L’equador del mandat evidencia les discrepàncies entre el govern i l’oposició

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres, Junts i Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Durant els darrers dies els partits amb representació al Ple han fet balanç dels dos anys de mandat municipal, alguns amb rodes de premsa, d’altres amb actes i altres enviant un escrit demanat per aquest diari per completar el ventall de valoracions. S’evidencia una clara diferència entre el govern tripartit i l’oposició.

ERC-MES, PSC i CUP-PC valoren molt positivament l’acord de govern, criticant els esculls que es van trobar a l’inici del mandat i també sent conscients del condicionament que ha suposat la pandèmia. L’oposició, en canvi, veu amb recel el tripartit, que consideren que segueix escudat en l’herència rebuda, sense tenir en compte les aportacions de l’oposició i de la ciutadania i presentant projectes polèmics sense consensuar.

Davant de l’amplitud de mirades, elCugatenc ha recollit en aquest article les claus de la mirada de cada formació política; algunes amb una anàlisi acurada de les mesures aplicades, d’altres amb una mirada més discursiva; algunes proposant un canvi de rumb, d’altres defensant la tasca realitzada... En l’equador del mandat, moltes mirades ja es fixen en la continuïtat o no del tripartit després de les properes municipals mentre el debat polític i social segueix centrat en algunes de les propostes del govern com ara el Ragull Centre o les diferents polítiques referents a la mobilitat.

Junts demana el trencament del tripartit per fer un acord amb ERC

Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat, va proposar a l’alcaldessa, Mireia Ingla, trencar el tripartit i arribar a un pacte de govern amb Junts per tenir així un govern nítidament independentista. Així ho va anunciar en una roda de premsa celebrada el passat 16 de juny i que pots veure íntegrament al seu Instagram. La cap de l’oposició està disposada a renunciar a l’alcaldia si això suposa el trencament d’un tripartit que considera que té la ciutat paralitzada, en referència a projectes que de moment no tenen calendari com les promocions previstes al Pla d’Acció Promusa 2030, la sala polivalent, la Biblioteca Central Urbana, el bloqueig d’expedients de subvenció de l’IBI per la instal·lació de plaques solars, el retard en l’atorgament de llicències urbanístiques...

A la roda de premsa també va participar Cristina Paraira, regidora a Sant Cugat, fent un repàs del “govern del canvi” –expressió que va posar en dubte– amb temes com el retard en l’aprovació del pressupost, la inexistència d’un pla que calendaritzi l’habitatge públic, la manca de previsió pressupostària al Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, el Ragull Centre, la neteja i el manteniment. “Hem vist molts titulars però han passat dos anys i no veiem res mes”, va denunciar, “van improvisant i fan un abús de la seva majoria”.

Ubiquen temes com l’anella verda, la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i el Ragull Centre com exemples d’un “tripartit que governa contra la gent”. A més, Junts fa bandera del model de ciutat, en contraposició al tripartit: “No els agrada Sant Cugat i el volen canviar”. Com a mostra de l’alternativa posen el govern de Valldoreix, amb el president Josep Puig reivindicant accions com l’ajut als restauradors, la pantalla de Can Cadena o la millora de la comunicació via Telegram així com reconeixement reptes pendents com el canvi de mobilitat a Can Cadena, la urbanització de l’avinguda Baixador, el nou edifici de l’Escola de Música o la rehabilitació de Can Monmany.

ERC-MES reivindica la continuïtat del tripartit i de l’alcaldia d’Ingla

Davant de les crítiques del principal partit de l’oposició, Ingla es postula com a propera alcaldable d’ERC-MES i rebutja que l’eix nacional sigui el principal per formar govern, en una resposta clara a Junts: “Quan els independentistes només ens volem entendre entre independentistes en llocs majoritàriament independentistes, estem enviant un missatge que els que no ho són no els tenim en compte”. Així ho va dir l’alcaldessa en un acte de partit el passat dimarts a la tarda al Celler Modernista i on els altres cinc regidors republicans van reivindicar la feina feta en les seves àrees de treball.

Ingla, al seu discurs (que pots llegir íntegrament aquí), va criticar l’herència rebuda, amb un esment especial als escorcolls dels Mossos d’Esquadra en causes pel presumpte finançament irregular de Convergència i el cas provat del PAV3, i també va posar en valor la tasca feta, amb un esment especial a la ZBE. També va posar en dubte la bona gestió del govern anterior: “Vaig quedar molt decebuda al veure com es treballaven els projectes i les expectatives que sabien crear els convergents amb tant poca cosa. En això, van ser molt brillants i encara em faig creus de com va calar aquesta idea entre molts santcugatencs i santcugatenques”.

Conscient de les tasques pendents, l’alcaldessa es va comprometre a accelerar l’agenda política del govern, especialment per fer front a l’emergència habitacional. Va reivindicar ERC com el partit que té la centralitat del país, va celebrar l’indult i va rebutjar l’independentisme identitari: “No tot l’independentisme ha superat l’estereotip forjat durant el pujolisme, quan l’independentisme era minoritari, reduccionista i identitari, o sigui representava poca gent. ERC avui ha superat tot això i som el partit capaç de generar àmplies majories per governar bé i per a tothom”.

