La marxa de torxes esdevé una crida per la independència i contra la repressió

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop de 200 persones han participat en la marxa de torxes en honor a les víctimes del 1714, organitzada per cada any per la secció local d’Òmnium Cultural. Després d’un any de concentració estàtica, la marxa ha tornat a recórrer el centre de la ciutat, aquesta vegada amb una reivindicació independentista i antirepressiva.

Hi ha participat Carles Heredia, el periodista detingut acusat de desordres públics durant la protesta contra un acte de Vox. Ha denunciat la repressió exercida per la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra i ha exigit que la Generalitat es retiri de les causes contra independentistes i militants antifeixistes: “El teu propi govern et demana presó i et reprimeix”. El periodista ha dit que l’entrega de la medalla d’or als represaliats del procés per part de l’executiu català és un gest que hauria d’acompanyar-se d’un control democràtic del cos dels Mossos d’Esquadra.

Davant de l’activació de la taula de diàleg, Heredia ha deixat clar quin és el motiu de la mobilització independentista per la Diada: “No estem per reforçar la taula de diàleg sinó per demanar la independència, justícia i llibertat”. El periodista diu que per a una negociació real cal tenir una posició de força que deixi enrere l’autonomisme i la política de la poltrona.

Heredia ha parlat al final de la marxa, que ha anat des de la plaça Rafael Casanova fins a la plaça de l’1 d’octubre. Allà també han intervingut els coordinadors locals d’Òmnium i l’ANC, Jaume Angerri i Artur Royo, respectivament, que han fet una crida a omplir els carrers i les places per la diada per demanar la independència i el fi de la repressió.

Just a continuació al mateix espai ha començat un acte organitzat per la CUP, Endavant i Arran, amb les intervencions de la diputada al Congrés Mireia Vehí i el regidor Marco Simarro. “Tenim la necessitat imperiosa de construir una agenda pròpia per tornar a tenir un referèndum d’autodeterminació i una llei d’amnistia forçada per la mobilització i la desobediència civil”, ha reivindicat Vehí, “cal tenir una agenda clara i compartida, desobediència civil per defensar les urnes i amb un calendari clar, com l’escocès”.

També Simarro ha parlat d’acció popular: “Entrem en una fase de resistència política dels moviments populars, amb dos fronts a lluitar; el capitalisme com a sistema injust i l’Estat”. L’acte de l’esquerra independentista, deslligat de la convocatòria d’Òmnium però fet just a continuació, també ha comptat amb la participació de Pasquines, dels Bastoners i de la Companyia Minimíssima.

La marxa de torxes, per la seva banda, s’ha celebrat sense incidents, recorrent el centre de la ciutat pel carrer Sant Domènech, el carrer Major i el carrer de la Torre davant de la mirada de centenars de ciutadans que seien a les terrasses dels bars d’aquests carrers. Ha estat encapçalada per una pancarta en memòria de les víctimes del 1714.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article