Una exposició del Memorial 1714 anticipa la Diada

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha portat l’exposició L’intent d’anorrear un poble (1714-1725), del Memorial 1714, al Museu de Cal Gerrer; una mostra realitzada per primer cop al 2001 i actualitzada per darrera vegada al 2014 en què es repassen els fets del 1714 i les seves conseqüències, especialment la repressió i la pèrdua dels furs arran de la victòria borbònica a la Guerra de Successió. Està basada en una investigació història dels historiadors Josep Catà i Antoni Muñoz.

“L’exposició és un recull de la repressió que va haver a la Corona Catalanoaragonesa després de la Guerra de Successió”, va explicar Jordi Miravet, president del Memorial 1714, en la inauguració d’aquest divendres, “la primera repressió va ser l’anul·lació de les nostres lleis i la nostra estructura política; després va venir la repressió individual, que va ser ferotge”. En aquest sentit, Miravet diu que la història catalana és difícil de conèixer i d’interpretar.

Davant de l’ús polític de la història així com les polèmiques generades al voltant de l’alteració de la història de Catalunya en benefici del nacionalisme espanyol o català, el president del Memorial defensa que la seva tasca és la d’exposar coses que se saben i estan contrastades: “Quan es posen unes coses darrere de les altres, es veuen coses clares. Per exemple, no podem dir que els catalans van descobrir Amèrica però en aquell moment eren els únics que tenien capacitat per fer-ho”.

Això vincula el debat directament a l’Institut Nova Història i el seu cap visible, Jordi Bilbeny, defensors que Cristòfol Colom era català. Per hipòtesis com aquesta són acusats de pseudohistoriadors i manipuladors per altres historiadors com ara Vicent Baydal i Cristian Palomo, que van coordinar el llibre Pseudohistòria contra Cataunya. De l’espanyolisme a la Nova Història [Eumo Editorial,2020].

Enmig d’aquest debat acadèmic i historiogràfic, Miravet marca distància i se situa en un terme mig: “El problema amb l’Institut Nova Història no és que es debati si el que diuen és cert o no sinó que de partida es dona per fet que no és cert perquè se’ls considera uns inventors. A nosaltres ens agrada mirar què diuen i veure si la hipòtesi és vàlida, i si no és vàlida, es discuteix”. Tot i això, el president del Memorial 1714 explica que l’Institut Nova Història no ha tingut cap participació en l’exposició que es pot veure a Cal Gerrer, on, defensa, només es recullen fets contrastats.

Després de dos intents fallits –pel referèndum i per la pandèmia–, l’exposició va arribar a Sant Cugat el divendres passat, dia en què Miravet la va inaugurar. Tot reivindicant que la tasca del Memorial és recuperar la història de Catalunya, especialment aquells fets més desconeguts o amagats, va incorporar una reflexió política tot dient que potser la concepció actual d’Espanya és un problema.

També va criticar el president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, per haver dit que els darrers 10 anys han estat els pitjors de la història de Catalunya en 300 anys: “El que ha passat a Catalunya és el pitjor que li ha passat a Espanya en 300 anys. Això és el que volen dir però no s’atreveixen a dir-ho”. L’exposició es podrà visitar fins el 3 d’octubre.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article