Unanimitat en el conveni entre l’Ajuntament i la Generalitat per fer l’edifici de la Mirada

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. Sense l’oposició pública a la sala de plens –no com al juliol–, un nou pas per fer la Mirada al bosc de Volpelleres ha avançat en el primer Ple del curs quan tots els grups amb representació al consistori –Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC, Ciutadans i CUP-PC– han votat a favor del conveni entre l’Ajuntament i la Generalitat per fer possible l’escola la Mirada. Mentre els grups polítics es posen d’acord en aquest afer, només Pol Puig, membre de l’Assemblea pel Clima que ha acudit al Ple per defensar una moció en contra de l’ampliació de l’aeroport, ha fet un esment crític al tema, tot dient que el govern es contradiu quan defensa algunes mesures ecologistes però acaba optant per fer la Mirada al bosc de Volpelleres.

Es tracta de l’aprovació del conveni entre l’Ajuntament i el Departament d’Educació per fer l’escola la Mirada, un tràmit que hauria d’haver passat pel Ple durant el mandat anterior i que no es va arribar a tramitar. Ara el tripartit s’ha trobat que no només s’havia d’aprovar el conveni a través del Ple perquè fos vàlid sinó que, a més, calia modificar molts dels criteris via addenda; una situació que la regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha explicat com a error del govern anterior però estenent la mà a Junts per Sant Cugat per animar-los a seguir impulsant el projecte que van iniciar al mandat anterior malgrat el canvi d’emplaçament per la franja de protecció de Renfe.

I és que Junts ha tingut dubtes des que el tripartit va decidir canviar l’emplaçament i, amb aquesta operació que pretenia donar resposta als informes desfavorables de Protecció Civil, va fer un projecte polèmic a nivell ambiental per l’impacte sobre la zona boscosa. Tot i que el govern porta repetint l’argument d’afectar a una part jove del bosc, Junts no ho tenia clar temps enrere i per això el regidor Joan Puigdomènech en diverses ocasions ha demanat lluitar més per l’emplaçament original; el darrer cop al Ple de juliol, quan es va aprovar el projecte bàsic i executiu.

“Farem un vot favorable tranquil·lament”, ha dit aquesta vegada Puigdomènech davant la petició explícita de Gorina i les crítiques per la “pífia” de l’emplaçament exposades per Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans. Davant de les acusacions de la resta de grups, el regidor de Junts ha defensat que apostar per avançar els diners per part de l’Ajuntament va ser un encert que permet que Sant Cugat tingui una dotzena escola, alhora que ha defensat que és lògic actualitzar el conveni.

Ara el conveni preveu l’aportació de la Generalitat de 5,2 milions d’euros que ja es preveia a la primera versió, és a dir, els sobrecostos acumulats per la nova ubicació, la modificació del projecte, el trasllat de l’arbrat, els estudis geotècnics i la direcció d’obra, entre d’altres, passen a dependre de l’aportació municipal, que es preveu de fins a 4,68 milions. En definitiva, desapareix la proporció 80% Generalitat - 20% Ajuntament per deixar-ho en un 52,63%-47,36% provisional ja que, com que l’aportació de la Generalitat és fixa, la davallada de cost en la licitació suposarà un estalvi per a l’Ajuntament. Les xifren han variat respecte al darrer anunci del projecte.

Amb tot, el conveni actualitzat preveu que l’Ajuntament pagui tota l’obra i el Departament retorni les aportacions entre el 2021 i el 2023, amb pagaments diferents cada any (200.000, 3.000.000 i 2.007.772 euros respectivament). Queda així palès el compromís local amb les famílies d’un centre educatiu que, si les previsions no tornen a canviar, podran estrenar el nou edifici al curs 2023-24, quatre anys més tard de la primera data anunciada.

Però això dependrà de què passa amb el contenciós-administratiu amb petició de mesures cautelars iniciat per SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), una tramitació de la qual el govern encara no en té constància. Conscient del malestar que genera aquest afer, Gorina ha defensat el projecte. “Aquest és el conveni que permet tirar endavant un bon projecte per a la ciutat, per al barri, per a les famílies i per al conjunt de l'educació pública”, ha assegurat tot dient que s’equilibra la mirada educativa i l’ambiental.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article