Les dones esdevenen protagonistes a la segona nit de Lectures la Fresca

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb un únic home sense cap diàleg, les actrius han esdevingut protagonistes de la segona nit de Lectures a la Fresca, el programa de teatre d’estiu a l’aire lliure organitzat pels Amics de Pedra i Sang. Sota el títol de Vetllada feminal i recollint textos de Caterina Albert, Rosa Maria Arquimbau i Baltasar Porcel, Dolors Vilarassau ha aproximat l’espai dels castanyers dels Jardins del Monestir al Paral·lel dels anys 30, lluny dels cabarets i a prop de les trobades anarcofeministes.

Encarna Adelantado, Núria Baldi, Roser Casamitjana, Carme González, Cristina Martínez i Martina Vilarassau han estat les encarregades de donar vida a una reunió feminista, una dona que es creu vídua però acaba rebent una casa del seu exmarit que havia fugit amb la veïna a Buenos Aires i una sessió d’espiritualisme d’una parella de dones que es volen casar però volen contactar amb l’exmarit difunt d’una d’elles per prendre la decisió. Tot plegat acompanyat de música feta per elles mateixes tot i que lluny del musical de la setmana anterior que va iniciar les Lectures d’aquest any.

En forma de tres esquetxos diferenciats, la primera de les representacions ha portat el públic a una reunió d’un grup de dones que debatien les normes d’admissió: si es pot tenir marit, si es pot trobar una parella... De sobte, una idea esbojarrada d’una d’elles, adoptar un home, canvia el sentit de tota la vetllada, que ha esdevingut una discussió entre elles per veure quina es quedava el personatge després que una d’elles hagi amanyat un sorteig per quedar-se’l.

Acabada aquella representació carregada d’humor, i començant també a un toc d’humor amb una veu en off de la directora, Madrona (Carme González) ha omplert l’escenari en un toc força més solemne per sobrietat escènica tot i que sense perdre la diversió que ha marcat tota la nit. Ella sola amb un faristol que sostenia el guió, ha fet un monòleg destacable, narrant la història d’una dona que descobreix que el seu marit li és infidel amb la veïna, motiu pel qual acaba barallant-se amb ella i després l’exmarit marxa amb la veïna a Buenos Aires. Amb aquest relat i amb el sentiment d’estima cap al seu marit, la representació ha acabat amb ella acceptant el retorn del seu marit, quan ja el donava per mort, davant d’una carta en què li comunicava la mort de la veïna i la seva voluntat de retorn un cop arruïnat.

Finalment, una nova representació col·lectiva ha pujat a l’escenari una espiritista (Martina Vilarassau), una parella de dones que es volen casar (Roser Casamitjana i Encarna Adelantado) i un coronel mort exmarit d’una d’elles (Cristina Martínez) per fer una sessió d’espiritisme per contactar amb l’exmarit davant les seves properes núpcies, un contacte que serveix per descobrir humorísticament que Federica (Adelantado) segueix enamorada del coronel.

Vetllada feminal ha estat una mena de compendi còmic d’amor, desamor i desig sexual protagonitzat per dones, una aproximació, en paraules de la directora, al Paral·lel dels anys 30; completant així una nova parada al recorregut d’aquestes Lectures amb el títol A banda a banda del Tibidabo, que van començar el passat 1 de juliol (al Casino de la Floresta) al Tibidabo amb una obra homònima a la muntanya i han seguit al Paral·lel.

Es completarà el cicle amb Irene i Roseta, una adaptació feminista de Les espardenyes del Roc, centrada en l’espardenyeria de l’alcalde republicà Roc Codó; un exercici de memòria històrica just l’any que l’Ajuntament li ha fet un reconeixement especial des de la regidoria de Memòria Històrica. Aquesta obra, el proper 15 de juliol a les 10 de la nit a la plaça Barcelona, tancarà el cicle de la 17a edició de les Lectures a la Fresca, incloses al programa Sant Cugat al Descobert i amb limitacions d’aforament per la pandèmia. Serà llavors quan s’entregarà el reconeixement que anualment entrega Amics de Pedra i Sang a persones destacades del teatre santcugatenques, aquesta vegada per elecció del públic entre les actrius i actors de l’edició d’enguany.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article