La Diada recupera la normalitat tot i algunes limitacions sanitàries

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’ofrena floral al monument de Rafael Casanova serà, novament, el principal acte de la Diada Nacional de Catalunya aquest dissabte. Un format similar al de l’any passat –limitació d’aforament i retransmissió pel canal de YouTube de l’Ajuntament– marcaran aquest esdeveniment mentre la resta de la jornada recuperà la normalitat, amb l’acte institucional de Valldoreix i la ballada de sardanes tot i que sense cap acte de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que normalment fa una marxa a peu per acudir a la manifestació de Barcelona i que l’any passat va fer una acció reivindicativa a l’entorn del Monestir.

D’aquesta manera, la Diada del 2021 començarà a les 9 del matí a la plaça Rafael Casanova amb les ofrenes de les entitats, amb un màxim de sis persones per col·lectiu i necessitat d’avisar prèviament a l’Ajuntament. Com cada any, les darreres entitats a participar en l’ofrena seran els partits polítics, donant pas així a les 11h. a l’ofrena institucional i a la interpretació dels Segadors a càrrec del Quartet Brossa. Just a continuació es farà el discurs institucional de l’alcaldessa, Mireia Ingla. Ciutaddans ha anunciat la seva absència a l'ofrena institucional tot al·legant que la Diada està instrumentalitzada per l'independentisme.

A les 12 es farà l’acte institucional de l’EMD de Valldoreix, que l’any passat es va celebrar a porta tancada. Serà, com cada any, als Jardins 11 de setembre –al darrere de la Casa de la Vila– i, després del parèntesi de l'any passat, tornaran a participar les entitats i la Coral Harmonia en l'ofrena floral, per a la qual cal reserva. Aquest serà el darrer acte institucional previst a Sant Cugat per la Diada tot i que el programa de l’Ajuntament també incorpora la ballada de sardanes que es farà a les vuit del vespre a la plaça d’Octavià a càrrec de la cobla Ciutat de Terrassa, un acte tradicional que l’any passat no es va poder celebrar en motiu de la pandèmia.

Enguany la reivindicació independentista no tindrà acte propi tot i que algunes entitats com l’ANC han anunciat la seva participació a l’ofrena floral. L’any passat, sense mobilització centralitzada a Barcelona, l’independentisme va fer la seva pròpia acció a la ciutat. La més multitudinària va ser envoltar el Monestir amb una cadena humana en què hi van participar prop d’un miler de persones. Alhora també es va desplegar una estelada gegant al Turó de Can Mates, una reivindicació no comunicada per evitar aglomeracions i organitzada per l’ANC i per Òmnium Cultural.

Enguany no hi haurà cap acte similar però tampoc es recuperarà la tradicional quedada a l’hípica de Can Caldés per travessar Collserola a peu per acudir a la manifestació central de Barcelona convocada per l’ANC, enguany sense necessitat d’inscripció prèvia i amb la voluntat de marxar de la plaça d’Urquinaona fins a l’estació de França. Tot i no celebrar-se la marxa a peu fins a Barcelona, l’ANC crida a participar en la mobilització a Barcelona.

Activitats prèvies

Més enllà dels actes del dia 11, les entitats han organitzat altres actes. Per exemple, Òmnium torna a fer la marxa de torxes en record de les víctimes del 1714, que l’any passat es va celebrar però de forma estàtica a la mateixa plaça de Rafael Casanova. Enguany sí es preveu fer la marxa des de la plaça Rafael Casanova fins a la plaça de l’U d’octubre. Just abans de començar es podran comprar les torxes. Cal inscripció prèvia.

La CUP, Endavant i Arran han organitzat dos actes conjunts. El primer, el dijous a les set de la tarda a Cal Temerari, on es projectarà el documental Gustau, la Transició al descobertsobre la mort de Gustau Muñoz per un tret de la policia la Diada de l’11 de setembre del 1978. El divendres a les 21:30h. a la plaça de l’U d’octubre faran el seu acte central amb la diputada al Congrés Mireia Vehí i el regidor Marco Simarro així com les actuacions de Pasquines i dels Bastoners de Sant Cugat.

A més, cal tenir en compte que el divendres passat a Cal Gerrer es va inaugurar l’exposició L’intent d’anorrear un poble (1714-1725), una mostra del Memorial 1714 en base al treball d’investigació dels historiadors Josep Catà i Antoni Muñoz. És un retrat de la repressió que va prosseguir la Guerra de Successió. Ha arribat a Sant Cugat a iniciativa de l’ANC i romandrà al museu de la Fundació Cabanas fins el proper 3 d’octubre.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article