Carles Dachs Clotet guanya la 21a edició del Premi de Poesia Gabriel Ferrater

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per l'Ajuntament

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El poemari Vent a la mà, de Carles Dachs Clotet, ha estat guardonat en la 21a edició del Premi de Poesia de Sant Cugat Gabriel Ferrater, un guardó en memòria del poeta reusenc i santcugatenc convocat per l’Ajuntament, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater. El llibre s’estructura en tres parts diferents i molt ben valorades pel jurat. La primera per les “troballes poètiques brillats”, la segons per ser un poema llarg que parla del pas del temps i la tercera per parlar de la mort del seu pare sense voluntat de fer saltar la llàgrima al lector.

Segons Dachs, es tracta d’un repte poètic marcat, entre d’altres, per la seva estada a Budapest. Sobre la mort del seu pare ha dit que ha jugat amb quartets i sonets amb una lògica trobadoresca tot reivindicant que parlar de la figura paterna és parlar d’un clàssic: “Els pares i les mares són els nostres primers referents”. El poeta també ha posat en valor Ferrater explicant que va ser el poeta que el va apropar a la poesia durant l’adolescència i qualificant-lo del poeta català més influent de la segona meitat del segle XX.

Jordi Cornudella, en nom del jurat, ha defensat Vent a la mà com un llibre plural i que mostra l’“expertesa de la fractura”, conscient que és una obra destinada a deixar empremta. També defensa que tot i la diferència temàtica de les tres parts, hi ha un lligament entre elles perquè totes tres inviten a la reflexió. Cornudella ha posat en valor que el premi s’ha atorgat per unanimitat del jurat –“amb sensació de descoberta i alleujament”– i amb un esment especial a Xavier Folch, que va morir el mes passat, i va ser un dels membres del jurat que abans de prendre’s la decisió tenia més clara la decisió.

El representant del jurat també ha posat en valor el premi com una referència als Països Catalans, el que ha estat possible, diu, gràcies a les entitats impulsores i també a la qualitat dels textos rebuts. El premi té una dotació econòmica de 8.530 euros (aportació de l’Ajuntament) i també reconeix l’autoria amb una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó i la publicació del llibre a Edicions 62.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha posat en valor el premi com una forma de fer cultura des de Sant Cugat amb projecció arreu dels Països Catalans. A més, ha avançat que l’any 2022 l’Ajuntament serà actiu en la celebració de l’any Ferrater, que tindrà un petit avanç en el marc del Festival Nacional de Poesia d’aquest 2021.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article