El govern acomiada el curs polític anunciant els propers plans i projectes de diverses àrees

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Revestit de roda de premsa de mig mandat, el govern ha acomiadat el curs polític aquest dijous per la tarda amb un acte en què han anunciat la posada en marxa de 10 projectes que s’implementaran durant la segona meitat del mandat. És una proposta que llencen sota el lema Sant Cugat ets tu!, una campanya carregada de colors amb l’objectiu de mostrar la diversitat de la ciutat i cridar a la implicació de la ciutadania en la definició del Sant Cugat del futur.

Moltes de les propostes –com ara la subcomissaria de Valldoreix, la segona residència de gent gran, el Pla d’Habitatge Assequible o la nova gestió del transport urbà– estaven pendents des de principis del mandat i el tripartit les espera poder concretar durant els propers mesos. No és casual que l’acte s’hagi fet a la Sala Clavé de la Unió, un dels assumptes que el govern reivindica com a gestió de l’herència rebuda arran d’uns informes desfavorables a la fórmula del Consorci com a relació entre l’entitat i l’Ajuntament.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha començat l’acte reivindicant l’acord de govern com a contraposició als 32 anys de governs convergents, una resposta a les peticions de Junts de trencar el tripartit per fer un acord Junts-ERC per a la segona meitat del mandat. També s’ha referit al moment pandèmic actual tant per desitjar que la vacunació avanci ràpid com per explicar que la COVID-19 ha condicionat la tasca de govern.

Núria Gibert, tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, també ha aprofundit en la idea de la pandèmia no només per explicar com han hagut de centrar esforços sinó també per dir que l’oposició hauria d’haver tancat files amb el govern per afrontar la situació: “Nosaltres haguéssim actuat diferent”. Tot i que Ingla s’ha referit al tracte amb l’oposició com una relació institucional, Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, ha anat més enllà i ha criticat l’oposició de forma clara: “Nosaltres no vam ser tan deslleials”.

10 projectes pendents de concreció

Les 10 propostes a aplicar durant la segona meitat del mandat tenen en comú que encara no tenen concreció i, en les més avançades, s’anunciaran novetats durant la tardor. És per això que el govern no ha concretat gaires detalls arran d’algunes de les preguntes dels mitjans per tenir més informació sobre les propostes principals.

El Pla d’Habitatge Assequible

La creació del Pla d’Habitatge Assequible és la primera de les propostes plantejades, com a revisió i millora del Pla Promusa 2030. Esdevé una previsió de l’habitatge públic de lloguer a fer a la ciutat amb l’objectiu d’arribar a un 10% del conjunt del parc –actualment se situa en un 1,7%– tot i que sense concretar encara el termini. Allà es recolliran algunes concrecions com ara la recuperació dels terrenys conveniats amb l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) a la Floresta, eixugant així un deute de Promusa que Soler calcula de 4,7 milions d’euros.

Es recolliran, per tant, accions com què fer en les tres parcel·les de l’avinguda Verge Montserrat –una de les quals avança amb un acord amb un privat, segons es va presentar al veïnat– i altres promocions del barri com la de la plaça del Poble (Miquel Ros). Alhora, s’inclouran altres previsions com totes les accions de microurbanisme negociades amb privats, entre les quals el Ragull Centre; hores d’ara amb les al·legacions pendents de resposta. Ingla i Gibert defensen que l’objectiu d’aquesta promoció és obtenir habitatge públic i que el govern està obert a negociar la resta d’aspectes.

Digitalització de l’Ajuntament

Un dels objectius marcats és transformar els processos de gestió i de relació amb la ciutadania en favor de la transparència i l’accessibilitat a través dels fons europeus Next Generation. S’aplicarà tant als òrgans de participació com a la relació més institucional. Preguntats per aquest mitjà, els representants del govern han reconegut que la implementació de les videoactes ha impedit mantenir l’actualització d’alguns dels documents que haurien de constar al web com ara el pressupost, la liquidació, el compte general o les actes de la Junta de Govern; una mancança que prenen el compromís de resoldre.

Subcomissaria de Valldoreix

A l’acte s’ha anunciat la instal·lació de la subcomissaria de Valldoreix per prestar servei als districtes de fora del centre. S’ubicarà a l’antiga sucursal del BBVA al costat de l’estació, per a la qual caldrà acabar d’efectuar la compra. Sense concretar més detalls, el govern espera obrir l’espai durant l’any 2022.

