Els participants al Fòrum Jove demanen la continuïtat de la proposta per definir polítiques que transcendeixin el mandat
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Localpres
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
La celebració de la primera reunió del Fòrum Jove el passat 9 d’octubre va posar sobre la taula un debat sobre els espais per al jovent a la ciutat i sobre el model d’oci. La trobada, on van participar prop d’una trentena de persones, va ser la primera d’un òrgan creat per la regidoria de Joventut i recollit al Pla de Joventut com un espai de participació a convocar un cop l’any “on es convidi als
joves del municipi a valorar alguns aspectes del pla”.
Acabada la primera experiència, diverses de les persones que van participar al Fòrum Jove demanen que no quedi com una experiència puntual i que els regidors Alba Gordó (ERC-MES) i Marco Simarro (CUP-PC), que comparteixen l’àrea de Joventut, convoquin noves taules de treball per aprofundir en els debats encetats i convertir la conversa en propostes polítiques que es puguin aplicar abans d’acabar el mandat i mantenir-les més enllà de les eleccions municipals.
Per ara, la diagnosi feta pels diferents grups de treball que es van conformar en la trobada del Fòrum mostren una preocupació per la dificultat d’accés a espais municipals tant pel pagament com per la burocràcia així com una crítica directa al model d’oci nocturn de la ciutat, considerat elitista, homòfob i racista pels joves participants. Entre les conclusions també es demana més presència de la cultura al carrer, una programació que també tingui en compte el jovent i no principalment les famílies i els infants, rebre més ajuts de l’administració i il·luminar millor els carrers on es troben els establiments d’oci nocturn.
“Es va parlar de moltes coses però ha de ser útil”, explica Jaume Jiménez, que va participar en representació del Front Freak, de Global Parties i de Desplaça Jove, “no hi ha una manca d’espais sinó una dificultat d’accés i també temes més complicats com tenir l’oci nocturn als afores de la ciutat”. Tot i això, Jiménez desconfia de la capacitat d’incidència del Fòrum i diu que en cas de complir-se només una de les propostes ja es podria considerar un èxit: “Estaria bé fer un document on quedi plasmat tot com un complement al Pla de Joventut però per ara ens falta ser resolutius”.
Una mirada similar planteja Marta Navarro, que va participar com a membre de l’Agrupament Escolta Berenguer el Gran i de l’Aplec Jove: “Hi vaig anar amb reticència però vaig marxar amb la sensació que es farien més trobades. Només ens cal saber fins a quin punt serà una participació real perquè hores d’ara ja hi ha molts joves organitzats però ens falta tenir accés a espais”. Navarro reivindica la tasca de l’Aplec Jove com una agrupació d’entitats que pretén crear un model d’oci alternatiu però que es troba la limitació d’arribar a altres col·lectius de joves. També critiquen el model d’oci nocturn basat en el consum tot i que entenen que no s’ha d’eliminar sinó crear una alternativa per a aquells joves que volen un model diferent.
Martí Romaní, company de Navarro a l’Agrupament Escolta, també considera el Fòrum Jove com una bona iniciativa que parteix de la voluntat d’escolta i espera que, en conseqüència, l’Ajuntament posi els recursos i el suport necessari. Ara bé, és conscient que la capacitat de canvi es veurà amb el temps i que no es pot obviar la tasca que ja fan les entitats, moltes de les quals volen autonomia o fins i tot autogestió. Considera que cal un espai jove d’accés fàcil, una programació de l’Oficina Jove consensuada amb el jovent, fer una nova trobada per no refredar l’impuls creat el passat dia 9, actuar en rapidesa per aplicar mesures abans d’acabar el mandat i buscar el consens polític en forma de Pla perquè la feina feta no quedi esborrada si canvia el govern.
Alba Guerrero, que tot i participar en espais juvenils va acudir a la trobada a títol individual, explica que fins ara l’autogestió ha estat el límit que ha posat l’Ajuntament pel que fa als espais juvenils. També recorda que encara no s’ha desencallat la reivindicació històrica de fer una sala de concerts o polivalent –inicialment prevista als cinemes del Teatre-Auditori i que el tripartit va traslladar al projecte de Biblioteca Central Urbana, del qual no hi ha novetats–. Per a Guerrero és essencial fer noves reunions, actuar en les accions que ja es poden realitzar com ara la millora de l’enllumenat públic en les zones d’oci i s’han de buscar formes perquè un hipotètic canvi de govern no suposi deixar sense efecte els acords presos al Fòrum.
Finalment, Àngel Segura, cap local de la Joventut Nacionalista de Catalunya, també va explicar en una entrevista a elCugatenc que cal aconseguir que més joves acudeixin a les trobades del Fòrum Jove. Posa l’accent en les dificultats d’accés als espais municipals i demana fer un estudi acurat de l’oci nocturn per mirar quines accions es poden realitzar: “Durant dos anys de mandat que ens queden es pot fer l’anàlisi de la situació i començar a aplicar algunes mesures. La millor manera de garantir la continuïtat de les polítiques és parlar-les amb el conjunt de forces polítiques del Ple”.
El govern té el compromís de mantenir el debat obert i té el compromís de comunicar una nova data de reunió. “Hem pres nota del que heu exposat i ho treballarem”, va dir Gordó després de la lectura de les conclusions, “hi ha coses que podem començar a treballar de bon principi i hi ha coses que ens agradarà seguir treballant amb vosaltres”. Simarro, per la seva banda, va qualificar la primera reunió del Fòrum Jove com un punt de sortida: “Heu fet una diagnosi que compartim totalment”.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari