Els moviments per la sanitat pública es mobilitzen contra el tancament dels CAPs a l’estiu

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dimecres per la tarda al davant del CAP de Valldoreix per rebutjar el tancament d’aquest i del consultori de les Planes durant l’estiu. Han respost així a una convocatòria de la Marea Blanca, la Plataforma de Pensionistes i les plataformes en contra del tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes, responent alhora a la mobilització impulsada per la Marea Blanca a nivell nacional amb el lema Més que mai sanitat pública: sí o sí, atenció primària.

La crida a nivell nacional, que té 126 adhesions, s’ha presentat aquest dimecres al matí davant del Departament de Salut amb la lectura d’un manifest que també s’ha repetit a la convocatòria de Valldoreix: “El sistema sanitari i els seus professionals han fet un esforç enorme per atendre les noves necessitats que s’han presentat, però a costa de deixar-ne de banda moltes altres necessitats, perquè partíem d’un sistema debilitat per un baix finançament públic i la dinàmica de mercantilització que les polítiques capitalistes d’austeritat han imposat els últims anys imposen sistemàticament”.

Al manifest es critica el tancament de CAPs i consultoris durant la pandèmia, la pèrdua del personal sanitari mèdic i d’infermeria de referència, l’abús de l’atenció telemàtica, l’espera per a l’atenció presencial i les demores en les proves: “Les mesures que ha posat en marxa el Departament de Salut han estat bàsicament de personal administratiu per a tasques COVID, però hem vist com en comptes de restablir el funcionament dels CAPs i consultoris i reforçar-los per assumir noves funcions (vacunes, seguiments, residències…) s’han obert altres dispositius (centres de vacunació) o dedicat recursos a altres línies de serveis externalitzats, com el 061 i el SEM”.

La Marea Blanca i les entitats adherides a la mobilització lamenten que dels 5.000 milions d’increment del pressupost de sanitat, el govern de Junts i ERC en reservi 300 per a l’atenció primària durant els propers tres anys, una xifra que consideren insuficient. En conseqüència, demanen 10 accions: la reobertura de tots els CAPs i consultoris, la recuperació de les visites presencials, la recuperació del personal sanitari de referència, la millora dels equipaments tecnològics per a les atencions telemàtiques, el redimensionament dels equips d’atenció primària, destinar el 25% del pressupost de salut a l’atenció primària, garantir-li el suport suficient i que des d’aquesta es pugui decidir un ingrés hospitalari, posar en marxa els consells de participació a les Àrees Bàsiques de Salut i desenvolupar programes d’atenció comunitària.

En clau local, la protesta ha servit per rebutjar el tancament del CAP de Valldoreix –excepte per a seguir amb la campanya de vacunació– i del consultori de les Planes, una decisió que Mútua Terrassa justifica per la necessitat de descans del personal, segons va anunciar la regidora de Salut, Gemma Aristoy, en la darrera sessió plenària. Cal recordar que els moviments per la sanitat pública de qualitat a nivell comarcal s’han mobilitzat en contra de la renovació del conveni amb la Mútua tot esperant que amb la gestió directa no es donin situacions com aquesta.

La concentració d’aquest dimecres ha agrupat prop d’un centenar de persones, amb pancartes que han penjat a les tanques per delimitar el perímetre del CAP per la COVID-19 i amb càntics a favor de la sanitat pública de qualitat. Quan s’ha dissolt la concentració, els Mossos d’Esquadra han identificat una persona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article