Petició de dimissió del president Puig: canvia l’estratègia de l’oposició d’esquerres

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

ERC-MES, CUP-PC i PSC van demanar la dimissió del president Josep Puig en una roda de premsa el divendres passat, una petició que emana d’un desencís de l’oposició d’esquerres que ha anat creixent els darrers mesos i que va tenir el seu punt més àlgid al darrer Ple, quan van presentar una moció recollint tots els acords que no s’havien implementat. L’afer tornarà amb força al Ple d’aquest dijous, quan es debatrà una moció per demanar el traspàs de l’àrea de Seguretat a un altre membre del govern i, alhora, el president intentarà incrementar la seva dedicació al 90%, deixant sense efecte l’acord de Ple de setembre del 2020 en què se li va rebaixar al 75%.

“No dimitiré perquè soc un càrrec electe directe i només poden fer-me fora amb un jutge amb una causa penal”, ha respost Puig en una roda de premsa acompanyat de la resta de l’equip de govern aquest dimecres al migdia, “potser és una forma de dissimular davant dels problemes del municipi com el Ragull Centre, els canvis en la mobilitat, la implementació de l’àrea verda, la gestió dels residus voluminosos els problemes de seguretat, la demora en la tramitació de llicències urbanístiques...”

Amb aquesta mirada, el president ha fet un repàs a alguns dels punts criticats per l’oposició per dir que la petició de dimissió no està fonamentada. Ha fet un esment especial a la relació amb el regidor de Seguretat, Francesc Carol, que considera que ha de canviar d’actitud per trobar l’entesa; a la negociació per evitar l’enderrocament de dues de les tres cases irregulars del carrer Sant Francesc, que diu que s’avança amb una mediació judicial, i al retard en la urbanització de l’avinguda Baixador, del qual culpabilitza l’equip de govern santcugatenc, a qui demana signar el compromís de pagar un 20% de l’obra.

Ha tingut un esment especial per al vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, que en diverses declaracions –i també a la roda de premsa del divendres– ha posat en dubte el model de l’EMD. Segons Puig és una mostra de manca d’afecte cap a la vila i una incoherència ja que membres de la CUP-PC s’han implicat en la plataforma ciutadana que demana una EMD per a la Floresta. En aquest sentit, s’ha oposat al que considera una lògica centralitzadora que respon als interessos de partit per intentar controlar l’EMD ara que els cupaires formen part del govern santcugatenc.

“Al darrer Ple van votar en contra de complir els acords del Ple”, va argumentar Lluc Cahís (ERC-MES) en la roda de premsa del divendres passat, “aquest és el govern de la desafecció política”. Segons el representant del principal partit de l’oposició, s’ha demostrat que no hi ha una via bona per fer oposició i, per tant, els tres partits d’esquerres canvien d’estratègia per tenir una oposició més contundent: “Si pensen governar amb Ciutadans, que ho diguin”.

A la roda de premsa conjunta van participar tots els vocals de les tres formacions, que van fer un repàs d’alguns dels desencisos que els han portat a prendre aquesta decisió: el retard en la urbanització de l’avinguda Baixador, haver prioritzat fer un nou edifici per a l’Escola de Música sense consens de la resta d’entitats culturals, la manca d’informació sobre la negociació del nou conveni, la desactivació del Consell de la Vila, les mocions incomplides, la manca de pressió per mantenir el CAP de Valldoreix obert a l’estiu, la lentitud en la resolució del conflicte de les tres cases irregulars del carrer Sant Francesc, la manca de solució urbanística per a la Colònia Montserrat, el conflicte jurídic del Complex Esportiu i la inexistència d’un Pla d’Equipaments, entre d’altres.

“Hi ha una falta d’actitud i d’aptitud, sense voluntat ni aprenentatge”, va dir Jaume Sanmartí (ERC-MES), una mirada reforçada per Ferran Margineda (CUP-PC): “Volem que el cap visible deixi el càrrec ja que no es pot fer una moció de censura ni eleccions”. Tot i això, el cupaire posa en dubte la pròpia estructura de l’EMD i va plantejar en forma d’interrogant si és més efectiu un model d’EMD o un model participatiu eficient que no suposi que la ciutadania es pugui oblidar de la política fins a les properes eleccions. Susanna Casta (PSC) va dir que, sense majoria absoluta del govern, creien que es podria arribar a acords i, tot i alguns treballs iniciats, mai s’ha materialitzat aquesta feina: “No s’ha fet res per consolidar la bona relació”.

