L’Ateneu Cooperatiu crea un catàleg de serveis perquè l’administració local s’impliqui en l’economia social

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb l’objectiu d’estretir els lligams amb les administracions locals amb qui ja col·laboren i d’arribar a aquelles que encara no han participat al projecte, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental ha elaborat un catàleg de serveis destinat als ajuntaments de la comarca. En base als eixos de treball que l’han guiat des de la seva creació arran de la proposta del Departament de Treball de la Generalitat per fer una xarxa d’Ateneus Cooperatius al 2016, el document recull les accions que realitzen de cara a les administracions públiques.

El catàleg s’estructura sobre els eixos de treball i les seves accions derivades: eixos normatius (itineraris cooperatius i acompanyaments, foment de la intercooperació, promoció i formació als centres educatius i diagnosi-mapeig), eixos estratègics (habitatge cooperatiu en cessió d’ús, agroecologia i pols cooperatius), eixos transversals (igualtat i feminisme, consum responsable/conscient i economia social) i eixos potencials (logística i mobilitat sostenible, moneda social i finançament).

Pau Nadal, tècnic de l’Ateneu Cooperatiu, també ha explicat que en la propera convocatòria del Departament de Treball es farà una redistribució interna amb l’objectiu d’introduir l’emergència climàtica, la cultura cooperativa i la interseccionalitat i el feminisme com a eixos. Entre les accions que ja desenvolupen ha destacat la posada en marxa de la moneda social la Mola, que hores d’ara ja és present a Terrassa i Sabadell i tot just es treballa per portar-la a Sant Cugat.

També ha destacat l’activació dels Pols Cooperatius, que a la nostra ciutat rep el nom de la Politja i es troba en fase de constitució amb la participació d’entitats com Cal Temerari, Edicions Pol·len, Arqbag, Jeroni de Moragas, la Sembra i elCugatenc. Nadal defensa aquest espai com un projecte diferenciat que respon a la manca d’espai de connexió permanent entre les iniciatives de l’economia social i solidària, un buit que l’Ateneu Cooperatiu no podia cobrir tenint en compte les limitacions de la convocatòria pública.

Davant de les dificultats d’impulsar l’economia social i solidària a algunes administracions locals, el representant de l’Ateneu Cooperatiu accepta que hi pot haver un problema de personal però, sobretot, de priorització i enteniment de què és i com treballa l’economia social i solidària. És precisament per això que han desenvolupat el catàleg de serveis, reivindicant aquest model econòmic com una resposta a la crisi social i ambiental.

Un nou model d’Ateneus Cooperatius

Josep Vidal, director general d’Economia Social del Departament de Treball, ha participat a la roda de premsa celebrada aquest dijous al migdia per tal d’informar que la Generalitat ha optat per repensar el model d’Ateneus Cooperatius, convertint el projecte en una convocatòria triennal (fins ara era anual), amb la conversió dels eixos en serveis específics, amb l’encàrrec d’una diagnosi territorial a cada Ateneu Cooperatiu i la creació d’una assemblea perquè qualsevol organització de l’entorn de l’economia social i solidària pugui participar al projecte.

En aquest sentit, el director general ha felicitat els ajuntaments que ja han dissenyat estratègies pròpies i ha fet una crida per alinear-les amb les dels Ateneus Cooperatius, capaços de singularitzar les accions a nivell comarcal tenint en compte la realitat existent a cada comarca. Per aconseguir-ho, defensa, cal la col·laboració dels tècnics d’economia social i/o de promoció econòmica de les administracions locals.

Vidal ha recordat que l’objectiu principal de la xarxa d’Ateneus Cooperatius és crear llocs de treball i noves cooperatives però que, per aconseguir-ho, cal teixir una xarxa, ecosistema o mercat social que no es pot dibuixar en només un any. És per aquest motiu que des del Departament han apostat per una convocatòria triennal, que també hauria de servir, diu, per estretir els lligams entre les entitats de l’economia social i les administracions públiques locals.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental està sostingut per nou entitats de la comarca, dues de les quals de Sant Cugat (Arqbag i DobleVia). Es divideix en tres potes: Sabadell i el seu entorn, Terrassa i el seu entorn i Sant Cugat i el seu entorn. Des d’aquests nodes es treballa per un enxarxament comarcal que fomenti l’economia social responent a les bases de la convocatòria de la Generalitat, el que diferencia el projecte d’altres espais com la Xarxa d’Economia Solidària (XES), amb una acció de reivindicació política, o els pols cooperatius, amb voluntat d’intercooperació entre les entitats i empreses socials.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article