Una regularització de contractes lenta

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. 168.587,24 euros en factures fora de contracte. Aquest punt és el que ha motivat la celebració d’un Ple extraordinari aquest dijous a la tarda. A petició del Tribunal de Comptes, ara aquests reconeixements hauran de passar pel Ple i per això el govern es compromet a portar un punt mensualment recollint tots els “reconeixements extrajudicials de crèdit per a contractacions irregulars”, que és el nom amb què es coneixen formalment.

Això d’irregulars sona mal, i amb raó. Perquè aquests reconeixements són de factures que no estan lligades a un procés de contractació adequat. En alguns casos són serveis que es presten un cop acabat el contracte i a l’espera d’una nova licitació, en d’altres són serveis que no s’han concursat perquè es van iniciar com a contractes menors i ara ja han superat el topall, en d’altres són modificacions de contracte incorrectes i també n’hi ha que no tenien consignació pressupostària.

Aquest afer va tenir una projecció pública increïble a finals del mandat passat, quan un informe de la intervenció municipal va apuntar a desenes de contractacions irregulars, que superaven 1,4 milions d’euros. Llavors la intervenció va demanar un pla de millora però Ciutadans va considerar que calia anar més enllà i va portar l’afer a la Fiscalia, que va dir que no hi havia cap infracció penal però va deixar anar algunes consideracions dures per al govern del moment: “La investigació realitzada revela una preocupant falta de controls interns a la corporació municipal, tant pel que correspon als funcionaris afectats com a qui en aquelles dates ostentaven responsabilitats polítiques de gestió i govern”.

Alguns dels contractes recollits en aquest informe tenien connotacions més enllà de la pròpia contractació. És el cas del llavors director del Teatre-Auditori, Pep Tugues, posat en dubte tant per la gestió com per la denúncia pública d’assetjament laboral d’una extreballadora. Davant la pressió mediàtica i de diversos col·lectius feministes, Tugues va acabar dimitint. També és el cas de Gruas Pablo, encarregada del servei de grua municipal, que, més enllà d’estar fora contractes, té indicis de pagar salaris en B i de subcontractació.

El punt que ha passat aquest dijous pel Ple segueix arrastrant contractes d’aquell primer informe de la intervenció municipal, el més elevat el del Servei d’Atenció Domiciliària en mans de Suara Serveis SCCL –a qui se li paguen poc més de 130.000–. També hi apareix, per exemple, Gruas Pablo. Aquesta situació ha estat criticada per Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, –oblidant-se de la denúncia a Fiscalia– tot dient que el tripartit, amb mig mandat a les esquenes, ha tingut temps per reorganitzar la contractació.

Ara bé, com ja és habitual, el debat més intens s’ha produït entre Soler i l’exregidor d’Economia i actual representant de Junts a l’oposició, Carles Brugarolas. El primer diu que arribar a una situació així és herència del govern anterior i que el tripartit treballa per solucionar-ho. El segon critica que l’informe de la intervenció servís perquè la resta de partits posessin ombres sobre la contractació del govern precedent, tot dient que reconeixements com el d’aquest dijous són habituals a moltes administracions: “Pels mateixos fets que portem avui al Ple, Ciutadans ens va portar a la Fiscalia i altres partits van comprar aquest relat”.

Arribats a aquest punt ens cal preguntar-nos si s’avança en la regularització de tots aquests contractes però no hi ha resposta possible. Tret d’alguna declaració pública sense anar acompanyada de cap document –com van fer al gener del 2020 en el marc de la roda de premsa de Nadal–, no hi ha una relació completa de tots els pagaments fets fins el moment des de l’entrada del tripartit. Ara serà possible fer-ne seguiment perquè tots passaran pel Ple però fins ara aquest afer es tractava a la Junta de Govern, les actes de la qual haurien de ser públiques però no s’actualitzen al web municipal des de l’octubre passat. elCugatenc ha demanat actualitzar aquests –la darrera vegada a una roda de premsa ahir– i altres documents en diverses ocasions tot i que per ara tot segueix igual.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article