Alejandro Muñoz: “La JSC ha de parlar amb altres col·lectius de joves perquè tenim interessos en comú”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des del passat 8 de setembre Alejandro Muñoz és el primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) de Sant Cugat, després d’haver estat escollit en assemblea per encapçalar una junta de sis altres persones i que agrupa el conjunt de la militància que hores d’ara té la JSC a Sant Cugat. Nascut i criat a Palència, va venir a Sant Cugat per estudis i s’hi vol quedar sense renunciar a una militància socialista que ja va començar a la seva terra natal. Amb ell parlem de les propostes polítiques del JSC a nivell local.

Tota la militància és a la junta.

– A diferència d’altres agrupacions, tota la nostra militància està activa. És una agrupació que vam reconstituir fa tres anys i hem pogut incorporar noves persones. Ara hi ha més persones interessades a entrar-hi.

Un dels objectius que us marqueu és créixer. Com ho fareu?

– La gent no acostuma a participar en política. Tot i això, treballant per a tota la joventut i visibilitzant-nos, és possible aconseguir-ho.

No teniu cap dona militant.

– Així és, i ens agradaria canviar-ho. A gairebé totes les joventuts de partits hi ha una manca de dones. Aquesta bretxa de gènere és comuna a moltes formacions però hem d’intentar canviar-la.

A Sant Cugat hi ha joventuts de partits amb moltes dones.

– A Catalunya pesa molt l’aspecte nacional. Hi ha més variables ideològiques que a altres indrets i això divideix més la militància.

Estàs satisfet del treball de les juntes anteriors?

– Sí, hem treballat sempre de forma cohesionada. Quan vaig arribar no coneixia ningú però em vaig sentir integrat des del primer moment. En base a molta feina, tenim dos representants a l’executiva comarcal. És una recompensa a la feina ben feta. Hi ha feines amb resultats visibles i d’altres molt internes.

De fet, voleu fer un reglament de règim intern.

– Per fomentar el sistema assembleari. Ho volem plasmar en un reglament específic per a Sant Cugat. Tot just ho comencem a treballar i ens agradaria tenir el reglament aprovat en cinc mesos. L’objectiu és fer una avaluació de la tasca feta cada mig any.

I això és determinant per tenir nous militants?

– Si la gent veu un sistema en què pot participar i aportar, se sent més integrada. Si el sistema no permet la participació, la gent se sent més incòmoda. Hem d’evitar l’ordeno y mando perquè volem ser molts i que tots hi participem.

En la vostra ponència poseu èmfasi en la formació. En què es basa?

– És la formació ideològica i la de debats. Com que nosaltres no tenim un període de premilitància, hem d’ajudar els nous integrants a millorar el discurs, a definir la ideologia... Hi ha gent que s’apropa a la JSC sense saber ben bé què és el socialisme. La vessant local està marcada per l’elaboració de propostes i per informar-se als mitjans locals per conèixer els temes socials i polítics que hi ha sobre la taula.

Això suposa interpel·lar un govern en el qual participa el PSC però on cap dels dos regidors de Joventut és de la JSC.

– Treballem propostes per esmenar l’actual esborrany del Pla local de Joventut. La idea és fer una reunió amb els dos regidors per posar en valor les coses bones però millorar les que no estan prou definides. També volem incorporar idees com fer una lliga de debats entre els instituts o ampliar els horaris de les biblioteques no només en època d’exàmens.

El Pla local de Joventut ja no és un esborrany. Es va aprovar definitivament al Ple d’abril amb els vots favorables d’ERC-MES, PSC, CUP-PC i Ciutadans. Junts es va abstenir perquè no es van aprovar les seves al·legacions. Ara ja no podeu presentar esmenes.

– Bé, podrem fer noves propostes, com la de fer debats entre instituts així com per animar al jovent a implicar-se en la política i la vida social. Sembla que l’interès d’implicar-se és cada cop pitjor.

Al Pla hi ha temes que són propis de l’àrea de Joventut i d’altres més amplis com ara la promoció de la bicicleta. Ho eliminaries del Pla?

