Desenes de dones es mobilitzen per l’avortament lliure i gratuït

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El col·lectiu feminista revolucionari Hora Bruixa ha organitzat una performance pel dia per a la despenalització i legalització de l’avortament aquest dimarts per la tarda a la plaça d’Octavià, un acte al qual també ha acudit el grup de percussió de dones de la Floresta Mamatraka. Desenes de dones –i alguns homes– s’han trobat al davant del Monestir en un acte senzill però simbòlic.

Dues dones han escrit el lema Avortament per a totes a la panxa de 19 dones amb la panxa al descobert com a acte de protesta mentre dues altres integrants del col·lectiu feminista han llegit un seguit de testimonis de dones que han intentat avortar i s’han trobat dificultats per fer-ho: “Pensar que a Catalunya i als Països Catalans l’avortament està garantit és una mentida. Mentre no puguem avortar als hospitals públics, mentre el 42% dels metges facin objecció de consciència i no practiquin la cirurgia corresponent, mentre aquest sigui un servei externalitzat, mentre se segueixi fent negoci amb la decisió d’avortar, mentre el CatSalut continuï finançant centres hospitalaris relacionats amb l’església on és prohibit practicar l’avortament, mentre hi hagi més de 8.000 dones que des del 2010 han sigut assetjades per fonamentalistes davant clíniques on es practiquen avortaments...”

El col·lectiu ha posat èmfasi en el fet que la despenalització de l’avortament a l’Estat espanyol no ha suposat la garantia d’aquest dret, tot sovint limitat per l’objecció de consciència, que en alguns centres sota control religiós esdevé col·lectiva. També han denunciat que al nostre país un 97% dels avortaments quirúrgics es deriven a clíniques privades, apuntant el Departament de Salut per l’externalització del servei. Per això han demanat un avortament emparat en la sanitat pública i en un acompanyament durant tot el procés.

També han tingut paraules per a altres països on la situació encara és més complexa: “Fins fa tres mesos, avortar a Gibraltar significava cadena perpètua per a la dona que el practicava i per a les persones que l’assistien. Al Salvador són 40 anys de presó. I, sense anar gaire lluny, a Andorra l’avortament és il·legal en tots els supòsits, inclosos els casos de violació, de malformació del fetus i de risc per a la salut de la mare”.

Posant el focus sobre el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos, la concentració ha acabat entre crits a favor d’un avortament lliure i gratuït. El cos ha estat protagonista de tota la performance, no només per haver escrit el lema de la concentració a la panxa de diverses de les participants sinó també perquè Mamatraka ha començat la protesta amb una percussió feta amb el propi cos. El 28 de setembre, conegut també com a dia d’acció global per a l’accés a l’avortament legal i segur, va sorgir l’any 1990 en el marc de la V Trobada Feminista Llatinoamericana del Carib, posteriorment estesa arreu del món.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article