Ple extraordinari de juliol: factures fora de contracte, ajuts socials i ajornada la modificació per protegir el bar Catalunya

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El primer de juliol, poc després de la Festa Major, ha portat un Ple extraordinari en què el govern ha tingut diversos punt, el primer dels quals, de reconeixement de factures fora de contracte, ha justificat l'extraordinarietat de la sessió. A diferència d’altres Plens extraordinaris en què es tracta un únic tema, en aquesta ocasió la varietat temàtica ha convertit el Ple en una mena de sessió ordinària amb afers com pagaments fora de contracte, una modificació pressupostària, la protecció patrimonial del bar Catalunya o la declaració del dia mundial de les persones refugiades, entre d’altres. A continuació recollim els principals punts debatuts.

Reconeixement de factures fora de contracte per 168.587,24 euros

Els tres grups de govern i Junts han votat a favor del pagament de diverses factures fora de contracte referents a serveis pendents de licitar. Es tracta, com va esclatar a finals del mandat passat, d’un seguit de serveis que s’han de seguir prestant però que, a falta d’un concurs públic, ho fan sense cap contracte vigent i, per tant, s’han de pagar mitjançant reconeixements extrajudicials de crèdit. Entre els reconeixements recollits n’hi ha alguns dels més importants que ja constaven al primer informe de reconeixements de deute que va obrir el debat polític, sobre gestió i transparència el mandat passat. L’afer va arribar a la Fiscalia, que va arxivar la causa dient que no hi havia infracció penal però sí deixadesa en la fiscalització

Es tracta de 168.587,24 euros en total. La partida més gran és per a Suara Serveis SCCL, encarregada del Servei d’Atenció Domiciliària (130.381,65 euros). Al darrere hi ha quatre partides menys importants: 14.630 euros per a Cespa Gestión de Residuos SA, 11.443,58 euros per a la Fundació Catalana de l’Espai (Paidos), 11.303,22 euros per a Gruas Pablo SL i 828,79 euros per a Plana Fabrega Serveis SL.

Ciutadans s’ha abstingut tot criticant que en dos anys de mandat el govern podria haver resolt els contractes irregulars provinents del govern anterior. Junts, per la seva banda, ha dit que és una situació habitual i que no dista del que ja es va fer a finals del mandat passat, el que ha generat un debat entre Carles Brugarolas (Junts) i el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler (PSC), ja que el segon diu que la situació actual és aquesta per culpa del govern anterior.

Modificació pressupostària per incorporar ajuts socials

Els tres grups de govern han votat a favor de la sisena modificació pressupostària del pressupost en el que va d’any en què s’incorporen 300.000 euros per l’atenció de necessitats bàsiques d’alimentació i 300.000 per a l’atenció a l’exclusió residencial, quantitats que surten del romanent de tresoreria. També s’amplia en 176.750 euros la partida d’inversions per al clavegueram, 900.000 euros en l’adquisició de vehicles per als serveis urbans, 120.262 euros d’aportacions per al pla de jubilació, 100.000 euros per a projectes i estudis d’urbanisme, 84.575,57 per més que doblar l’aportació al Consorci de Normalització Lingüística i 80.000 per a estudis geotècnics i assessoraments.

Alhora, la modificació incorpora un seguit d’ampliacions de partides més petites, també la majoria d’elles provinents del romanent: 50.000 euros per a activitats de cultura popular i tradicional, 20.000 per al manteniment de les zones comuns de les zones esportives, 80.000 (en dues partides) per al servei d’atenció als usuaris del Museu, 30.000 per a la promoció de la salut mental, 15.000 per a diversitat i convivència, 15.000 per a la mediació, 10.000 per fer suport a les persones amb TEA, 40.000 euros en subvencions a entitats amb projectes socials, 5.450 euros per ampliar el suport a Gilgal Solidari i 24.790 euros per ampliar el conveni de l’Ateneu. Pots consultar totes les modificacions aquí.

Junts ha votat en contra tot dient que moltes de les partides s’haurien d’haver previst a l’aprovació del pressupost ja que són de despesa ordinària. Ciutadans s’ha abstingut dient que està d’acord amb algunes propostes però en contra d’altres, com la de l’increment del pagament al Consorci per la Normalització Lingüística.

Ajornada la modificació de planejament per protegir la finca del bar Catalunya

El govern ha ajornat la votació de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que ha de servir per protegir la finca del bar Catalunya evitant així el seu enderrocament o transformació sense respectar la seva singularitat. És un tràmit que va començar al Ple de juliol del 2020, quan es va aprovar fer els treballs previs. Amb l’aprovació inicial s’hagués obert un període d’exposició pública en què es podrien presentar al·legacions. També es preveia incloure la finca en el registre de finques de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

El tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha dit que es retira el punt per establir una negociació amb la propietat, que s’oposa a la protecció però està disposada a acceptar una modificació si és pactada.

Baixada del tipus d’inrerès del préstec amb garantia hipotecària del Mercat Vell

El govern ha informat de la rebaixa del tipus d’interès a un 2% (va començar a un 4,5%) del préstec que la UTE Nou Mercat de Sant Cugat (formada per Gourmets de Sant Cugat i per Urcotex Inmobiliaria) van demanar al 2014 amb un aval de 300.000 euros per part de l’Ajuntament.

Pagament de la despesa de manteniment del Mercat de Torreblanca

Tots els grups han votat a favor de pagar 40.935,31 euros a l’Associació de Concessionaris del Mercat de Torreblanca per les despeses de manteniment com a liquidació de la subvenció del 2020.

Suport a l’asil de les persones refugiades

En forma de declaració de la Junta de Portaveus, el Ple s’ha posicionat a favor de l’asil en el marc del dia mundial de les persones refugiades, celebrat el passat 20 de juny. El consistori se suma a la declaració del Fons Català de Cooperació, que apunta a l’empitjorament de la situació arran de la pandèmia ja que s’ha incrementat el control fronterer i s’han donat més vulneracions dels drets humans. Amb el manifest es critica la passivitat dels estats, la implicació del món local i el suport prestat pel Fons als camps de refugiats. Amb l’escrit, el Fons es compromet a seguir treballant per intentar revertir la situació i a impulsar la campanya #DefensaLaCooperació. Pots llegir el manifest complet aquí.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article