El Festival Nacional de Poesia reivindica Ferrater, el feminisme i el món audiovisual

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Álvarez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

26 actes i un visionat de càpsules poètiques marcaran la 21a edició del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, que se celebrara entre el 13 d’octubre i el 7 de novembre a diversos indrets de la ciutat. Enguany hi ha tres grans novetats: la reivindicació de Gabriel Ferrater com a poeta santcugatenc –i reusenc– com a preludi a l’any Ferrater en què es commemorarà el 50è aniversari de la seva mort, la introducció de diversos recitals en clau feminista i la preparació d’un format audiovisual amb directors de cinema.

Així ho ha presentat la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, en una roda de premsa aquest dimecres al migdia a la Sala Clavé de la Unió Santcugatenca, un dels espais que acollirà el festival. La 21a edició perd la Nit de Poesia, el que havia estat l’acte central del festival durant les passades edicions, una decisió que, explica Madrona, no suposa rebaixar el nivell de la proposta, que, diu, té molts espectacles estrella.

La inauguració serà el proper 13 d’octubre a les vuit del vespre al Teatre-Auditori amb l’espectacle Amb tinta roja dedicat a les poetesses en llengua catalana modernes i contemporànies. És una proposta que també servirà per commemorar el 90è aniversari de la consecució del sufragi femení durant la Segona República. Al programa d’activitats, a banda de l’Ajuntament, hi participen entitats com l’Ateneu i l’Associació Gabriel Ferrater. Pots veure el programa complet aquí.

Reivindicació de Ferrater

Amb l’expectativa que el 2022 sigui l’any Ferrater, el Festival Nacional de Poesia s’avança amb diverses activitats sobre el poeta. La central, Després de Ferrater, serà el divendres 15 d’octubre a les set de la tarda a la Unió. Sota la coordinació d’Andreu Gomila, guanyador de la darrera edició del premi de poesia Gabriel Ferrater i amb la participació de Matilda Vidal de Llobatera, Marc Romera i Jordi Cornudella, marmessor de l’obra de Ferrater. S’hi estrenaran càpsules enregistrades dels poetes Jaume Coll Marinés, Marc Romera, Xènia Dyakonova, Sebastià Alzamora, Guillem Gavaldà, Maria Cabrera, Banca Llum Vidal, Josep Pedrals i Silvie Rothokvic, tots ells nascuts després de la mort del poeta. Recitaran poesia pròpia i un poema de Ferrater cadascun d’ells.

Ferrater també serà present a l’itinerari poètic a càrrec de Maria Nunes organitzat per l’Associació Gabriel Ferrater el 24 d’octubre a les 11:30h. i a l’aposta audiovisual Ferrater en imatges, que el 30 d’octubre a les 20h es projectarà als Cinemes Sant Cugat. Es tracta de peces audiovisuals de Judith Colell, Cris Gambín, Santi Lapeira, Marc Carreté, Maria Garau, J. Frank Charansonnet, Esther Nubiola, Miquel Sitjar i Joan Ramon Armadàs basades en poemes de Ferrater. Armadàs ha reivindicat l’oportunitat de barrejar la poesia amb el llenguatge audiovisual més habitual del segle XXI.

Mirada feminista

Més enllà de la commemoració del 90è aniversari del sufragi femení durant la inauguració del festival, sota la coordinació de Maria Antònia Maçanet s’organitzen quatre recitals de poesia en clau feminista: Al centre del buit sobre salut i tasques de cures amb Anna Garcia Garay i Femma Gorga (16 d’octubre a les 12h. a la Biblioteca Gabriel Ferrater), Del volcà i del blat sobre la fecunditat agrícola amb Meritxell Cucurella-Jorba i Christelle Enguix (30 d’octubre a les 12h. a la Unió), Viatges afollats sobre el gènere i què és ser dona amb Laia Malo i Bel Olid (31 d’octubre a les 12h. a la Casa Mònaco) i Revelacions nostres sobre l’espiritualitat amb Laia Llobera i Marta Pessarrodona (6 de novembre a les 12h al Claustre).

La santcugatenca Marta Pessarrodona també serà una de les protagonistes d’A favor meu, nostre. 40 anys, amb Àngels Gregori i Montse Guallar, el 25 d’octubre a les 19h. al Siglo i hi haurà altres aportacions feministes com la II Festa poètica @versdona2, de la cantautora Meritxell Gené, el 17 d’octubre a les 12h. a l’Ateneu. Madrona ha defensat, a més, que més d’un 50% dels poetes participants al Festival tenen menys de 40 anys.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article