèssim informe tècnic– amb data d’emissió anterior a l’entrada en el registre municipal del conveni de Ferrer, amb incompetència de qui signa –el document no està signat pel cap de servei– i per un total menyspreu a l’obligació de participació pública que exigeix la llei d’urbanisme”, ha explicat Judith Defez, una de les integrants de la plataforma.

A més denuncien “l’escàndol que suposa que l’equip de govern regali més de 10 milions d’euros a qui deixa de tenir activitat industrial a un polígon”, un càlcul que se sustenta en un estudi econòmic demanat per la pròpia plataforma. Aquest informe, inclòs en l'al·legació de caire econòmic, calcula que el valor de la parcel·la per a Ferrer, un cop descomptada la urbanització, serà de 16,8 milions d’euros. També calculen el valor del sostre en habitatge lliure prenent dades de l’Agenda Tributària de Catalunya (9,5 milions) i el valor del sostre comercial (7,2 milions), entre d’altres.

La plataforma també ha presentat cinc al·legacions generals, on s’apunta a mancances en l’informe tècnic, la desaparició de sòl industrial i l’efecte sobre el seu entorn, la inadequació del sòl comercial per estar a la perifèria i fora de la trama urbana consolidada –entre altres arguments–, els possibles problemes de mobilitat i contaminació –amb un esment especial a la Zona de Baixes Emissions– i la manca de participació ciutadana. En totes aquestes demanen la retirada del conveni.

En l’al·legació econòmica així com en tres més demanen directament la nul·litat de l’aprovació inicial del conveni al Ple d’abril. Apunten que la data dels informes tècnic i jurídic és anterior a la data d’entrada del conveni al registre de l’Ajuntament, que el conveni no està signat per cap funcionari públic i que no s’arriba al 40% d’HPO sobre el conjunt del sostre residencial –cal tenir en compte que una part de l’habitatge públic previst és dotacional–. La plataforma també denuncia manca de transparència ja que hi ha veïns interessats que, diuen, no han rebut el conveni a temps per presentar al·legacions.

Tot i les declaracions de diversos membres del govern dient que hi ha marge d’adaptació de la proposta, Defez ha dit que en cap moment s’han dirigit a la plataforma i que no han canviat de parer fins que s’ha evidenciat la pressió de la plataforma i d’altres entitats i partits. Davant d’aquesta situació, hores d’ara la plataforma només es proposa la retirada del conveni com a via possible.

Dues mocions rebutjades

Des que el Ple va fer l’aprovació inicial del conveni, els grups de l’oposició han presentat dues mocions per intentar aturar el projecte. La primera, al Ple de maig, presentada inicialment per Ciutadans. Es demanava la paralització sine die per obrir un debat amb les entitats veïnals de l’entorn i amb els partits polítics. També es demanava que els equipaments no tinguessin ús de magatzem. Sobre la taula van sorgir altres arguments habituals com la pèrdua de sòl industrial i l’alteració del model de ciutat pel que fa a l’alçada però el govern va defensar la proposta per la seva capacitat de generar habitatge públic, tombant així la proposta que sí va tenir el suport de Junts.

La segona, al Ple d’aquest dilluns, presentada per Junts i posant l’accent en la pèrdua de sòl industrial. El grup proposant ha demanat aturar el projecte tal com s’ha plantejat, demanant la conservació del sòl industrial i demanant que es potenciï aquesta activitat a Can Magí. També es demanava reiniciar el diàleg amb l’empresa promotora. Novament la divisió va quedar palesa i el govern va tombar la proposta.

1.500 signatures

Mentre l’oposició espera la celebració de la reunió monogràfica sobre el Ragull Centre ajornada a l’1 de juliol, la plataforma ciutadana així com l’AFA de l’escola Collserola i els comerciants de l’avinguda Cerdanyola han mantingut la recollida de signatures. Segons han explicat en la roda de premsa, ja s’han recollit 1.119 signatures físiques i 420 a través de Change.org. “La plataforma i els signants estan a favor de l’habitatge de lloguer de protecció oficial de qualitat i d’equipaments per a la gent del barri”, expliquen.

La recollida de signatures se centra en cinc punts de desacord amb el projecte: el conveni amb l’empresa Ferrer, la zona comercial de 3.500 metres quadrats i 300 places d’aparcament, la concepció de l’equipament com a magatzem municipal, la requalificació de sòl industrial i la construcció de dos edificis amb pics de planta baixa + 10. “Volem agrair a les persones que han presentat al·legacions i que les han treballades”, han dit en la roda de premsa d’aquest dimarts, “també agraïm les empreses industrials, les empreses i els comerços del barri i a l’AFA del Collserola que també presentaran al·legacions”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article