Mireia Decler: “Molta gent no entén que els ‘tiktokers’ ens hi guanyem la vida”

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

1,3 milions de seguidors a TikTok, 6,2 milers a YouTube i 17,8 milers a Instagram. La santcugatenca Mireia Decler ha aconseguit un gran impacte a les xarxes socials gràcies als seus vídeos i directes musicals en què fa concerts, covers, canta comentaris... Seguidora de Harry Potter, una afició que ha arribat als seus vídeos i a empreses que volen promocionar-se aprofitant el seu impacte, la tiktoker santcugatenca hores d’ara aconsegueix guanyar-se la vida gràcies a les xarxes socials. Això, però, també suposa una gran exposició pública amb molts reconeixements però també insults. Durant poc més de mitja hora ha sortit del món de la immediatesa de les xarxes per parlar amb elCugatenc sobre el seu èxit que es pot qualificar de meteòric ja que va obrir el seu compte de TikTok al desembre i ara ja supera amb escreix el milió de seguidors.

Quan neix la teva relació amb la música?

– Als 5 anys amb classes de violí. Vaig fer el grau mitjà de violí i la carrera de cant. Vaig fer els exàmens de la ABRSM, del Royal Conservatory de Londres. Des de petita que estic la món de la música, en orquestres, corals... No vaig viure un moment de canvi en què la música entrés a la meva vida perquè sempre hi ha estat present.

I t’hi guanyes la vida?

– Sempre ho he hagut de compaginar amb una altra cosa, actualment amb les xarxes. Fins fa poc donava classes de cant, piano i violí a una escola de música però aquest any només soc a les xarxes i amb les col·laboracions que em surten.

Des de quan t’hi pots dedicar?

– Potser el punt d’inflexió va ser al 2011, quan em van agafar per a un doblatge de My little pony. Ho vaig aconseguir perquè m’havia presentat a un càsting per a un musical. No em van agafar però em van dir que podia fer el doblatge. Llavors vaig decidir fer la carrera de cant. Ho vaig treure tot amb excel·lent!

A les xarxes socials vaig començar cantant. Se’m va viralitzar un vídeo i vaig seguir endavant. Ara canto comentaris, ho compagino amb Harry Potter... No només faig música, si l’entenem com a fer concerts, sinó que ho barrejo amb les xarxes.

El salt és important i difícil. Abans d’entrar-hi eres molt vergonyosa?

– Sí, i ara també! Tinc por escènica. Em poso molt nerviosa quan faig els directes. Al desembre vaig posar el meu primer vídeo cantant a TikTok i no vaig parar de tenir nous seguidors fins arribar als 1,3 milions actuals. El primer vídeo va ser un èxit perquè vaig agafar un tren que corria per les xarxes i vaig fer una versió de Harry Potter cantant. Va agradar molt.

Covers, tutorials de piano, cantar comentaris... Com tries els continguts?

– Abans de TikTok feia covers de YouTube però van canviar les normes i ara ja no es pot fer. A TikTok sí que es poden fer covers però no funcionen tan bé com altres vídeos. Feia un especial cantacomentarios cada 10k (10.000 seguidors). Quan vaig arribar a 100.000 seguidors es va convertir en una secció fixa. Fa un temps vaig decidir no fer-ne més perquè porten molta feina i costen molt de rendibilitzar.

Com s’aconsegueix?

– Per visites. TikTok té un fons per a creadors de contingut. Quan tens més de 10k i 100.000 visites, t’hi pots incorporar. Per cada milió de visites et paguen una quantitat concreta tot i que no és una xifra molt gran. Ara tinc ingressos per això i per les col·laboracions amb botigues i empreses.

Per què has tingut tant d’èxit a TikTok en comparació amb YouTube?

– Perquè és una aplicació que et permet veure molts vídeos simplement lliscant amb el dit per veure’n més. És molt fàcil i, si agrada el que fas, es creix ràpidament.

Has d’estar molt pendent de què funciona i què no.

– Clar, pendent dels trens. Per exemple, fa poc vaig fer un tutorial de com tocar Bella Ciao amb el piano arran de l’èxit de La casa de papel. Ha funcionat bé i n’he fet un altre per a tocar-la amb el violí perquè la gent m’ho va demanar.

Hi ha infants i adolescents que es passen moltes hores a les xarxes socials. Com ho veus com a creadora de continguts?

– És que els creadors estem connectats 24 hores, 7 dies a la setmana. I sí, ens trobem nens molt petits, de 9 anys! Penso que hauria d’haver més control perquè tot sovint no entenen què fas, t’insulten gratuïtament... A més, és una aplicació que enganxa molt.

