La recuperació del projecte de la Centralitat genera malestar entre les entitats culturals de Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Projecte de Centralitat del 2004

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Les mateixes entitats culturals i veïnals que s’han oposat a la proposta de projecte de nou edifici per a l’Escola de Música de Valldoreix amb l’argument de tenir un espai més polivalent i amb cabuda per a totes les associacions de la vila han acudit a l’Audiència pública prèvia al Ple d’aquest mes de setembre per demanar novament l’aturada del projecte i, alhora, exigir la retirada d’un punt de l’ordre del dia en què es proposava recuperar el projecte de la Centralitat a la plaça del Casal de Cultura.

En una carta dirigida als grups de l’oposició i llegida en nom de Gent per Valldoreix, de l’Associació de Veïns i Propietaris de Ca n’Enric la Miranda, de la Colònia Montserrat, dels Voluntaris de Cultura Popular, de l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, de l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes, de l’Associació de Veïns de la Serreta, de Valldoreix Espais Naturals, del Casal d’Avis, dels Marxosos del Vallès, de Magma 2011, del Cercle de Valldoreix i d’Amicart, les entitats han demanat que ERC-MES, CUP-PC, Ciutadans i PSC el posicionament en contra del projecte de la Centralitat ja que ho consideren una resposta inadequada a les critiques per manca de polivalència de l’edifici projectat a l’antic garden.

Hores d’ara la proposta del govern és l’inici del camí per fer un Pla Especial en base a uns usos determinats: un centre cívic polivalent de 1.800 metres quadrats, un espai escènic musical per a 200 espectadors de 1.000 metres quadrats, un mercat municipal de 799 metres quadrats i una plaça cívica de 4.000 metres quadrats. Les edificacions es farien a la parcel·la on ara hi ha el Casal de Cultura ja que s’ha disgregat la parcel·la de l’altra banda de la rambla, a l’espera d’acabar la negociació amb la Sareb per obtenir la propietat de tot l’espai i destinar-lo a fer habitatge de protecció oficial (HPO).

Les entitats es mostren crítiques amb aquest projecte perquè, després d’haver-se reunit amb el govern per intentar que el projecte de l’Escola de Música esdevingui un casal polivalent del qual el centre musical també se’n pugui beneficiar, veuen que el concurs públic per fer l’Escola de Música es manté sense cap canvi. En conseqüència, demanen l’aturada del projecte i la redacció d’un projecte que permeti fer un Casal de Cultura al garden.

“La resposta ha estat presentar al Ple la proposta de la nova Centralitat”, apunten a l’escrit referint-se a les dues reunions mantingudes fins el moment amb el govern, “una proposta controvertida que ha estat al calaix durant més de 20 anys, i que treure-la ara de manera precipitada ens porta a pensar que es fa per desviar l’atenció i donar satisfacció a la nostra reivindicació”. Tot i això, demanen que es prioritzi el projecte del Casal de Cultura per sobre del de l’Escola de Música.

Escoltant les reivindicacions de les entitats, ERC-MES, CUP-PC i PSC han demanat deixar l’afer sobre la taula i postposar el debat a un altre Ple, passada la reunió que aquest octubre el govern farà amb les entitats crítiques. El president Josep Puig, però, ha mantès el punt i l’ha defensat com una versió millorada a la d’anys enrere. També la sotspresidenta Susana Herrada ha defensat el Pla Especial, destacant la virtut de dividir l’àmbit en dues parcel·les per poder començar a actuar en la vessant dels equipaments.

Davant l’oposició dels tres partits d’esquerres, el govern s’ha hagut de suportar en Ciutadans, que ha optat per una abstenció que ha activat el vot de qualitat del president per desfer l’empat. El seu vocal, José Miguel García, considera que és un gran projecte que ha de tenir en compte les entitats i també reservar un espai adequat per a Correus, hores d’ara amb una ampliació amb mòduls per manca d’espai.

Lluc Cahís, vocal d’ERC-MES, ha dit que abans de fer accions com aquesta cal consensuar un Pla d’Equipaments i fer un procés participatiu per definir el model de Centralitat. Tot i això, ha considerat una bona notícia que no es renunciï a fer HPO a través de l’Ajuntament de Sant Cugat. Ferran Margineda, de la CUP-PC, també ha fet èmfasi en la necessitat de fer un procés participatiu i ha dit que cal una mirada global de la vila més enllà d’un pla parcial.

La vocal del PSC, Susanna Casta, ha estat l’encarregada de rellegir la carta de les entitats per tal que constés en acta –ja que l’Audiència pública no forma part de la sessió plenària–. Com els seus companys d’esquerres, ha defensat que cal fer un procés participatiu i prioritzar les necessitats: “Fer el Casal de Cultura allà no respon a les peticions de les entitats. Mentrestant fan una Escola de Música cada vegada més gran per afavorir el seu negoci. L’hem sobredimensionat”.

L’Escola de Música en el rerefons

El debat ha estat indestriable de les crítiques de les entitats pel grau de polivalència del futur edifici de l’Escola de Música tant per les pròpies aportacions de les entitats durant l’Audiència pública com pel debat generat en la sessió plenària amb Casta dient que el president s’havia compromès a aturar el projecte per repensar-lo amb un model més polivalent, una mesura que no només no s’ha fet sinó que Herrada ha assegurat que és impossible fer perquè el concurs ja és en marxa amb 22 empreses presentades.

De fet, el president Puig ha vinculat la possibilitat o no de fer un Casal de Cultura al garden a la possibilitat d’obtenir més terrenys i buscar l’encaix entre el projecte de l’Escola de Música, que tot just es troba en concurs d’idees, i la resta d’equipaments que es puguin fer. Es dona així la idea que se seguirà prioritzant l’Escola de Música sense descartar altres edificis a mode de pol d’equipaments culturals al tocar de la Casa de la Vila.

Una mirada sobre la mobilitat en un Ple marcat per la mobilitat sostenible

Amb la Centralitat com un dels grans temes del Ple, García ha dit que caldrà tenir en compte la mobilitat generada perquè sigui un projecte sostenible; una apreciació que ha fet en un Ple en què s’han aprovat diverses propostes en benefici d’una mobilitat més sostenible. En primer lloc una moció de la CUP-PC i ERC-MES que ha tingut el suport de Junts i del PSC per estudiar els límits contractuals de l’actual contracte de transport urbà amb l’objectiu de millorar-lo i crear una línia que connecti Valldoreix i Sant Cugat de forma directa. La proposta també recollia la petició a l’Ajuntament de fer un carril bici al carrer Àvila per connectar-lo amb l’existent al carrer Ramon Escayola.

La mobilitat activa ha estat protagonista també amb l’aprovació d’un conveni amb la Diputació i l’Ajuntament per fer l’obra del carril bici que ha d’unir Valldoreix i la Floresta i l’aprovació definitiva de l’estudi que preveu fer diversos carrils bici a l’entorn de Can Cadena, totes dues iniciatives aprovades amb l’única abstenció de Ciutadans. També s’ha ratificat el decret pel qual s’aprovava el conveni amb FGC per fer un bicitancat al costat de l’estació que ja s’ha començat a construir, en aquest cas amb el suport unànime de totes les forces. Pots trobar els detalls d’aquestes mesures al recull de punts del Ple.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article