Crítiques a la ZBE i a la pacificació dels entorns escolars, a l’Audiència pública

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La darrera Audiència pública del curs ha estat marcada per les crítiques a alguns dels canvis de mobilitat experimentats durant aquest mandat, especialment l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i la vianantització d’un tram del carrer Pere Ferrer per pacificar l’entorn escolar del Ciutat d’Alba. El regidor de Mobilitat, José Gallardo, ha defensat les dues mesures com a accions polítiques decidides.

El primer veí a parlar ho ha fet llegint un comunicat de la Plataforma de Zones de Baixes Emissions en què es demana que la mesura no s’implementi fins el 2030. També ha llençat diverses preguntes com ara si s’ha fet algun estudi de l’impacte econòmic sobre el comerç, què passarà amb els cotxes amb etiqueta B, C i ECO si s’incrementen les restriccions, sobre la possibilitat d’implementar la mesura a tot el municipi i sobre la instal·lació de carregadors per a patinets i bicicletes elèctriques com a mobilitat alternativa.

Gallardo ha respost que és una normativa obligada per la Unió Europea i que Sant Cugat ha implementat com a municipi pioner després de Barcelona. Ha defensat que s’ha tramitat correctament, amb període d’al·legacions i estudis –una de les crítiques del veí– i que s’ha buscat homogeneïtzar la proposta a la iniciativa de l’AMB perquè totes les ZBEs metropolitanes tinguin les mateixes restriccions.

Davant d’aquesta resposta, el veí ha demanat l’opinió de l’oposició. Carmela Fortuny, portaveu de Junts, ha defensat que cal millorar la qualitat de l’aire i aconseguir una ciutat millor per als infants mentre que Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha dit que són l’únic partit que s’ha oposat a la ZBE. El regidor taronja s’ha compromès a mirar amb estima la documentació que ha facilitat el veí a cada grup municipal amb un llapis de memòria abans de començar la intervenció.

Jordi Rotger, veí del Ciutat d’Alba que ja va participar a l’Audiència pública del mes passat, ha tornat al juliol per demanar que, davant la decisió del govern de mantenir la vianantització del carrer Pere Ferrer, es pugui fer una revisió de la prova a l’octubre i que es defineixi millor l’entrada i la sortida d’un dels aparcaments. També ha demanat canviar el sistema de pilones al carrer de la Coma davant de les motos que travessen aquest carrer de vianants evitant la pilona.

Gallardo ha defensat que no és una decisió unilateral perquè compta amb el consens de la comunitat educativa i d’una part del veïnat. També ha dit que la instal·lació de pilones va ser una petició del veïnat que tard o d’hora en convertirà en un sistema de càmeres. Acceptant que cal seguir de prop què passa amb els canvis de mobilitat a la zona, ha dit que bona part de les problemàtiques generades són per l’incivisme d’alguns conductors.

No hi haurà un Ple especial sobre violència masclista

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha aprofitat l’Audiència pública per respondre la veïna Eva Lafuente, que a l’Audiència anterior va llençar la proposta de fer un Ple de ciutat monogràfic sobre violència masclista davant l’increment de casos. També va demanar la implementació de més polítiques amb perspectiva de gènere, com ara la incorporació d’aquesta mirada al pressupost, una implementació que Gibert diu que és gradual però ferma.

En la resposta en la darrera Audiència de l’any, Gibert rebutja la possibilitat de fer un Ple especial perquè considera que no és l’eina més eficient per afrontar aquesta situació tot i que pren el compromís d’aprofundir en les polítiques feministes, com ara l’elaboració d’un Pla d’Igualtat que espera presentar públicament entre l’octubre i el novembre i on podran participar les entitats. A més, el Pla preveurà la creació d’una taula transversal com a espai de treball amb la ciutadania i les entitats. Hi ha altres propostes sobre la taula com ara un protocol contra els feminicidis i una taula de coeducació per a l’àmbit educatiu.

Bon part de l’Audiència pública s’ha destinat a parlar del debat sobre l’emplaçament de l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres, un tema central també a la sessió plenària per l’aprovació del projecte bàsic i executiu de l’edifici. És per això que desenvolupem més a fons aquest punt a la contracrònica de la sessió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article