Biel Mas: “Demanem al govern municipal la paralització de l’oferta pública d’ocupació fins que no s’esclareixi la situació”

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Intersindical Alternativa de Catalunya - Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya (IAC-CATAC) ha arribat a Sant Cugat com a resposta de bona part del personal laboral i interí de l’Ajuntament que treballa per la fixesa. El sindicat espera la celebració d’eleccions al setembre per tenir representació formal alhora que empeny en la lluita iniciada pel Col·lectiu d’Interins i Laborals en Frau de Llei de l’Ajuntament, a expenses del debat polític sobre com aplicar la fixesa arran de l’aprovació del decret sobre interinatge al Congrés dels Diputats el passat 21 de juliol. Biel Mas és representant de la IAC-CATAC i va atendre elCugatenc just el dia següent de l’aprovació del decret al Congrés.

Com valoreu el debat al Congrés?

– És un gran pas però de moment és fum. Ara s’ha convalidat l’Icetazo [per estar promogut per l’exministre de Funció Pública, Miquel Iceta] amb el compromís polític del PSOE de tramitar-ho com a projecte de llei a partir del setembre per així acceptar esmenes dels grups polítics. És una cessió aconseguida per la pressió d’ERC i altres grups.

Ens semblen bé les esmenes que s’han posat sobre la taula però són un pas petit perquè la ministra de Funció Pública, María Jesús Montero, va anunciar dos canvis: que les oposicions no serien eliminatòries perquè els mèrits comptessin tot i haver suspès l’oposició i que a partir dels 10 anys treballats s’aconsegueixi la fixesa. No sabem a què respon la xifra de 10 anys. L’única referència normativa que hi ha és que a partir dels tres anys és abús de temporalitat, recollit a les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i del Tribunal Suprem. La nostra lluita serà rebaixar dels 10 als tres.

A la sentència, el Suprem plantejava passar a ser indefinits no fixos.

– Però tampoc pot ser perquè el TJUE va dir que no era una figura acceptable. Si el concepte és que tothom està en frau de llei, hem d’afrontar això!

No coincideixen TJUE, Suprem i el decret...

– Exacte. El Suprem no recull tot el que planteja la sentència del TJUE. Parla dels tres anys però treu la figura dels indefinits no fixos, que no entenem a què respon. Alhora cal tenir en compte que és la sala social, on es troba el personal laboral, mentre els funcionaris depenem del contenciós administratiu.

Ahir mateix, un dels nostres advocats va guanyar una sentència en primera instància en què es reconeix la fixesa d’una treballadora. És a dir, els tribunals de primera instància comencem a emetre sentències que ens donen la raó i fan doctrina. Ja veurem què passa si arriba al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) i al Suprem, però en qualsevol cas hauran d’escoltar el que diu la justícia europea.

En definitiva, demanem igualtat amb qualsevol treballador del sector privat. Per exemple, celebren que hem aconseguit 20 dies per any treballat però això és molt menys que el que li pertoca per acomiadament a una persona del sector privat, més tenint en compte que moltes persones porten molts anys en frau de llei i haurien d’acumular més dies. Són alguns dels aspectes que s’han de treballar al projecte de llei.

El Parlament també s’hi ha posicionat.

– Va aprovar per urgència un decret proposat per la CUP que recull els tres anys i les nostres reivindicacions. Cal veure com avança.

Depèn de l’Estat?

– Bé, l’Estat va dir que deixaria la configuració dels processos selectius en mans de les comunitats autònomes. Vaja, estem en un moment en què s’ha demostrat que el pacte entre PSOE, UGT, CCOO i CSIF no ha servit de res, un acord in extremis que no ha tingut en compte les sentències ni els col·lectius d’interins. De fet, dins de la funció pública no són els sindicats majoritaris a moltes autonomies. Hi ha molts altres sindicats que són principals abans que ells. Si no es va tombar el seu acord és perquè hi va haver acords a última hora.

Era un reconeixement de l’abús de temporalitat.

– Però no resolia res perquè deixava molta gent fora, la indemnització no era suficient, havíem de fer oposicions abans d’anar al concurs de mèrits... Ens diuen que hem de complir els principis de legalitat, capacitat i mèrit; cosa que ja fem perquè són ells els que no han complit la llei i, alhora, en qualsevol moment ens poden fer fora. Si ens aguanten més de tres anys fent una tasca estructural és perquè fem les coses bé. El TJUE diu clarament que l’única solució és la fixesa.

