Sense alterar la retribució del president a la ‘Taverna Descentralitzada de Valldoreix’

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA.Amb una petició de dimissió sobre la taula, el darrer Ple del curs polític a l’EMD de Valldoreix pintava complicat però només començar el president Josep Puig ha fet marxa enrere i ha retirat un dels punts més polèmics. La seva proposta d’incrementar la seva dedicació i retribució –d’un 75% i 32.555,41 euros bruts anuals a un 90% i 39.339 euros bruts anuals– ha acabat fora de l’ordre del dia perquè, literalment, el president “ho ha cregut convenient”, “s’han sortit moltes coses de mare i de to” i “s’han fet faltes de respecte i paraules no adients”.

Sense debat sobre una retribució que hores d’ara es manté intacta i amb cap esment a la petició de dimissió llençada el divendres passat per ERC-MES, CUP-PC i PSC, el Ple de juliol ha estat menys dur del que es preveia però no per això ha deixat de banda unes crítiques a Puig, que acaba sempre responent sol a les acusacions de l’oposició. Potser, per ocurrent, la crítica més curiosa ha estat quan Lluc Cahís (ERC-MES) ha etzibat que més que una EMD la institució era la Taverna Descentralitzada de Valldoreix, recriminant els “comentaris de bar” del president, una mirada que ha reiterat Susanna Casta (PSC) quan Puig ha dit que un dels veïns molestos pels sorolls del Club Esportiu ha demanat un abonament rebaixat a l’entitat, una afirmació difícil de contrastar i, sobretot, poc institucional a ulls de la vocal socialista.

No és una excepció. Ple rere Ple l’oposició d’esquerres critica Puig per la seva actitud en la sessió plenària i al càrrec en general, un dels motius apuntats per ERC-MES, CUP-PC i PSC en la petició de dimissió, que el mateix Puig va respondre aquest dimecres dient que era una demanda infundada. Però el president sap perfectament que ell és l’únic càrrec d’elecció directa i, per tant, no pot estar sotmès a una moció de censura ja que les vocalies no estan capacitades per fer aquest tràmit, una característica de les EMDs que, entesa com a disfunció, es va intentar resoldre normativament anys enrere però que hores d’ara segueix vigent.

Tot i això, la capacitat de pressió de l’oposició hi és. I s’ha vist clarament amb la moció del PSC i ERC-MES per demanar la delegació de la competència de Seguretat a un altre membre del govern. La moció ha estat rebutjada amb els vots contraris del govern i de Ciutadans però ha evidenciat una vegada més la unitat d’acció dels tres partits d’esquerres –la CUP-PC no era proposant però hi ha votat a favor–, en aquest cas crítics per la no convocatòria d’una comissió de seguretat. O més bé una no-convocatòria fins el mateix dia del Ple, quan Puig ha comunicat la propera reunió; una decisió que ha molestat especialment Casta: “És com una pataleta d’un adolescent. Està fora de lloc i sembla una broma”.

Adolescent o no de la seva actitud i aptitud –una de les crítiques llençades per l’oposició d’esquerres–, el president ha aconseguit conservar l’àrea de Seguretat gràcies al suport dels seus companys de govern i a un José Miguel García (Ciutadans) que s’ha negat a fer suport a la moció en considerar que els principals responsables de la situació de la seguretat a la vila són els grups proposants, que comparteixen govern a l’Ajuntament, que és el competent en la matèria. “Per això demano més recursos a l’Ajuntament”, ha dit el vocal taronja, “només amb participació i reunions no se soluciona”.

Puig ha tirat les culpes de no haver treballat més a fons la seguretat i de no haver convocat la comissió fins el dia Ple al tinent d’alcaldia de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, a qui ha criticat en més d’una sessió plenària. Segons diu, no el respecta com a representant de l’EMD i en més d’una ocasió no l’ha tractat correctament: “Per a ell no soc ningú. No em reconeix com a president. Represento una institució i demano respecte”. Ha assegurat, a més, que el tinent d’alcaldia li ha prohibit contactar amb els Mossos i la Policia Local per fer seguiment de temes.

Sense voluntat de contrastar unes afirmacions que donava per fet que eren falses, Cahís ha defensat Carol i ha recordat a Puig que la responsabilitat de convocar la comissió de seguretat és només seva. A més, li ha dit que ha d’exercir una presidència ponderada. Ferran Margineda (CUP-PC), que s’ha mantingut al marge durant la discussió, ha clos el debat dient que la inseguretat té una relació directa amb el creixement de les desigualtats i que si el govern tenia dubtes amb la moció podria haver presentat esmenes.

Sobre la taula hi ha hagut altres desencisos entre el govern i l’oposició d’esquerres, com és la iniciativa de fer un parc esportiu al costat del torrent de Badal (a l’antic camp de futbol). Critiquen que no s’ha consultat el veïnat, que no s’hauria de fer una pista de formigó a les portes de Collserola, que podrà causar molèsties i que sobretot se’n farà ús per als casals del Complex Esportiu. A més, demanen un Pla d’Equipaments. Ciutadans ha estat determinant novament amb una abstenció que ha permès aprovar la modificació pressupostària amb què es fa la reserva de 700.537,53 euros per a les obres.

Ara bé, el projecte haurà d’esperar. Sabent que el punt s’aprovaria, Casta ha hagut de tirar d’ingeni i plantejar que el tràmit ha pogut caducar en haver exhaurit el límit de sis mesos de la tramitació. La secretària-interventora accidental no ha sabut respondre i la vocal socialista ha esdevingut secretària-interventora per prudència perquè amb aquest dubte ha forçat la retirada del punt de l’ordre del dia, tot i que és ben conscient que només es resolgui el dubte tornarà a aparèixer al Ple, ja sigui com a aprovació definitiva –que és el que estava previst– o com a inicial –si el tràmit es considera exhaurit.

I, perquè no sigui dit, no tots els temes que han generat debat entre el govern i l’oposició acaben en un dissens irreconciliable. Bona mostra és la moció impulsada per l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix per demanar un estudi econòmic per decidir com actuar davant la sentència que anul·la la modificació del conveni del Complex Esportiu feta al 2012 i que, per tant, obliga a tornar al del 2003, que a la pràctica consideren inaplicable i perjudicial.

Davant d’aquesta realitat, i cedint una mica, els partits d’esquerres han aconseguit portar el govern –i Ciutadans– a un lloc comú: el compromís de fer l’estudi econòmic abans del novembre per definir un pla d’actuació que haurà de passar pel Ple. Si cal acabar la concessió actual, l’EMD ha de saber com actuar i això és precisament el que es demana en aquesta moció, esdevinguda institucional; un acord impensable mesos enrere i que demostra com a la Taverna Descentralitzada de Valldoreix no tot són cerveses i exabruptes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article