L’oposició d’esquerres anuncia que portarà a l’Oficina Antifrau el complement salarial de la tècnica de comerç

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

ERC-MES, CUP-PC i PSC han advertit al govern de l’EMD de Valldoreix que portaran a l’Oficina Antifrau la decisió d’aplicar un complement específic a la tècnica superior de Promoció Econòmica, Comerç i Disciplina Urbanística de l’EMD per una quantitat de 5.724,04 euros bruts anuals. És una decisió que s’ha pres al Ple ordinari de setembre gràcies als vots favorables del govern i l’abstenció de Ciutadans però que la resta de l’oposició posa en dubte criticant la manca de transparència i per incorporar-se dins d’un paquet d’altres modificacions salarials.

Aquesta plaça recau sobre l’actual secretària-interventora interina, Maria Josep Tuyà, que passarà a tenir la responsabilitat exclusiva de tècnica de Promoció Econòmica, Comerç i Disciplina Urbanística quan s’incorpori el nou secretari-interventor, el que està previst que es produeixi durant les properes setmanes. Cal tenir en compte que Tuyà va agafar el càrrec de secretària-interventora després de la jubilació de Concepció Foraster al desembre del 2020, posteriorment contractada com a assessora mentre no es supleixi la seva antiga plaça de forma definitiva.

L’aplicació del complement salarial no es va fer prèviament, segons ha apuntat la vocal del PSC, Susanna Casta, perquè al 2017 es va demanar un informe a la Diputació sobre l’actualització de funcions dels treballadors de la casa i el seu conseqüent canvi retributiu. Aquest document és clar pel que fa a la tècnica: “Les funcions noves i afegides no suposen un augment de la valoració atorgada”. Es mantenia així la classificació com a subgrup A1.

Quatre anys després, però, el govern ha incorporat el complement en el marc d’una modificació més gran, basada en la negociació amb els treballadors. Segons ha explicat la sotspresidenta Susana Herrada, en el seu moment no es va arribar a aplicar el complement malgrat haver tingut un contenciós administratiu sobre la taula finalment retirat i que plausiblement els hauria obligat a fer el canvi. “Al juliol vam aprovar un canvi de l’organigrama polític i tècnic que no obligatòriament havia de passar pel Ple”, ha dit la sotspresidenta, “a més, farem revisions singulars d’altres treballadors”.

Segons Herrada, el procés s’ha retardat per les al·legacions presentades pel cap d’Urbanisme, Miquel Díez, a qui acusa de “posar pals a les rodes del govern” per les al·legacions que habitualment presenta en modificacions pressupostàries i en punts sobre el personal de l’EMD. La decisió s’ha fet sense haver demanat un informe a la Diputació ni a Foraster en la seva categoria d’assessora. L’informe s’ha encarregat, en canvi, a una assessoria externa, un fet que ha molestat especialment l’oposició d’esquerres.

“Han barrejat les reclamacions laborals legítimes dels treballadors amb un cas particular que esdevé una revisió encoberta d’un lloc de treball”, ha denunciat Lluc Cahís, vocal d’ERC-MES, en la sessió plenària d’aquest dijous, “tenim molts dubtes com ara per què s’ha buscat un assessor extern, per què no s’ha demanat a Foraster o per què no se’ns va facilitar la informació quan la vam demanar al·legant que calia fer correccions ortogràfiques”. Amb aquests dubtes sobre la taula, Cahís ha refermat l’anunci que pocs minuts abans havia fet el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda: que ERC-MES, CUP-PC i PSC han acordat portar l’afer a l’Oficina Antifrau.

Segons el vocal cupaire, hi ha molts indicis d’irregularitats, com ara que Tuyà no s’hagi retirat quan s’ha encarregat i debatut un informe que l’afecta directament. Casta com a vocal del PSC ha criticat que la introducció del complement s’hagi fet en un punt amb altres afers laborals i sota la consideració de donar resposta a “error històric”. “La pressa dona sensació de manca de transparència”, ha denunciat la vocal socialista, que ha criticat la contractació d’un “assessor desconegut”, “per què no han esperat un mes a tenir el nou secretari-interventor?”

Entre crítiques per manca d’informació i presumptes irregularitats, Herrada ha acusat els tres partits d’esquerres de dir “barbaritats” i desconèixer com funcionen els recursos humans de l’EMD. Ha assegurat que Foraster com a assessora va renunciar a encarregar-se dels recursos humans i que s’ha optat per contractar una assessoria que no només ha de servir en afers com el d’aquest dilluns sinó també en el procés de regularització de les places del personal interí.

Amb dos blocs clars, el vocal de Ciutadans, José Miguel García, ha estat el que ha fet decantar la balança optant per una abstenció que ha permès activar el vot de qualitat del president. Sense cap intervenció per argumentar el seu posicionament, el punt s’ha aprovat per la mínima tot i l’advertència de les tres forces d’esquerres de portar l’afer a l’Oficina Antifrau.

S’agreuja així la distància entre el govern i l’oposició d’esquerres, una escletxa que ha anat creixent durant el mandat per l’avanç lent o el bloqueig de temes com la urbanització de l’avinguda Baixador o el nou reglament del Consell de la Vila així com per desacords com el de la proposta de nou edifici de l’Escola de Música. El seu punt més àlgid va ser a finals del curs passat, quan ERC-MES, CUP-PC i PSC es van unir per demanar la dimissió del president Puig, just al mes següent d’una sessió plenària en què van presentar una moció per denunciar tots els acords presos i no aplicats; un document que va marcar un abans i un després en la relació entre el govern i l’oposició.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article