El PSC reivindica el pacte de govern i la gestió durant la pandèmia

En un escrit que ha facilitat el PSC a aquest mitjà com a balanç del mig mandat, els socialistes defensen que el canvi de govern era necessari per oferir una nova visió de la ciutat amb mesures com l’anella verda i la ZBE, “que tant s’han criticat per part de l’oposició, ja que ells sembla ser no veuen els efectes del canvi climàtic”. Però per al grup municipal, el punt d’inflexió ha estat la COVID-19, tot reivindicant la xifra de 16 milions d’euros dedicats a mesures COVID-19 tot i que posada en dubte per l’oposició per algunes de les partides recollides: “Ajudes a la restauració, bonificació de taxes municipals, ajuts a infants i a persones vulnerables han estat el centre d’aquestes mesures que han servit perquè la ciutadania veies que l´Ajuntament estava quan més falta ho necessitava”.

Sobre la taula posen exemples d’altres accions com la col·laboració amb Labdoo per garantir la connectivitat dels infants durant el confinament, la campanya per conscienciar sobre els voluminosos, l’ampliació de la xarxa de carrils bici –amb l’anella verda com a mesura principal–, la ZBE i la projecció de la segona fase de vianantització de l’avinguda Cerdanyola, entre d’altres. “Per als socialistes és important que puguem generar un progrés econòmic a la nostra ciutat per genera riquesa i que aportin un valor a la nostra ciutat sobretot en aquests temps de crisi”, reivindiquen pel que fa a l’àrea de Promoció Econòmica, satisfets per la capacitat de la ciutat d’atreure empreses.

“El 2021 el vam encarar amb el major pressupost de la història, 154 milions d’euros; una xifra rècord que té els objectius de la reactivació econòmica de tots els sectors de la nostra ciutat, un increment en els serveis socials ja que hi ha més demanda d’aquest ajuts i una aposta clara per la mobilitat sostenible”, apunten per acabar cloent, “el balanç que fem és positiu, malgrat la pandèmia ens ha marcat i ens marcarà el mandat però tenim dos anys per endavant en el que podrem seguir demostrant que aquest govern pot solucionar els problemes de la ciutadania”.

Ciutadans rebutja “la política de focs artificials” del govern

També en un escrit específic per a aquest mitjà, Ciutadans posa en dubte l’acció de govern, que consideren que ha entrat “en bucle en mode pandèmia i herència rebuda”: “D’aquí no surten i mentrestant el carril bici s’estén fins l’horitzó, encara que sigui partint una rotonda vital per a la mobilitat com la de l’hipòdrom, i les queixes veïnals són constants per la brutícia i deteriorament de la ciutat”. Per al grup taronja, no hi ha excuses després de dos anys de mandat, amb una crítica explícita a la manca de dinamisme que consideren que suposa no ser prou atractius per a empreses, comerç, emprenedors i famílies, afectades per la COVID-19.

“No es guanya seguretat jurídica en urbanisme, on les llicències s’eternitzen als despatxos mentre els propietaris i els constructors es desesperen”, posen d’exemple, “l’equip de govern navega amb un rumb lent cap a destins diversos; un dels quals és el canvi de model de ciutat, que hem descobert amb el projecte, ben guardat durant un any, del Ragull Centre”. Tot plegat ho consideren una “política de focs artificials” en “un consistori que no avança” aturant així, diuen, els projectes personals de molts veïns.

Ciutadans també dedica una part a les polítiques de canvi de mobilitat i en clau ambiental: “La contaminació mundial que dona lloc a la seva emergència climàtica sembla que se solucioni tota en aquesta ciutat i el remei del tripartit és crear la ZBE al centre per al desconcert dels veïns als quals perjudica de tantes maneres que ens quedem sense lloc a l’article”.

La CUP-PC reivindica el grau d’aplicació de les propostes tot i que diu que cal anar més enllà

Finalment la CUP-PC, en una roda de premsa amb els seus tres regidors celebrada aquest dimarts, ha reivindicat que han aplicat o estan en vies d’aplicar més d’un 60% de les propostes sobre les tres àrees de govern que els corresponen que tenien recollides al programa electoral. Així ho van presentar també la setmana passada en una assemblea oberta a la militància i a la ciutadania en general, en què van entregar un fullet amb l’anàlisi d’aquestes mesures: amb temes com l’assessorament a llogaters, la revisió de la normativa de participació, la implementació del transport a demanda, l’increment de recursos a l’Oficina Jove o l’elaboració del Pla d’Igualtat municipal, entre d’altres.

Tot i això, la seva portaveu, Núria Gibert, assegura que es va lent en molts aspectes i que s’han trobat inèrcies en l’estructura que ha suposat incorporar nou personal, estar pendents del conflicte dels interins i reestructurar àrees, el que ha retardat la implementació d’algunes mesures. També explica que l’assemblea els ha transmès la necessitat de comunicar més les accions que es realitzen al govern. Tot i això, diu: “Ha sigut afortunat que hi haguessin forces d’esquerres per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social. Hem aconseguit virar cap a l’esquerra en moltes de les polítiques”.

La CUP-PC reconeix el tap generat en algunes àrees per, diuen, manca de personal i per això anuncien l’inici d’un procés de digitalització interna que permeti agilitzar els processos. També critiquen l’oposició per els posicionaments en afers com el Ragull Centre i reivindiquen l’habitatge com el principal repte a afrontar, amb un pla calendaritzat d’accions i promocions que tenen previst presentar a la tardor. Alhora, asseguren que en temes com l’habitatge o la municipalització de serveis un mandat es queda curt. La governança, diuen, es basa en ponderar de forces entre partits polítics diferents també en l’eix dreta-esquerra, tot i que la majoria de crítiques que ha rebut la formació del tripartit són per l’eix nacional.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article