Com se’ls pot protegir?

– Ja hi ha restriccions com no poder enviar missatges en funció de l’edat. Però si els pares els donen el mòbil, acaben fent el que volen...

Molts dels comentaris que reps són positius. Tens molts insults?

– Els comentaris són positius però als directes hi ha molts haters. Hi ha gent que entra per insultar.

Què et diuen?

Cerda, gorda, ponte a trabajar, esto no es un trabajo...

Com t’ho prens?

– Com puc. Sempre segueixo fent el directe. Tinc moderadors que m’ajuden a silenciar aquests usuaris, que normalment són nens. Ara bé, hi ha molta gent que no ens respecta perquè no entén que ens hi guanyem la vida i per això ens diuen que ens posem a treballar i que això no és una feina. És dur perquè faig directes de dues hores cantant i, tot i que hi ha molts comentaris positius, també hi ha molts usuaris que només insulten.

Passes d’ells? No t’afecta gaire?

– I tant que m’afecta! Però tiro avall i vaig fent. És molt dur veure que hi ha molts comentaris que et critiquen. Pensa que als directes es connecten prop de 2.000 persones. Imagina que la meitat insulten. És molt dur. Per això mai faig un directe sense moderadors. Sempre demano respecte.

Et passa més per ser dona?

– No, per ser grassoneta, tant si ets home com dona. Hi ha gent que espera veure Barbies maquillades. Jo surto tal com soc. A molta gent no li agrada i t’insulten per ser com ets, per tenir el físic que tens. També tinc amics gais que reben molta homofòbia. Tot i això, els comentaris més habituals són els de ponte a trabajar. Per sort hi ha molts comentaris bons!

Suposo que no ajuda tenir youtubers referents que marxen a Andorra.

– Potser, tots marxem allà. Jo no ho faré. Soc transparent i senzilla. Contesto a tothom. Hi ha gent que se sorprèn.

Com funcionen les col·laboracions?

– Al principi eren col·laboracions de botigues petites que em regalaven productes a canvi de dir on es podien comprar, generalment relacionat amb el món Harry Potter. Ara fa poc he entrat a una agència que m’ajudarà a portar aquest tema amb col·laboracions més grans.

Per què ets tan fan de Harry Potter?

– Des del primer llibre i la primera pel·lícula. M’he comprat coses des de petita. Sempre m’ha agradat molt.

Ets més de les pel·lícules o dels llibres?

– Em costa bastant llegir i per això m’agrada més el contingut visual. Ara bé, m’encantaria que el contingut dels llibres estigués a una pel·li o una sèrie de Harry Potter. Les pel·lícules han perdut contingut i han canviat algunes coses.

Per què vas decidir portar la teva afició a Harry Potter a les xarxes?

– És que ja el primer vídeo que vaig fer era de Harry Potter! Va tenir molt d’èxit perquè a les xarxes hi ha molts potterheads. Encara no hem quedat però a l’octubre es fa un concert de les músiques de Harry Potter a Madrid i a Barcelona i intentarem trobar-nos.

També tens molts vídeos sobre Port Aventura. Per què?

– El meu marit i jo hi anem molt. Faig vlogs a YouTube i tinc un perfil d’Instagram per saber què s’hi pot menjar. De tant en tant ens conviden però no és el més habitual; no és una col·laboració, tant de bo ho fos.

I ara, amb tant d’èxit, què tens previst?

– Seguir igual. He pensat fer una trobada a Barcelona però no crec que sigui per fer un concert. Quina por escènica!

Però si cantes per les xarxes i et veuen milers de persones!

– És molt diferent perquè soc a casa sense veure les cares de la gent. Tot i els nervis, m’agrada molt.

Segurament no esperaves que la música et donaria per viure a través de les xarxes.

– Ni molt menys! El món de la música és difícil perquè els artistes estan molt poc valorats. Però ara m’hi dedico. Cada dia penjo entre 3 i 5 vídeos.

No fas vacances?

– No puc, com a molt em deixo vídeos fets i els guardo com a esborranys per a anar publicant-los. Si no penjo res en una setmana, caic. Cada dia s’ha de publicar com a mínim un vídeo. Els caps de setmana encara més perquè és quan la gent té més temps lliure. És molta feina i el sou no és gran cosa.

És molt precari...

– Ja... però la clau és anar creixent fins tenir un sou bo. Hi ha tiktokers que ho han aconseguit. Potser amb la música és més difícil.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article