Una constructora en demanda una altra per impagaments a una obra al centre de Sant Cugat

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

JJ Construcciones 2003 SL ha presentat una demanda contra l’empresa Power Eurohouse Qgat SL, a qui reclama 70.457,33 euros més interessos i costes judicials per presumptes impagaments en l’obra de construcció d’un edifici a la cruïlla entre el carrer Enric Granados i l’avinguda Rius i Taulet. Segons l’empresa demandant, Power Eurohouse Qgat SL la va contractar per fer diversos treballs però s’ha negat a abonar les darreres factures. En canvi, fonts de la deutora diuen que la darrera factura està unflada i no correspon als treballs realitzats.

L’advocat de JJ Construcciones 2003 SL explica que l’empresa que representa havia fet treballs de mà d’obra de paleta, paviments, tancaments, graons i revestiments, amb els albarans signats pels encarregats d’obra de l’empresa contractadora, que no van acceptar la quantitat de la factura proforma del setembre de l’any passat ja que hi va haver un increment del cost, segons l’empresa subcontractada per la realització de tasques que no estaven al contracte inicial.

Una part dels treballadors de JJ Construcciones 2003 SL es van mobilitzar setmanes enrere al barri del Monestir-Sant Francesc per denunciar la situació i pressionar l’empresa santcugatenca perquè els pagués els treballs. Ho van fer amb una pancarta amb el lema: “Power menteix i enganya els treballadors. No podem cobrar. Oscar Monge”.

El nom final de la pancarta és el del gerent de Power Eurohouse Qgat SL, membre del PSC i representant d’aquest partit al consell d’administració de l’empresa pública d’habitatge Promusa. “L’apuntem a ell perquè és amb qui hem fet les reunions sobre l’obra i la negociació per arribar a un acord extrajudicial que no ha estat possible assolir perquè ens proposa pagar-nos només 20.000 euros i, com a molt, podem assumir una rebaixa de 20.000 sobre el deute”, explica Esther Pacheco, administradora única de JJ Construcciones 2003 SL, que diu que tenen problemes per pagar els proveïdors i que possiblement durant els propers mesos també als treballadors.

Fonts de l’empresa demandada expliquen que van pagar 16 factures per un valor total de prop de 99.000 euros però que la darrera estava sobredimensionada i es van negar a abonar-la: “Les obres no creixen així com així”. Acudir a la justícia i mobilitzar-se esdevé, a ulls de Power Eurohouse Qgat SL, una forma de “xantatge” i de fer mal a “una empresa que aixeca cap”: “Ni l’arquitecte, ni l’aparellador ni el promotor estan d’acord amb la factura unflada”. En conseqüència, expliquen, preparen una demanda per atemptat al dret a l’honor.

Pacheco, per la seva banda, diu que s’han trobat en diverses ocasions en situacions similars i que un procés judicial suposa allargar el presumpte impagament durant un o dos anys, posant en risc la continuïtat del treball de les 25 persones que tenen en plantilla i de 25 subcontractades: “Volem un acord però no pot ser per menys de 50.000 euros. Portem des del gener amb aquesta situació”.

Els perfils de les empreses

JJ Construcciones 2003 SL és una empresa de Sant Fost de Campsentelles tot i que constituïda al 2010 a Montgat. Té un capital social de 181.100 euros –gràcies a una ampliació del 320,19% registrada al febrer del 2021 al Registre Mercantil–, com a societat unipersonal fins al 2011, quan va incorporar un apoderat –Pachecho no té cap càrrec en cap altra empresa–. Fonts de Power Eurohouse Qgat SL apunten l’empresa subcontractada per la seva implicació en obres mal contractades al 2012 per l’Ajuntament de Badalona sota l’alcaldia de Xavier García Albiol (PP), que inicialment va expulsar el regidor David Gómez del govern acusant-lo d’haver contractat obres públiques sense control.

Segons va publicar El Periódico, aquesta empresa i Madendo 09 demanaven cobrar 700.000 euros en total per obres realitzades a la ciutat, apuntant altres responsables de les contractacions. Tal com explicava el rotatiu català mitjançant una cita de les empreses demandats, els encàrrecs es van fer d’un mode inhabitual: “Si bé no es va fer un contracte escrit en cada cas, existeix la documentació suficient que acredita l’existència d’una comunicació fluïda entre diferents persones, tècnics, regidors i serveis locals de Badalona en relació a les obres que, llavors estaven en curs”. Posteriorment, la intervenció municipal de l’Ajuntament de Badalona a emetre un informe en què s’apuntava a deficiències en les factures d’aquestes actuacions, remetent tota la documentació a l’Oficina Antifrau.

Power Eurohouse Qgat SL és una empresa que té com a administradora única l’empresa Powerful Situations SL, que alhora té com a administradora única Mireia y Marc SL. Monge apareix com a apoderat solidari d’aquesta darrera empresa i com a representant de de Power Eurohouse Qgat SL. A més, en total té participació amb càrrecs diferents en 12 empreses (inclosa Promusa), totes elles excepte dues del món de la construcció, les instal·lacions i el sector immobiliari, segons les dades recollides al Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME).

L’empresa demandada es va constituir al 2018 a Rubí, on segueix tenint la seu, tot i que Monge no va tenir càrrec fins al seu nomenament al gener del 2020. Durant aquests anys ha fet diverses ampliacions de capital, la darrera d’un 102,61% al gener del 2020, fins arribar als 310.000 euros. Totes les dades empresarials d’aquest article estan extretes de la plataforma Librebor, que recull la informació mercantil registrada al BORME.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article