Més d’una desena d’entitats escenifiquen la petició d’un espai cultual polivalent davant del projecte de l’Escola de Música

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Omplint l’escenari de la Nau de Cultura, les entitats crítiques amb el projecte de nou edifici de l’Escola de Música de Valldoreix per no contemplar un major grau de polivalència han escenificat el seu desacord amb la proposta i han anunciat futures accions de protesta si el govern de l’EMD no atura el concurs públic per contractar la redacció projecte. Demanen que es redefineixi el procés per pensar un equipament multicultural. Les entitats, han explicat diversos dels seus representants, no s’oposen a l’ampliació de l’escola sinó que volen que sigui compatible amb un espai per a totes les associacions culturals de la vila. Esperaran a fer noves accions a reunir-se novament amb el govern el proper 14 d’octubre.

Així ho han anunciat en una roda de premsa conjunta amb la participació de diversos representants de les entitats implicades, insistint en les mancances dels equipaments culturals que actualment té la vila. Marcènia Baqués, representant d’Amicart, ha lamentat l’estat de la Nau de Cultura com a espai provisional des de fa més d’una dècada i que presenta possibles millores: “No tenim un lobby on rebre el públic, quan plou se sent el soroll de la pluja a la teulada, no tenim vestuaris, els lavabos són a fora del recinte, hem de posar-nos en risc per col·locar els elements de l’escenari amb escales, els accessos laterals a l’escenari són escales, hi ha problemes de so i il·luminació, no tenim prou espai d’emmagatzematge i l’aforament és de només 126 persones, 62 durant la pandèmia”.

Josep Carné, representant dels Marxosos del Vallès, ha dit que no es pot permetre destinar 1,7 milions d’euros per a la construcció d’un edifici per a l’Escola de Música, que és una concessió pública, mentre hi ha les mancances apuntades per Baqués en la seva intervenció. Les entitats també rebutgen la recuperació de la proposta de la Centralitat, ressorgida al Ple passat amb un punt per començar a treballar en un Pla Especial que es va aprovar gràcies a l’abstenció de l’únic vocal de Ciutadans, activant així el vot de qualitat del president per desempatar.

Segons Carné, la proposta de l’Escola de Música és sobredimensionada i la recuperació de la Centralitat esdevé una forma de respondre les entitats que durant les darreres setmanes han mostrat la seva disconformitat amb la proposta del govern. Consideren, però, que cal aprofitar l’oportunitat de l’espai del garden per fer allà un espai multicultural que no sigui incompatible ni dupliqui els usos que puguin sorgir en la redefinició de la Centralitat, on no descarten la ubicació d’un Casal de Cultura.

Carme Ballesteros, representant de l’Associació de Veïns de la Serreta, ha fet un repàs als moviments dels darrers mesos per intentar aconseguir una redefinició del projecte. A nivell polític l’oposició de les entitats es va fer palesa al Ple de juny, quan la vocal del PSC, Susanna Casta, va llegir una carta de diverses associacions que s’oposaven a la proposta d’edifici recollida al concurs públic per estar pensada per a l’Escola de Música i només reservar uns pocs espais polivalents.

De fet, ja al gener la reserva pressupostària per fer el concurs va portar un ampli debat entre el govern i l’oposició al Ple. Al juliol diversos representants veïnals es van reunir amb el govern en una trobada en què, asseguren, el president Josep Puig es va comprometre a aturar el concurs públic, al qual s’han presentat 22 empreses, per redefinir el projecte.

Al Ple del dijous de la setmana passada, però, el govern va dir que no s’alteraria la proposta –de fet, el concurs no s’ha aturat– i que s’estudiaria la possibilitat d’encabir un altre edifici polivalent al costat del de l’Escola de Música, una proposta rebutjada per les entitats crítiques perquè suposa seguir prioritzant un projecte sobre l’altre. “El problema és que no ha estat una proposta promoguda des de la participació ciutadana”, denuncia Baqués, que reconeix davant la pregunta d’aquest mitjà que ja al pressupost de l’EMD del 2018 es parlava de fer l’Escola de Música però sense haver arribat a emprendre un procés de participació amb les entitats, “m’agradaria tenir una conversa amb Manel Cerdà [director de l’Escola de Música] per explicar-li la nostra posició”.

L’exvocal i membre de l’Associació de Veïns de la Serreta, Quim Castelló, també ha participat a la roda de premsa denunciant que el govern no hauria de “fer un edifici amb finalitats electorals” i criticant Ciutadans per l’abstenció que ha permès tirar endavant el tràmit de la Centralitat. L’expresidenta i membre de Gent per Valldoreix, Montserrat Turu, ha posat en valor la unió de les entitats i ha instat el govern a escoltar la petició.

Les entitats que han fet suport a la reivindicació són: Gent per Valldoreix, l’Associació de Veïns i Propietaris de Ca n’Enric la Miranda, l’Associació de Veïns de la Colònia Montserrat, els Voluntaris de Cultura Popular, l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, l’Associació de Veïns de la Serreta - bosc de Saladrigues, Valldoreix Espais Naturals, el Casal d’Avis, els Marxosos del Vallès, Magma 2011, el Cercle de Valldoreix i Amicart.

Els Veïns Progressistes demanen una auditoria de la concessionària i un Pla d’Equipaments

Compartint bona part de la crítica de les entitats que han escenificat l’oposició a la proposta d’edifici per a l’Escola de Música tal com està plantejat, l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix ha tret el seu propi comunicat dient que l’Escola de Música s’ha de dimensionar en correspondència amb la demanda d’alumnes de Valldoreix, mostrant el seu desacord amb la proposta del govern per considerar que és en benefici econòmic de l’empresa concessionària –i demanant una auditoria de comptes de l’empresa–, criticant que la proposta no s’emmarqui en un Pla d’Actuació Municipal i demanant un Pla d’Equipaments participat per la ciutadania i amb consens polític.

La Coral l’Harmonia es desmarca de la unitat d’acció i confia en la Centralitat

Tot i que va ser una de les entitats signants de la primera de les cartes sobre aquest afer, la Coral l’Harmonia s’ha desmarcat de la resta de les entitats amb un comunicat del seu president, Miquel Rejat, en què recorda la reivindicació històrica d’un espai cultural i on també denuncien l’actual estat de les instal·lacions però posant en valor la proposta de la Centralitat: “El passat Ple de l’EMD ho recupera aprovant una partida pressupostària per contractar la redacció del Pla especial d’ordenació volumètrica per un centre cívic polivalent més un espai escènic i musical amb capacitat per a 200 espectadors. Confio en la represa del projecte”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article