L’any Joan Triadú reivindicarà el pedagog com un referent cívic

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat participarà a l’any Joan Triadú, organitzat amb la col·laboració de la Generalitat i la Institució de les Lletres Catalanes en el centenari del naixement del pedagog, crític literari i escriptor. El comissari de l’any Triadú, Joan Josep Isern, defensa que la commemoració servirà per posar en valor la vessant cívica del pedagog, arrelat a Sant Cugat sobretot com a impulsor de l’escola Thau, que enguany celebra el seu 25è aniversari.

Triadú va ser un defensor de la cultura catalana en els seus anys més complicats. Sota la dictadura franquista es va llicenciar en Filosofia i Lletres i l’any 1944 va ser l’impulsor del Concurs Parroquial de Poesia de Cantonigròs (Osona). Posteriorment, al 1946, va ser fundador de la revista Ariel i va fer de lector a la Universitat de Liverpool. Al 1951 va començar a donar classes al CICF (Institució Cultural del Centre d’Influència Catòlica), que va acabar dirigint al 1993.

A més, va viure la creació d’Òmnium Cultural (1961) i de la Junta Assessora per als Estudis de Català, posteriorment convertida en Delegació d’Ensenyament Català (1969). És autor d’articles sobre pedagogia i literatura catalana, escrivint a mitjans com Serra d’Or o l’Avui. Va morir l’any 2010. Va rebre reconeixements com la Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1992), doctor honoris causa de la Universitat Ramon Llull (1998) i la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya (2001).

A Sant Cugat es realitzaran vuit actes, el primer dels quals el 26 de setembre, com ara exposicions, la commemoració del 25è aniversari de l’escola Thau, taules rodones i conferències –pots consultar la programació aquí–. En les taules rodones i diàlegs –sobre la referencialitat de Triadú, la poesia, la defensa de la llengua i la traducció– hi participen persones reconegudes com ara Mònica Terribas, Salvador Cardús, Lluís Calvo, Sam Abrams i el mateix Joan Josep Isern, entre d’altres; una programació amb vuit homes i dues dones sobre els escenaris, una disparitat que la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, justifica dient que les activitats que depenen directament de l’Ajuntament han buscat la paritat i que han estat les d’altres entitats i institucions les que no han complit l’objectiu que es va marcar el govern a principis del mandat.

Entre les activitats més destacades hi ha la presentació d’una sardana d’Ivan Joanals dedicada a Joan Triadú. Es presentarà el 26 de setembre a l’aplec de Sardanes de Sant Cugat. A més, els impulsors de l’any Triadú han proposat a la comissió de nomenclàtor de l’Ajuntament posar el nom del pedagog a la passarel·la per a vianants i bicicletes que es construirà sobre l’AP7 per unir l’avinguda de la Clota (Volpelleres) amb l’avinguda de la Generalitat (polígon de Can Sant Joan).

A l’any Triadú també participen Òmnium Cultural, l’Arxiu Nacional, l’escola Thau i el TOT Sant Cugat. Isern ha reivindicat el llegat del pedagog com una mostra de la història de la resistència cultural catalana durant el segle passat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article