‘Vermells’, el llibre sobre l’obra de Grau-Garriga

per Mariano Martínez

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La setmana passada a Can Quitèria es va presentar el llibre Grau-Garriga: Vermells. El llibre és la culminació d'una obra més amplia, comissariada per l'Àlex Mitrani i el Jordi Garrido, que han presentat als amants de l'obra del Grau-Garriga i al públic en general, una amplia mostra de l'obra del Grau-Garriga, tapissos i també pintures, on el vermell és fil conductor i nota dominant. Són obres provinents del fons de la família, d'entitats oficial o col·leccions particulars, algunes poc exposades. És un estudi més sobre el renovador del tapis modern, que no por molt estudiat és una font esgotada. Els comissaris apunten que hi ha possibilitats de seguir trobant aspectes i variants, interpretacions d'una obra com la de Grau-garriga.

Hi ha bastant consens sobre els significats del vermell, els investigadors diuen que es relaciona amb la virilitat, l’estímul, el perill, és el color que representa el foc i la sang, també la passió i l'agressivitat, el color més violent i, a la vegada, un color estimulant. També és el color de la guerra, un munt d'exèrcits l'han utilitzat en uniformes i banderes. El Grau-Garriga el va usar de manera reiterada, “de totes les maneres i amb totes les declinacions possibles. La seva centralitat no és, en ell, casual. Respon a l'arrelament en un corrent troncal, en una font de la saba, de la modernitat”, com diu l'Àlex Mitrani.

El llibre, com els tapissos, vessa vermell per tots els cantons, i les fotos, vermelles i a sang, t'envolten quan l'obres i trobes una doble pàgina que t'enlluerna i casi et fa sentir la textura de l'obra, és com si vulgues sortir, depassar el límits del paper.

Els textos dels comissaris es completen amb els de l'Esther Grau, que confessa és la primera vegada que escriu sobre el seu pare, sobre els environaments del Grau-Garriga; la Rosa Alcoy ha escrit sobre Textures del vermell a l'Edat Mitjana; la Simona Skrabec ha colaborat amb el text El vermell, el color de l'Aorista i de l'Alicia Kopf és el text Pèl-roig/Redhead.

La presentació del llibre és la culminació del treball del Jordi i l'Àlex, amb la col·laboració estreta i constant de l'Esther Grau, que salvant els impediments derivats del temps de pandèmia, han fet possible, amb la resta de l'equip que ha participat al llarg de recorregut, les exposicions que s'han pogut contemplar a la sala capitular del monestir i al Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, a Can Quitèria.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article