Comença la Festa de Tardor visibilitzant la interrelació entre desigualtats i salut

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura de la retransmissió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una taula rodona amb Xavi Teis, economista i implicat en les finances ètiques a través d’entitats com FETS i Coop57, i Maria José Fernández, metgessa, membre del Fòrum Català d’Atenció Primària i de la Marea Blanca, ha servit de tret de sortida a la Festa de Tardor, que enguany reivindica la sanitat pública i la justícia social amb el lema Tothom endavant i que ningú quedi fora. L’acte, celebrat aquest dijous per la tarda a la Casa de Cultura, ha servit per evidenciar que les desigualtats i la salut tenen una relació directa.

Teis ha fet un dibuix general de les desigualtats en l’actualitat, tot apuntat un sistema que aposta per la mercantilització i que qualifica de moralment i ètica reprovable i insostenible a nivell ambiental. Ha aportat algunes xifres com que Jeff Bezos, l’home més ric del món, té una fortuna set vegades superior al pressupost de la Generalitat mentre a Catalunya un 45% de la població té dificultats per arribar a fi de mes i un 21% és pobra.

Aquestes desigualtats són part dels determinants de la salut apuntats per Fernández com a elements a tenir en compte per valorar el nivell de salut a Catalunya. Ho ha exemplificat amb xifres: les persones que viuen al carrer tenen una esperança de vida 27 anys inferior a la resta mentre les persones que viuen als barris més rics tenen una esperança de vida vuit anys superior als dels barris pobres. A més, la investigació mèdica té més en compte els homes que les dones, generant-se també una inequitat de gènere. En el marc de la COVID-19, ha denunciat Fernández, la desigualtat s’ha mantingut patent, amb més incidència als barris pobres, a habitatges on viuen tres persones o més i en els treballs de curs.

La metgessa també ha posat en valor el sistema sanitari públic en comparació amb models en base a les assegurances com el dels Estats Units. Ara bé, assegura que la voluntat del neoliberalisme és avançar cap a la mercantilització del a sanitat pública, una desregulació que encara no ha arribat però que troba escletxes amb els concerts sanitaris. Segons Fernández, hores d’ara un 70% del pressupost de sanitat de la Generalitat va a parar a entitats privades a través dels concerts. En aquest sentit, tem que el la pandèmia ha servit per aplicar una teràpia de xoc que ha reforçat la sanitat privada. Per això ha cridat a la mobilització en defensa de la sanitat pública, especialment l’atenció primària.

Davant d’aquest context, Teis ha tancat el debat posant l’economia social i solidària com una alternativa al mercat desregulat. D’una banda, diu, hi ha drets bàsics com la salut que no haurien de formar part de lògiques especulatives i, d’altra, ha defensat, el mercat que resti hauria de ser social, prioritzant la cobertura de necessitats per sobre dels beneficis i repartint la riquesa entre les persones que la generen. Per això ha defensat les alternatives de consum que ja hi ha sobre la taula des de les entitats de l’economia social i solidària i que es podran veure a la Fira d’Economia Solidària, que se celebra aquest cap de setmana. Ha reivindicat el fet de consumir com un fet polític.

Amb aquesta reivindicació, la Festa de Tardor ha començat les seves activitats amb un programa que s’allargarà durant tot el cap de setmana amb activitats diverses com actuacions de cultura popular, exhibicions esportives, la lectura del manifest i, com a element principal, la Fira d’entitats, que serà el diumenge de 10 a 14h. a la rambla del Celler. Pots consultar tot el programa aquí.

Alhora, pots recuperar el vídeo de la taula rodona, que ha estat moderada pel periodista i autor d’aquest article, Jordi Pascual, a continuació:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article