Les entitats teatrals i musicals mantenen el debat sobre el grau de polivalència del nou edifici de l’Escola de Música

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Escola de Música de Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una reunió entre les entitats i el govern valldoreixenc el proper 20 de setembre pot ser la solució o el detonant definitiu del debat sobre la construcció del nou edifici de l’Escola de Música de Valldoreix al costat de la Casa de la Vila. El malestar de diverses entitats vinculades al món de la música i de les arts escèniques es va fer palès al Ple de juny, quan la vocal socialista, Susanna Casta, va llegir una carta dels Marxosos, el Cercle de Valldoreix, Magma 2011 la Serreta, el Casal d’Avis, l’associació de veïns de la Serreta, Teatre Espiral i la Coral l’Harmonia, en què demanaven més polivalència i aprofitar l’Espai Garden per fer un equipament que beneficiï totes les entitats de la vila.

La carta, un cop de puny davant d’una proposta que avança en forma de concurs públic per redactar el projecte i tenir la direcció d’obra, posava èmfasi en els documents preparats fins el moment perquè contemplen el nou edifici com a Escola de Música, deixant la polivalència reduïda a algunes sales –sobretot, la sala polivalent– i amb limitacions horàries. D’aquell descontent va sorgir una reunió entre les entitats signants de la carta i el govern de l’EMD just abans de finalitzar el curs.

Carme Ballesteros, representant de l’entitat veïnal, es mostra satisfeta d’aquella reunió en què, diu, el president Josep Puig va prendre el compromís d’aturar el procés i fer una nova reunió amb les entitats i un arquitecte per estudiar els canvis a aplicar per aconseguir més polivalència: “Ho hem de reconduir per cabre tots tot i que no ho puguem fer tot de cop. Pot ser un llegat del seu mandat”. Però hores d’ara el procés no s’ha aturat i el concurs públic segueix en marxa sense haver canviat els plecs de clàusules ni la resta de documentació.

De fet, la versió oficial del govern hores d’ara és que en cap moment es va acordar aturar el concurs ni fer marxa enrere en el projecte. “Es va comentar que s’estan buscant opcions que permetin encabir en el mateix espai els usos que donin resposta al que es demana des de les entitats culturals”, expliquen fonts de l’EMD. Davant d’aquesta mirada, Ballesteros adverteix que les entitats seguiran pressionant i, si no es canvia la proposta, actuaran amb més contundència.

Manel Cerdà, director de l’Escola de Música, recorda que el concurs segueix en marxa i que és un èxit després de més de 15 anys de reivindicació i de moltes reunions entre el centre i el govern de l’EMD. “Al plec de clàusules es contemplen espais polivalents i només caldrà acabar d’acordar com compartir l’espai”, defensa el director del centre, “a més, l’actual espai de l’Escola de Música quedarà buit i es podrà posar el que sigui”.

Tot i això, Cerdà reconeix que hi ha una mancança d’espais culturals a Valldoreix però no ho veu incompatible amb el projecte de l’Escola de Música, que, diu, beneficiarà la resta d’entitats tant per la polivalència que es pugui pactar com per iniciar un pol d’equipaments a l’entorn de la Casa de la Vila. El seu director defensa l’Escola de Música com un pilar de la xarxa de la vila i diu que, complint la llei, cal tenir un espai propi. Tem que aquest afer ha esdevingut una estratègia política per desgastar el govern: “Si és una queixa de les entitats, per què ho va llegir la vocal d’un partit?”

El Ple de juny es va fer a porta tancada per la COVID-19 i, per tant, l’única forma de participar en la sessió era enviant prèviament un correu electrònic per ser llegit per un tècnic municipal com si fos l’Audiència pública. Que la carta es llegís al torn de precs i preguntes dels grups polítics va permetre que el govern respongués i la vocal repreguntés, quedant palès així el descontent de la sotspresidenta Susana Herrada perquè aquest afer va arribar a Ple així i no amb una trucada de les entitats al president o a ella mateixa.

A l’espera de la reunió del dia 20 i del Ple –postposat al dia 30 per la Festa Major–, hores d’ara el concurs públic per contractar la redacció del projecte i la direcció d’obres segueix en marxa amb un preu de sortida de 114.950 euros (amb IVA). Les bases del concurs preveuen una construcció en dues fases. La primera per als espais docents, administratius i comuns i la segona per a la sala polivalent, les cabines d’estudi i la urbanització; 850 metres quadrats en total. El debat es troba en l’ús de la sala polivalent. L’obra, a falta de licitar-la, podria ascendir a un preu total d’1,7 milions d’euros.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article