Segona residència de gent gran

El govern es compromet a fer un procés participatiu perquè la ciutadania participi en el disseny de la residència de gent gran que es construirà a Volpelleres, al costat de l’escola l’Olivera. Preveuen iniciar el procés aquesta tardor amb l’objectiu de fomentar l’envelliment actiu.

Nou contracte d’autobús urbà

El govern preveu enllestir el traspàs de la gestió del transport públic urbà a l’Àrea Metropolitana, un tràmit que han de fer obligatòriament, negociant una millora de les freqüències i de l’encaix entre les línies urbanes i interurbanes. També es marquen l’objectiu de renovar tota la flora d’autobusos per vehicles més sostenibles i amb accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

Local de Primeres Atencions Socials

Gibert ha anunciat la propera creació d’un nou local per a les primeres atencions socials que serveixi per descarregar Casa Mònaco i el Xalet Negre de les acollides de noves persones que accedeixen als serveis socials perquè es puguin centrar en l’atenció de casos. De moment no hi ha data prevista ni s’ha anunciat l’emplaçament.

Centre d’emprenedoria de Mira-sol

En el mateix punt es troba el centre d’emprenedoria social que s’ubicarà de forma provisional al Mira-sol Centre fins que s’acabi la rehabilitació de la Masia de Can Rabella, també a Mira-sol, on s’ubicarà definitivament –una previsió que supera aquest mandat.

Pla d’Igualtat i LGTBI

També es planteja l’elaboració i posada en marxa d’estratègies feministes i de drets del col·lectiu LGTBI a través d’un Pla d’Igualtat. Per ara no s’ha concretat més.

Nou model de recollida de residus

El govern preveu adaptar la recollida de residus a cada barri, amb més recursos i una nova flota de vehicles amb l’objectiu de tenir una ciutat més neta, endreçada, millorar la separació i el reciclatge. Sense més concreció per ara, Soler ha posat l’accent en la gestió sostenible.

Pacte per l’ocupació

En col·laboració dels agents socioeconòmics de la ciutat, el govern pretén impulsar un pacte a favor de l’ocupació digna, de qualitat i amb igualtat d’oportunitats. Preveuen presentar-lo abans d’acabar l’any.

Altres temes sobre la taula des del mandat anterior

Preguntats pels mitjans, els tres representants del govern han dit que segueixen endavant amb alguns dels temes que acumulen des del mandat passat, com ara la construcció de l’escola la Mirada. Tot i l’oposició dels col·lectius ecologistes, mantenen l’emplaçament i asseguren que encara no han rebut cap notificació del jutjat arran del contenciós administratiu amb petició de mesures cautelars anunciat per SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC).

Un altre dels afers pendents és l’aprovació de la nova ordenança de terrasses, un tràmit encara no acabat i que Ingla assegura que no s’ha abandonat. Tot i això, ho ha desvinculat al conflicte pels sorolls a la plaça Augusta, que durant les darreres setmanes ha tingut novetats judicials amb una sentència desfavorable a l’Ajuntament.

Defensa de la tasca de govern

L’acte ha servit, alhora, per criticar l’herència rebuda, amb un esment especial a la petició de documentació per part dels Mossos d’Esquadra i de la Fiscalia en el marc d’investigacions per presumptes irregularitats i pel finançament irregular de Convergència –només demostrat en clau local en la sentència del cas Palau, on es constata que fundacions vinculades al partit van cobrar comissions per la construcció del PAV3.

Al marge de la crítica, Ingla i Gibert han fet una enumeració de propostes impulsades o continuades pel tripartit i que suposen un canvi cap a la ciutat que han consensuat tots tres partits, amb accent en la mirada de sostenibilitat: la Mirada, la Unió, el carril bici de la rotonda de l’hipòdrom, el Complex Esportiu de Mira-sol, la Zona de Baixes Emissions, les cobertes de la pista d’hoquei de la Zona Esportiva Municipal Jaume Tubau, de la piscina del parc Central i de la pista de Sant Francesc, les obres dels Jardins del Vallès, el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica i el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article