Ciutadans se’n desmarca

Mentre la resta de l’oposició augmenta la pressió, Ciutadans, que tot just va canviar de vocal al darrer Ple, s’ha desmarcat de la petició de dimissió a Puig, tot i que mostrant-se crítics amb la gestió del govern valldoreixenc: “Creiem que l’actual equip de govern de l’EMD de Valldoreix no afronta amb el compromís que es requereix i s’espera els principals projectes als quals s’enfronta Valldoreix, com són el desenvolupament del projecte d’urbanització de l’avinguda Baixador, els diferents contenciosos administratius legals oberts o el problema endèmic d’inseguretat ciutadana que sofreix, i això ens fa ser crítics amb la seva tasca de govern”.

Tot i la crítica, el partit taronja, que per ara respon amb un comunicat escrit, recorda que Puig va ser escollit com a president per elecció directa –és el sistema propi de les EMDs– i que, per tant, ha de seguir al càrrec: “Des de Ciutadans seguirem fent una oposició ferma, fiscalitzant la tasca de l’equip de govern però buscant deliberació i no la imposició i esforçant-nos per fer arribar les inquietuds i reclamacions de la ciutadania perquè puguin ser exposades davant del Ple”.

L’interrogant de l’increment salarial

Els tres partits d’esquerres posen en dubte la introducció d’un punt al proper Ple per incrementar la dedicació del president Puig i temen que hi hagi un acord secret amb Ciutadans perquè amb un vot favorable o una abstenció es pugui fer el canvi. Suposaria passar d’un 75% de dedicació (32.555,41 euros bruts anuals) a un 90% (39.339 euros bruts anuals), és a dir, tornar a l’acord de principi del mandat abans que al setembre del 2020 es rebaixés la dedicació i la remuneració gràcies a l’acord de tota l’oposició.

La rebaixa de la dedicació es va fer després de rebre un dictamen de la Diputació de Barcelona responent a la possible incompatibilitat laboral de Puig pel seu treball a l’empresa Instal·lacions Josep Puig SL. Tot i que a l’informe es considerava que no hi havia cap incompatibilitat, es recomanava delegar l’atorgament de llicències d’obres en què participi l’empresa del president i, alhora, ajustar la dedicació a un dels percentatges recollits a la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (25, 50 o 75%, o bé dedicació exclusiva que no podia ser si mantenia la feina a l’empresa), avinentesa aprofitada per l’oposició per rebaixar la dedicació del 90 al 75%.

Puig diu que l’ajust al 25, 50 i 75% només s’ha d’aplicar en municipis de menys de 1.000 habitants i, per tant, no aplica a Valldoreix. Ha reconegut el manteniment de converses amb Ciutadans per aquest i altres afers de la vila tot i que hores d’ara, assegura, encara no han rebut una resposta. Davant de la possibilitat d’una segona part de mandat inestable, ha dit que el seu grup polític seguirà “treballant per Valldoreix com des del primer dia”: “El poble decideix i escull qui és el seu president”.

Una unió electoral?

La petició de dimissió conjunta per part de les esquerres és una nova mostra del treball unitari que ERC-MES, CUP-PC i PSC han fet a l’oposició de l’EMD de Valldoreix. A les darreres eleccions es van presentar per separat, amb dues candidatures a la presidència: Xavier Humet sota la marca Guanyem Valldoreix (on participaven ERC-MES i CUP-PC, entre d’altres) i Susanna Casta pel PSC. La suma de tots dos candidats (1.821 vots; 1.301 a Humet i 520 a Casta) hagués superat els 1.505 vots a Puig.

Davant del sistema presidencialista i evidenciant que a les darreres eleccions la incorporació del PSC a una candidatura conjunta hagués suposat un canvi a la presidència, els representants valldoreixencs de les tres formacions no descarten un canvi d’estratègia que, en qualsevol cas, haurà de decidir-se a cada partit. Segons Cahís (ERC-MES), és un debat pendent però entra dins de “coses possibles”. Margineda (CUP-PC) diu ser favorable a una agrupació d’electors o una candidatura de progrés tot i que la decisió ha de ser de l’assemblea de la formació. Casta (PSC) ha dit que observaran què faran la resta de partits per prendre una decisió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article