Joc d’estratègia a l’EMD a l’espera del nou secretari-interventor

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: EMD Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA.Davant d’una sessió plenària aparentment irrellevant, l’oposició d’esquerres de l’EMD de Valldoreix ha jugat a l’estratègia. Descontents encara per l’aprovació del complement salarial que beneficiarà l’actual secretària-interventora accidental, Maria Josep Tuyà, quan torni al seu lloc de tècnica de comerç, ERC-MES, CUP-PC i PSC han buscat la formalitat legal per mirar d’anular aquest i un altre dels acords polèmics del Ple anterior: l’inici dels tràmits per recuperar la proposta de la Centralitat.

Acollint-se a l’error de forma d’haver-se aprovat aquests dos punts gràcies al vot de qualitat del president sense haver repetit la votació, els tres partits havien previst presentar una pregunta per demanar la impugnació dels acords presos. Perquè, llei a la mà, l’activació del vot de qualitat del president de l’EMD, Josep Puig, quan hi ha un empat de vots favorables i contraris només és possible en una segona ronda de votacions, permetent així que les abstencions que han fet possible l’empat es puguin repensar ja que, de facto, esdevenen un vot a favor del posicionament del govern.

Cap dels tres partits tenia cap interès en repetir la votació per acabar obtenint el mateix resultat –com finalment ha passat– sinó que la seva estratègia es basava en pressionar el govern per inhabilitar aquests acords i no poder-los votar com a mínim fins al Ple del mes vinent, quan és previst que s’incorpori el nou secretari-interventor. És la figura a la qual s’acullen per a demanar informes davant dels dubtes que els genera l’actual secretària-interventora provisional –que va assumir el càrrec de forma interina després de la jubilació de Concepció Foraster.

El nou secretari-interventor apareix a l’horitzó com una esperança per ERC-MES, CUP-PC i PSC, especialment en l’afer del complement salarial de 5.724,04 euros bruts anuals. No és que no acceptin el complement en si sinó que denuncien que Tuyà ha participat en aquest procés tot i ser part beneficiada i, per tant, ho consideren un fet denunciable davant de l’Oficina Antifrau, un gran anunci fet al Ple passat i per ara no acomplert, tot i que això ho ha dit Ferran Margineda (CUP-PC) amb la boca petita.

Però Puig ha acceptat la partida d’estratègia i ha començat la sessió plenària proposant la incorporació de quatre punts d’urgència, els quatre que s’havien aprovat per vot de qualitat a la sessió plenària anterior sense seguir el procediment previst a la llei. A banda del complement retributiu i la Centralitat, els altres dos punts són una moció d’ERC-MES i CUP-PC per fer un Pla de Joventut, que va ser rebutjada, i una modificació pressupostària.

Això ha fet que el Ple aparentment irrellevant s’hagi convertit en un joc d’estratègia només començar, amb l’oposició d’esquerres negant la urgència d’aquests punts i demanant que es presentessin al Ple següent, amb el nou secretari-interventor. Jaume Sanmartí (ERC-MES) ha criticat, a més, que no s’hagi acceptat tornar a debatre els punts i només s’hagi permès la votació mentre Susanna Casta (PSC) ha estat clara: “Si haguéssim estat més puristes, haguéssim portat més punts, però aquesta és una estratègia per retirar els dos punts”. Finalment el govern ha comptat amb el suport de Ciutadans per incorporar els quatre punts.

El debat s’ha allargat també al primer punt de l’ordre del dia, la sempre innocent aprovació de l’acta del Ple anterior. El document conté l’aprovació dels punts polèmics amb el vot de qualitat del president, fet que ha obert un nou debat entre l’oposició d’esquerres i el govern, que se n’ha sortit amb la seva amb el suport de l’únic vocal de Ciutadans, que en els punts en qüestió ha seguit apostant per l’abstenció tant en primera com en segona votació, fent que tot hagi quedat exactament igual que al Ple anterior.

Potser tenia raó el president quan, en un exabrupte de desesperació en la repetició de les votacions ha dit: “És ridícul de collons, això”. Ridícul de collons o no, s’evidencia una vegada més el trencament entre el govern i els tres partits d’esquerres de l’oposició, mentre els ulls dels periodistes que mirem el Ple van a parar a Ciutadans, que amb el seu únic vocal continua sent l’element clau dels empats i desempats al Ple de l’EMD de Valldoreix.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article