Comença el 36è curs d’estiu de la Unipau amb una reflexió sobre la desaparició de les utopies

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Unió acull per primer any el curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), que arriba a la 36a edició amb un programa dedicat a El canvi necessari. Una mirada ecologista, feminista i antiracista. Així s’ha presentat en l’acte inaugural celebrat aquest dijous per la tarda, arrencada d’un curs que s’allargarà fins el proper 14 de juliol i del qual elCugatenc en farà un seguiment especial amb cròniques i entrevistes.

És el primer curs d’estiu sense Arcadi Oliveres, president de l’entitat fins la seva mort el passat mes d’abril. Neus Sotomayor n’ha pres el relleu, posant en valor la tasca feta per Oliveres i amb la voluntat de mantenir la mirada crítica sobre el món que proposa la Unipau. La nova presidenta explica que la decisió de portar la Unipau al centre també suposa apropar-la a la ciutat després de 34 edicions al Centre Borja i una en línia.

La inauguració ha comptat amb la presència de David Pujol, president de la Unió, que ha reivindicat que la nova seu és un equipament per a compartir amb altres entitats de la ciutat. La mateixa idea ha reivindicat l’alcaldessa, Mireia Ingla, que també ha posat en valor que el curs d’estiu d’enguany compagini les mirades feminista, antiracista i ecologista. La santcugatenca Carme Colomina, membre de l’Institut Català Internacional per la Pau, també ha participat en la inauguració del curs d’estiu, tot reivindicant tant les mirades proposades com les seves resistències, fent un esment especial al racisme i al colonialisme que s’ha evidenciat novament en la distribució de les vacunes.

La pèrdua de la utopia, inici de les conferències

La coordinadora del Grupo de Estudios Africanos e Internacionales del Departament de Ciències Polítiques i Relacions Internacionals de la Universidad Autónoma de Madrid, Itziar Ruiz-Giménez, ha estat l’encarregada de fer la conferència inaugural parlant d’altres mons possibles. “Un dels instruments més importants del poder és el silenciament de la utopia, de les resistències”, ha reivindicat, “per això plantejo que en l’àmbit de l’anàlisi política i de l’acadèmia hem de desconstruir la idea que no hi ha resistències”.

Amb aquesta mirada de partida, Ruiz-Giménez ha explicat que cada cop és més difícil determinar qui és el poder i a qui beneficia. Segons la seva mirada, hores d’ara, en un món globalitzat, moltes de les persones organitzades contra el poder es beneficien d’aquest mateix poder mentre que les persones excloses pel poder no poden organitzar-se i fan una resistència quotidiana tot i estar sotmeses i normalment reproduir les mirades antropocèntrica, cisheteropatriarcal, racista, antiecològica i neoliberal pròpies del sistema vigent.

En aquest sentit, parafrasejant Foucault, ha explicat que no existeix resistència sense poder ni poder sense resistència però que si considerem resistència els moviments socials organitzats cal tenir en compte que tot sovint reprodueixen privilegis i que, de fet, normalment estan integrades per persones amb molts privilegis. Per això posa en valor el crit feminista nascut amb la vaga general del 2018: “Posava en dubte els espais de privilegi que es creen als moviments de resistència per no pensar que el poder simplement està fora”.

En aquest sentit també ha posat d’exemple el trencament d’alguns moviments davant del qüestionament dels privilegis de qui fins el moment s’havia considerat subjecte polític, el que ha exemplificat amb el debat intern del feminisme arran de la reivindicació dels drets de les dones migrades i de les persones trans. Alhora, ha posat en dubte la pandèmia com a esdeveniment determinant que canvia tota l’anàlisi ja que, diu, la majoria de la humanitat manté les mateixes opressions.

Amb tot plegat, Ruiz-Giménez, ha reconegut que la conferència inaugural ha estat, sobretot, una unió de reflexions i de molts dubtes davant del que considera un canvi de les ulleres amb què fer l’anàlisi del món. I precisament per donar eines per a aquesta anàlisi està el curs d’estiu de la Unipau, aquest any estructurat en dos blocs: explotació capitalista i resistències.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article