Ple d’octubre a l’EMD: mobilitat elèctrica, ZBE i suïcidi juvenil

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: EMD Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tres mocions i cinc punts de govern han marcat la sessió plenària d’octubre a l’EMD amb temes com la mobilitat elèctrica, la Zona de Baixes Emissions, el suïcidi entre la gent jove i una modificació pressupostària. Si bé, s’han incorporat quatre punts d’urgència al principi de la sessió. A continuació desenvolupem els principals punts de la sessió.

Intent de l’oposició d’esquerres d’impugnar els punts aprovats amb el vot de qualitat del president

El que inicialment s’havia plantejat com una pregunta de la CUP-PC, ERC-MES i PSC ha acabat esdevenint la introducció de quatre punts d’urgència al principi del Ple, aprovats amb els vots favorables de Junts per Valldoreix - Sant Cugat i Ciutadans i el vot contrari de Ciutadans. L’oposició d’esquerres plantejava impugnar els acords presos al Ple de setembre aprovats amb el vot de qualitat del president ja que es van fer amb una única votació. L’oposició argumenta que aquests acords no són vàlids perquè el vot de qualitat del president s’ha d’aplicar en segona votació, que no es va arribar a produir.

Davant d’això, el govern ha introduït els quatre punts (el complement salarial de la tècnica de comerç que va generar debat i l’amenaça de moment no aplicada de portar l’afer a l’Oficina Antifrau, la recuperació del projecte de la Centralitat –que també va generar molt debat–, la moció d’ERC-MES i CUP-PC rebutjada amb què es demanava un Pla de Joventut i la modificació pressupostària) en forma de punts d’urgència per tornar a fer la votació sense obrir el debat novament.

Això ha provocat un ampli debat al principi de la sessió plenària ja que els partits d’esquerres pretenien que els punts no es tornessin a incorporar fins al Ple de novembre, quan ja s’haurà incorporat el nou secretari-interventor. Aquest afer també ha provocat que ERC-MES, CUP-PC i PSC hagin votat en contra de l’aprovació de l’acta del Ple anterior, que s’ha aprovat igualment amb els vots favorables de Junts i Ciutadans.

Finalment els quatre punts s’han tornat a aprovar amb la mateixa correlació de forces que al Ple anterior –vot favorable de Junts, abstenció de Ciutadans i contrari d’ERC-MES, CUP-PC i PSC– tant en primera com en segona votació. Desenvolupem més a fons aquest afer a la contracrònica de la sessió.

Foment de la mobilitat elèctrica

Junts per Valldoreix - Sant Cugat, Ciutadans i PSC han votat a favor d’una moció de Junts per Valldoreix - Sant Cugat en benefici de la transició elèctrica de la mobilitat. Es proposa fer un Pla Estratègic de Mobilitat Elèctrica per planificar la implantació del vehicle elèctric a la ciutat, impulsant nous punts de càrrega a la via pública. En el marc del pla es demana estudiar línies de suport per instal·lar punts privats de càrrega, possibles bonificacions i ajuts i estudiar la viabilitat dels punts de càrrega. Finalment es demana implantar sistemes de vehicles elèctrics compartits, una col·laboració entre operadors públics i privats i fer campanyes d’informació i promoció d’ús dels punts de càrrega. És una moció similar a l’aprovada en forma de moció institucional el dilluns al Ple de Sant Cugat. A Sant Cugat va ser institucional perquè el grup proposant (Junts) va acceptar les esmenes del tripartit. ERC-MES i CUP-PC han votat en contra argumentant que l’energia ha d’estar en mans públiques i que desconfien del model publicoprivat si no hi ha un control públic.

Zona de Baixes Emissions

Junts per Valldoreix - Sant Cugat i el grup proposant han votat a favor d’una moció de Ciutadans per demanar una moratòria d’un any en l’aplicació de les sancions de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i, alhora, per instar a l’Ajuntament a l’aplicació de mesures compensatòries que facilitin la transició cap a una mobilitat més sostenible i amb una millora del transport públic. És la mateixa reivindicació que fa la Plataforma d’Afectats per la ZBE. ERC-MES, CUP-PC i PSC han votat en contra de la proposta tot dient que estan d’acord amb el reforç del transport públic però no en fer una nova moratòria tenint en compte el context d’emergència climàtica.

Prevenció del suïcidi juvenil

Tots els grups han votat a favor d’una moció d’ERC-MES en què es demana dissenyar i implementar una campanya per l’acompanyament i prevenció del suïcidi juvenil i en contra de l’estigma envers les persones amb trastorns mentals abans de maig del 2022. Es demana també una campanya de col·laboració amb el CAP Valldoreix, el Cau de Valldoreix, el Consorci Sanitari de Terrassa, Mútua Terrassa, l’institut Arnau Cadell i l’Ajuntament per realitzar tallers i xerrades de prevenció. La proposta suposa declarar Valldoreix com a vila compromesa amb el benestar emocional i la salut mental, commemorant públicament el dia internacional de la prevenció del suïcidi (10 de setembre), elaborant un protocol de prevenció del suïcidi juvenil i instant al Departament de Salut per donar suport sanitari a l’EMD i a l’Ajuntament en matèria de salut mental.

Modificació pressupostària amb partides per a la piscina del Complex Esportiu, la Nau de Cultura i la riera Saladrigues

Junts per Valldoreix - Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC han votat a favor de la modificació pressupostària número 11 del que va d’any amb què s’amplia en 82.181,50 euros (fins arribar als 387,901,07) la partida per fer les instal·lacions a la piscina del Complex Esportiu, 26,438,50 euros per al projecte d’adequació i consolidació de l’entorn del castell de Canals, 22.083,60 euros per a millores en la climatització de la Nau de Cultura, 8.712 euros per al projecte d’adequació i millora de la xarxa de clavegueram de la riera Saladrigues i 5.000 euros per a comprar petita maquinària per a la brigada. A més, incorpora altres modificacions com 3.000 euros extra (fins arribar als 8.500) per a la tarifació social de l’escola bressol i 1.058,75 euros (fins arribar als 3.558,75) per a la redacció de plans d’emergència –incorpora fer un simulacre i altres mesures de prevenció a l’escola bressol–. Tots els diners provenen del romanent de tresoreria. Ciutadans s’ha abstingut mentre el PSC ha votat en contra advertint que s’està abusant del romanent acumulat.

Modificació del conveni pel carril bici a la Floresta

Tots els grups han votat a favor d’una rectificació d’un dels punts del conveni entre la Diputació, l’Ajuntament i l’EMD per fer l’itinerari de vianants i bicicletes entre Valldoreix i la Floresta. És un canvi tècnic que només fa referència a l’actuació de l’EMD en quant a uns terrenys qualificats com a zona verda, que haurà de cedir a la Diputació. El projecte es manté igual.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article