L’Ajuntament gasta més de 600.000 euros en vehicles per ajustar la flota municipal a la ZBE

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Durant el mes de setembre, l’Ajuntament ha tancat diversos contractes a través d’acords marc del Consorci Català pel Desenvolupament Local, que depèn de l’adhesió del municipi a l’Associació Catalana de Municipis (ACM), per ajustar la flota de vehicles municipals a les restriccions de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Només durant aquest mes l’Ajuntament ha compromès el pagament de 618.949,07 euros (amb IVA) per la compra i arrendaments de 18 vehicles, alguns dels quals es pagaran en diverses anualitats.

El regidor de Mobilitat, José Gallardo, ja va advertir a elCugatenc que bona part de la flota municipal hauria de ser renovada per complir amb les restriccions de la ZBE. Una de les renovacions que resten pendents és la dels autobusos urbans, que s’haurà de fer mitjançant un conveni amb l’Àrea Metropolitana (AMB) ja que la competència passa a ser metropolitana tot i que, per ara, l’Ajuntament continua fent-se’n càrrec amb una continuació de contracte un cop ja acabades les pròrrogues.

Les compres fetes aquest mes de setembre són majoritàriament per a la brigada d’obres i per a la de parcs i jardins. També s’han contractat vehicles per a la Policia Local i Protecció Civil. Pots veure la relació de vehicles adquirits a la taula següent. Més avall trobaràs el detall de cadascun dels contractes.

A totes aquestes despeses cal afegir els 36.808,20 euros (amb IVA) que l’Ajuntament ha pagat a l’empresa Divisegur Catalunya SL a través de l’acord marc de mobilitat sostenible de l’ACM per adaptar un vehicle Toyota Hylux per a serveis generals, policials i d’emergències. És un vehicle que fa servir l’Associació de Defensa Forestal. El contracte ja ha estat adjudicat i formalitzat.

També cal afegir-hi 21.955,64 euros (amb IVA) per un contracte amb Federal Signal Vama SAU a través de l’acord marc de mobilitat sostenible de l’ACM amb l’objectiu de transformar dos Nissan X-Trail perquè en faci ús Protecció Civil. En aquest cas el contracte ha estat adjudicat però encara no formalitzat. La suma de les adquisicions, arrendaments i adaptacions ascendeix a un total de 667.712,91 euros.

12 vehicles de combustió

D’entre les contractacions fetes, l’Ajuntament ha adquirit quatre motocicletes de la marca Kymko Super Dink via l’acord marc amb l’ACM, que té el lot reservat a l’empresa Cooltra Motos SL i es troba en la seva tercera pròrroga. “Són motos relativament lleugeres, àgils i manejables, ideals per serveis en zona urbana”, s’explica a l’informe tècnic, “hem valorat l’opció de que fossin elèctriques, d’acord amb el Pla d’emergència climàtica aprovat pel Ple municipal, però considerem que en el cas de l’ús previst per part de la Secció de Protecció Civil, actualment no és viable, sobretot perquè considerem que l’autonomia de les motos elèctriques és petita i el temps de recàrrega és elevat per uns vehicles que es destinaran a serveis preventius i per situacions d’emergència”. Finalment són vehicles de benzina. El concurs es troba en fase d’adjudicació a l’espera de formalitzar el contracte.

Valent-se també de l’acord marc amb l’ACM, l’Ajuntament ha arrendat sense dret a compra tres Nissan Navarra de doble cabina i 4x4 per a la brigada d’obres. Segons costa a l’informe justificatiu, es tracta d’adaptar-se a les restriccions de la ZBE. La contractació s’emmarca en el lot 3 de l’acord marc, que estipula l’arrendament amb o sense opció a compra de vehicles. Hi tenen l’adjudicació dues empreses i només una d’elles, Ald Automotive SA, va presentar una oferta davant la petició de l’Ajuntament. El concurs es troba en fase d’adjudicació a l’espera de formalitzar el contracte. L’arrendament preveu un pagament de 1.944,66 euros (amb IVA) mensuals fins al novembre del 2025.

En un únic contracte, acollint-se a diversos lots del conveni amb l’ACM per a l’adquisició de maquinària tècnica, l’Ajuntament ha comprat cinc camions, quatre per a la brigada d’obres i un per a la de parcs i jardins. Es tracta de vehicles similars però amb adaptacions –alguns porten grua, un porta bolquet...–, el que suposa preus diferents per a cada vehicle. Quatre dels vehicles estan comprats a l’adjudicatària de diversos dels lots de l’acord marc, Romauto Grup Concessionaris SL, que s’emporta 194.625,83 euros (amb IVA) per la compra, mentre el camió restant ha estat adquirit a Bilbotruck SL per 66.926,67 euros (amb IVA). Les adquisicions s’han fet per complir la normativa de la ZBE i el concurs es troba en fase d’adjudicació a l’espera de la formalització del contracte.

Dos vehicles híbrids

També mitjançant l’acord marc de mobilitat sostenible de l’ACM, l’Ajuntament ha arrendat, amb o sense opció a compra, un cotxe Kia Niro híbrid amb transformació per a ús policial, en aquest cas mitjançant un arrendament a quatre anys i pagament desglossat en quotes mensuals de 1.524,66 euros (amb IVA) fins al setembre del 2025. El lot 3 de l’acord marc té dues empreses adjudicatàries i només una d’elles, Ald Automotive SA, va presentar una oferta davant la petició de l’Ajuntament. El concurs es troba en fase d’adjudicació a l’espera de formalitzar el contracte.

Amb l’acord marc amb l’ACM per al subministrament de maquinària tècnica, l’Ajuntament ha adquirit una furgoneta híbrida Ford Transit Van per a la brigada d’obres, en el marc d’una contractació en què també s’han adquirit quatre furgonetes elèctriques –que s’explica més avall–. Al lot hi ha una única empresa, Romacar ABS SL, que és la que ha fet la venda. També s’argumenta que cal ajustar la flota davant l’aplicació de la ZBE. El concurs es troba en fase d’adjudicació a l’espera de la formalització del contracte.

Quatre vehicles elèctrics

També aprofitant l’acord marc amb l’ACM per al subministrament de maquinària tècnica, l’Ajuntament ha adquirit quatre furgonetes Renault Kangoo ZE elèctriques, tres per a la brigada d’obres i una per a la brigada de parcs i jardins. En aquest cas, el lot té una única empresa adjudicatària amb qui s’ha fet la contractació, Renaul Retail Group Barcelona SA. També s’argumenta que cal ajustar la flota davant l’aplicació de la ZBE. El concurs es troba en fase d’adjudicació a l’espera de la formalització del contracte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article