Fotos contra l’expulsió residencial i en favor de la natura

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des del maig i durant tot l’estiu el fotògraf Tino Rubio, col·laborador d’aquest diari, ha passejat pels barris de Sant Cugat amb l’encàrrec de fer una mostra fotogràfica per a l’Associació de Veïns del Centre-Estació. Dividida en dues sèries de 120 imatges, Rubio fa una primera aproximació a cadascun dels barris de la ciutat –de Can Barata a Sol i Aire–, on introdueix una denúncia explícita de l’expulsió residencial per l’especulació immobiliària. En la segona, fa un recorregut pels valors naturals de la ciutat per reivindicar que a qualsevol espai hi pot haver vida tot i que sense prendre per bandera cap de les reivindicacions ecologistes que han marcat i marquen la història santcugatenca.

En forma de projecció audiovisual que compagina les fotografies amb música –començant per Raimon i seguint per Cohen–, Rubio reivindica l’audiovisual com una forma de jugar amb la música, tot reconeixent que el resultat qualitatiu de la fotografia impresa és superior, com, de fet, ha pogut mostrar temps enrere en exposicions per a la mateixa entitat. La projecció serà aquest dimecres 6 d’octubre a les set de la tarda a la Casa de Cultura. Cal fer reserva prèvia.

“Tot i ser nascut a Guadalajara, per a mi Sant Cugat és el meu poble perquè hi visc des dels 17 anys”, explica Rubio, “és un recorregut per tots els barris on subliminalment he posat unes imatges a mode de crítica a les dificultats d’accés i manteniment de l’habitatge ja que els fills de Sant Cugat han de marxar fora perquè no tenen la possibilitat de tenir un habitatge econòmic”. Alhora, el fotògraf també ha seleccionat fotografies de masies en mal estat per denunciar la deixadesa del patrimoni.

Pel que fa a la sèrie sobre la natura, són fotografies preses en 20 indrets diferents: “L’objectiu de demostrar que a gairebé qualsevol espai hi ha una gran varietat de plantes i insectes. No he volgut ficar imatges per denunciar la brutícia a l’entorn de les zones naturals ni en lluites concretes perquè és el segon dels reportatges i vull que la gent se senti tranquil·la”. Rubio és aficionat a la fotografia des de fa anys i això l’ha portat a retratat la ciutat i molts indrets del país, que puntualment ha exposat de la mà de l’associació de veïns i d’entitats com el Club Muntanyenc. Abans de jubilar-se, va mantenir activa la secció la Mirada del Tino a aquest diari, on es recullen imatges d’esdeveniments populars i de la ciutat en general.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article