El Suprem reconeixia això.

- Bé, reconeixia algun dret més, una indemnització en cas d’acomiadament i que a partir del tercer any és un abús de temporalitat. Però s’ha de fer una unificació de doctrina perquè hi ha jutjats que donen condició de fixesa als treballadors.

La fixesa és l’única solució?

– Sí. Hem de tenir en compte que nosaltres ja formem part de l’administració, que igualment haurà de fer oposicions per incorporar nou personal. No fem tap. Per això esperem la negociació de la llei. Ho celebrem i ho considerem un cop dur per al govern i per als sindicats que ho van negociar.

Quin marge de negociació col·lectiva hi ha a cada administració?

– El propi Icetazo deixava un marge gran. Al govern municipal demanem que paralitzi l’oferta pública d’ocupació fins que no s'esclareixi la situació. Hem fet peticions i el Col·lectiu ha presentat una moció. Dos dels grups polítics del govern estan en desacord amb el decret així que hi ha marge. Quan tinguem la normativa clara, actuarem.

Fins ara hi ha capacitat d’actuar individualment?

– Sí, les sentències que tenim són de casos particulars. Cada persona actua sobre la seva plaça. Però pretenem que hi hagi una resolució que afecti tothom.

Heu dit que hi ha un 60% de la plantilla de l’Ajuntament afectada. Si al final s’aplica la fixesa a partir dels 10 anys treballats, quin percentatge seria?

– No ho sabem segur perquè de moment és un compromís polític i s’ha de veure si s’aplica i de quina manera. A més, ara parlen de 10 anys en una plaça ininterrompudament i que no hagi estat mai oferta. Canviarà si aquests 10 anys són a més d’una plaça? Ara mateix és fum.

Heu estat crítics amb els sindicats representats a l’Ajuntament. Arran de la negociació a nivell estatal, han canviat de parer?

– No. Segueixen dient que el seu decret ens defensa. El propi Estatut Bàsic del Treballador Públic (EBEP en les seves sigles en castellà) permet processos extraordinaris per a circumstàncies excepcionals. Ens hem d’acollir a aquest article. Fins ara s’havia negociat l’estabilització de les places, no de les persones afectades. Si d’aquí se’n deriva una borsa de treball, tornaríem a la mateixa situació d’interinatge.

Cal fer tabula rasa. A Canàries, per exemple, han permès la fixesa fins a la jubilació i, llavors, s’oposita la plaça. Iceta ho va aturar i ara ho han tornat a fer. Com que són jutge i part, plantegen una solució que no resol realment el problema de fons.

Després de la sentència i del debat al Congrés, heu parlat amb el govern?

– Encara no [l’entrevista està feta el 22 de juliol].

Esteu pendents d’eleccions sindicals.

– El 28 de juliol es constitueix la mesa d’edat i a partir d’aquest moment es decidiran els tempos. Calculem que a mitjans de setembre o principis d’octubre s’haurien de celebrar.

IAC-CATAC sorgeix a l’Ajuntament del Col·lectiu d’Interins i Laboral en Frau de Llei. Quina és la relació?

– No tots els membres del Col·lectiu s’han sumat a IAC-CATAC i, per tant, som organitzacions diferents. El Col·lectiu va néixer per buscar una resposta dels sindicats i, davant de la negativa dels tres que hi ha a l’Ajuntament –CCOO, UGT i CGT–, vam buscar altres sindicats. Inicialment la Intersindical-COS ens va dir que no tot i que ara han canviat de parer. Per això vam contactar amb la IAC-CATAC, que ens feia costat. Una part del Col·lectiu s’ha sindicat. Les reunions amb alcaldia es van fer com a Col·lectiu però la IAC-CATAC recollim aquestes exigències i les fem nostres.

Quins altres temes teniu sobre la taula com a sindicat?

– Hores d’ara el nostre objectiu principal és la fixesa però no deixarem de banda la resta de problemàtiques: riscos laborals, hores... Per exemple, ara es negocia el nou conveni col·lectiu. Esperem poder entrar abans que s’aprovi per influir-hi. De moment no formem part de cap mesa de negociació. Per ara recollim reivindicacions de diversos sectors i departaments.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article