– No, però concretaria com afecta al jovent i quines campanyes es dissenyen específicament per al jovent. Per exemple, podem parlar de la relació dels patinets elèctrics amb la resta de la mobilitat i això afectarà també a l’àrea de Mobilitat.

Que és responsabilitat del vostre regidor José Gallardo... Des de la JNC van denunciar que el Pla no fa cap esment a l’habitatge. Compartiu la crítica?

– Sí, i també hi ha molt poques referències a joves amb diversitat funcional. És un punt que considerem que s’ha de tractar de forma molt més detallada.

Com és que formant part del govern totes aquestes propostes no les heu incorporat a principi del debat del Pla?

– És ara que, a través del grup municipal, volem incidir més en la política municipal. Hores d’ara el nostre secretari de política municipal és Francesc Aguilar, assessor del grup municipal; el que ens facilita la feina. Fins ara no havíem produït tantes propostes. La COVID-19 ens ho ha fet més difícil. Ho reconeixem com a falta i hi hem de treballar més.

En la vostra ponència us marqueu l’objectiu de tenir una alcaldia del PSC. Què hi pot aportar la JSC?

– El nostre camp de treball és la joventut i aquesta ha de ser la nostra aportació. Farem un cop de mà al partit per aconseguir els objectius que ens marquem, cadascú des del nostre camp.

A les pròximes eleccions hi haurà algun representant de la JSC en llocs de sortida?

– Encara queda més d’un any i mig per a les eleccions, és difícil parlar de llistes. També som conscients que la nostra capacitat d’implicar-nos i de ser a la llista vindrà marcada per la feina que fem, per demostrar que fem propostes vàlides.

Us marqueu l’objectiu de relacionar-vos amb altres entitats juvenils del poble però hores d’ara moltes són joventuts polítiques o tenen una línia ideològica clara. Com us ho fareu?

– És un model que funciona, com queda demostrat al Consejo de Juventud de España. Això es trasllada a les autonomies, a les províncies... Hem de tenir en compte que els problemes bàsics de la joventut a nivell local són comuns i tenen pocs matisos ideològics. Podem tenir relació amb altres joventuts polítiques però també amb moviments ecologistes com Fridays for Future. Podem fer una plataforma conjunta per tenir més força en les reivindicacions de joventut.

Això no és el Consell de Joves, que tot just renova el reglament per fer-lo més obert i anar més enllà de la representació dels instituts?

– De moment a nosaltres no ens han convidat a cap reunió del Consell de Joves. Per això hem d’establir converses amb altres organitzacions per veure si pot fructificar aquesta idea.

Bona part dels moviments socials locals amb pes del jovent o bé són de l’entorn de l’esquerra independentista o bé tenen una mirada anticapitalista i revolucionària. És possible que us hi entengueu?

– Soc partidari del diàleg sempre. Potser parlant veiem que no podem fer algunes coses però no vull negar-m’hi de partida. Hem d’estar predisposats a parlar perquè som joves amb interessos comuns. Volem una ciutat més sostenible, amb més oportunitats, més verda...

Com a JSC defenseu el federalisme?

– Sí, volem una Espanya federal i republicana. A Espanya hi ha realitats culturals diferents que poden conviure a un mateix espai.

El PSC té una mirada federal força consensuada però no és així al PSOE, amb unes corrents i territoris més favorables al federalisme i d’altres al model autonòmic.

– Ens passa el mateix amb el debat República-Monarquia. El PSOE es forma per les federacions autonòmiques així que, de base, sí que té una mirada federal. Ara bé, té gent molt diversa i hi ha debats que poden trencar el partit si no es porten correctament.

A l’ofrena floral de la darrera Diada vas ser l’únic representant polític que va fer una part del seu discurs en castellà. De fet, durant els anys precedents el PSC mai havia fet cap discurs en castellà per la Diada. Per què?

– Va ser el meu primer discurs en català. Fa pocs anys que visc aquí i estic aprenent l’idioma. Alhora, emprar les dues llengües és una forma de mostrar que tenim un projecte polític per a tothom, també per a la immigració de molts altres llocs d’Espanya. Si volem ser un partit per a tothom, sense vetar ningú ni posar condicions, hem de poder expressar-nos en qualsevol idioma.

El PSC a Sant Cugat sempre ha emprat el català com a llengua vehicular. No suposa trencar la lògica?

– Bé, va ser una decisió presa en aquell moment, sent el meu primer discurs. Com que el català no només no és la meva llengua materna sinó que, a més, soc autodidacta, preferia fer una part del discurs en castellà, mostrant també la diversitat que tenim a Catalunya. Si algú vol considerar que soc un castellà que vinc a Catalunya a parlar castellà, d’acord; aquí em diuen això i quan vaig a Palència em diuen que soc el català. On és el problema?

Fem un repàs a alguns temes locals relacionats amb la joventut. A finals del mandat passat es va arribar a parlar de fer la sala polivalent als cinemes del Teatre-Auditori. Amb el nou govern es va deixar enrere aquesta possibilitat i es va dir que s’incorporaria al projecte de Biblioteca Central Urbana del parc Ramon Barnils, del qual fa mesos que no tenim novetats. Què en penseu?

– Tot just reviso l’hemeroteca però acabo d’agafar el càrrec i hi ha temes que encara he de revisar millor. L’objectiu és conèixer millor la situació de molts temes abans de fer aportacions.

Esteu d’acord, llavors, amb fer la sala. De concerts o polivalent?

– Des d’un punt de vista arquitectònic, un espai polivalent té més usos. En canvi, si penses tot el disseny i infraestructura per acollir concerts, en limites els usos. És millor fer un espai polivalent per ampliar l’oferta.

Oficina Jove i espais joves a la Floresta i les Planes. Cal més espais per al jovent?

– Crec que és més urgent revisar el model que no el nombre d’espais que hi ha. La gent se sent poc cridada a acudir a un casal jove. Es mira el jovent amb una actitud paternalista i per això no es dona resposta a les seves necessitats. Hem de veure què vol el jovent per no quedar-nos bloquejats.

La Xesca, per exemple, va néixer dient que no hi havia espais per al jovent i responien a aquesta necessitat mitjançant l’ocupació i afegint una mirada anticapitalista.

– Però tots els joves se senten còmodes en aquest espai? No. Hem de tenir espais on pugui anar tot el jovent. Per atreure la gent, has de saber què els hi atreu. Hi ha experiències d’espais en què el propi jovent és l’encarregat d’organitzar les activitats.

El govern va fer una campanya per visibilitzar els serveis de l’Oficina Jove. Posteriorment, també en relació a l’Oficina, va presentar la campanya per regalar copes menstruals. S’està comunicant bé allò referent al jovent des de l’Ajuntament?

– Jo no tinc cap informació de la campanya dels serveis de l’Oficina Jove. S’ha d’aprofitar que tenim universitats a Sant Cugat per arribar a la gent. Sí que conec la campanya de les copes menstruals però ha faltat més esforç comunicatiu per arribar a més gent.

En matèria d’habitatge encara no coneixem el pla d’habitatge del tripartit i, per tant, desconeixem quantes promocions per a gent jove es faran durant els propers anys. Creus que la resposta és la construcció d’habitatge públic o es poden prendre altres mesures?

– És un debat que encara hem de tenir a la JSC. Ara bé, no només hem d’intentar crear més habitatge públic sinó que hem de facilitar l’accés a l’habitatge mitjançant sous dignes i mesures d’ocupació. Per molt que regulem el lloguer o fem habitatge públic, molts joves no treballen i no es poden permetre cap lloguer tot i que sigui a un preu molt baix.

Al darrer Ple ordinari Junts va retirar una moció en contra de l’atur juvenil per desacord amb les esmenes presentades pel govern, criticant especialment al PSC. Què cal fer, llavors, per fer-hi front?

– Tenim la generació de joves més formada però se’ns exigeixen molts anys d’experiència. No podem accedir al mercat laboral si no tenim experiència. És un problema del model de contractació de les empreses, que no confien en el jovent.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article