Ser LGTBIQ+ a Sant Cugat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

FOCUS és l'oportunitat de mirar temes de ciutat a fons. Pots trobar tots els articles del quart FOCUS, Creix la LGTBIfòbiaaquí. elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions. Subscriu-t'hi

Durant els darrers anys, les persones LGTBIQ+ de Sant Cugat han vist incrementats els espais de suport i assessorament. D’una banda perquè al 2019 es va constituir el Col·lectiu LGTBI+ Sant Cugat, el primer i únic col·lectiu exclusivament LGTBIQ+ de la ciutat i que esdevé un espai de suport mutu i lluita. D’altra, perquè poc després del canvi de govern, el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI+ de l’Ajuntament, obert l’any 2018 arran de l’aprovació de la llei catalana per garantir els drets de les persones del col·lectiu, va passar de tenir tres hores mensuals d’atenció a les 14 hores setmanals actuals.

Tot i que el govern anterior va crear el SAI LGTBI+, el va integrar a la xarxa catalana i va iniciar una diagnosi per desenvolupar un pla específic, Cynthia Rubio, referent del servei, explica que el salt d’hores ha suposat un canvi substancial: “Abans el servei no es coneixia ni tan sols dins de l’administració. Ara encara ens queda molta feina a fer però hem pogut incrementar les atencions i les accions”. Entre d’altres, des de la tinença d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, capitanejada per Núria Gibert (CUP-PC), s’han impulsat accions com una campanya de conscienciació a les entitats esportives o la celebració de l’octubre trans.

Des del Col·lectiu també posen en valor el canvi viscut al SAI LGTBI+: “Ens ha ajudat moltíssim perquè ara tenim una persona de contacte a l’Ajuntament que ens deriva casos i amb qui col·laborem. És meravellós. Tenim moltes esperances que el servei millori encara més perquè la pandèmia ha frenat molts serveis municipals, entre els quals hi ha aquest. Ha de ser un servei molt més referencial”.

A aquests espais cal sumar-li el treball de visibilització i reivindicació que ja abans del 2019 existien a la ciutat. Si bé, les reivindicacions LGTBIQ+ prèvies a l’aparició del Col·lectiu venien de la mà de propostes polítiques al Ple municipal, d’accions dels partits i les seves joventuts o de col·lectius feministes com Hora Bruixa. També al 2019 es va crear la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feministes de les Escoles Públiques de Sant Cugat, coneguda com a Escoles Coeducatives, amb la visibilització de la diversitat sexual i de gènere en la infància i en les famílies com un dels seus objectius, un repte educatiu que també desenvoluparem en aquest FOCUS.

L’autoorganització com a resposta

La creació del Col·lectiu LGTBI+ Sant Cugat al 2019 va suposar l’inici d’accions reivindicatives que fins el moment havien quedat obviades o desdibuixades a la ciutat. Gràcies a l’autoorganització, el 28 de juny del 2020 es va reivindicar per primera vegada el dia internacional de l’orgull LGTBIQ+ a la ciutat amb una concentració a la plaça d’Octavià –una reivindicació que van portar al 2021 incloent-la al programa de Festa Major– i el 23 de setembre del 2020 també es va celebrar per primera vegada el dia de la visibilitat bi.

També han estat actius en moments de denúncia, com amb la manifestació de condemna a l’agressió homòfoba que es va cometre durant la darrera Festa Major: “És cert que estem vivint un repunt en les agressions LGTBIfobiques preocupant, però que n'hi hagi una tan a prop sempre espanta més. Com a assemblea, vam donar suport a la víctima des del primer moment i vam organitzar una protesta on vam oferir-li un espai perquè participés i s'expressés si ho volia”. L’objectiu de la concentració va ser visibilitzar un Sant Cugat que acull la diversitat i rebutja les actituds LGTBIfòbiques.

Després de l’aturada de la pandèmia, el Col·lectiu ha reprès l’activitat, amb una trentena de persones implicades tot i que a les assemblees, diuen, hi solen acudir unes 10: “Ara ja hem tornat a agafar ritme, a trobar-nos amb regularitat i posar en marxa algunes accions, com va ser la passada penjada de pancartes pel dia de la visibilitat bisexual, per exemple”. Per contactar amb el Col·lectiu, recomanen seguir-lo al seu Instagram o contactar-hi a través de correu electrònic.

Fins ara el Col·lectiu no estava formalitzat amb cap forma jurídica però, per fer actes que precisin de permisos i cessions d’espais, tot just comencen a constituir-se com a associació, un formalisme que no ha de treure el seu funcionament assembleari.

L’acció del SAI

Amb l’objectiu de garantir els drets de totes les persones del col·lectiu LGTBIQ+, el SAI presta quatre tipus de serveis: l’atenció directa a persones i famílies que necessitin un assessorament en temes de diversitat sexual i de gènere, formació, accions de visibilització i atenció en els tràmits de les persones trans. Tot plegat es concreta amb acompanyaments emocionals, al personal docent, derivació a recursos, informació sobre mediacions, suport en denúncies, fer campanyes i accions als centres educatius, reivindicar els dies del calendari LGTBIQ+ i facilitar informació sobre protocols, canvis de nom en documentació i acompanyament trans.

“Hi ha tot tipus de sol·licituds però darrerament estem atenent moltes persones i famílies amb menors amb dubtes d’identitat de gènere”, explica Rubio, que encara no pot concretar les dades d’atencions fetes, que quedaran recollides a final d’any, “nosaltres no hem percebut un augment de denúncies però sí un augment de demandes per malestar individual i familiar per la percepció de perill i inseguretat del col·lectiu, una qüestió que des de grups feministes i LGTBIQ+ del municipi s’està abordant amb activitats d’autodefensa, per exemple”.

“El SAI LGTBI+ és d’obligat compliment i al mandat passat es pretenia cobrir l’expedient però no hi havia els recursos suficients per complir l’objectiu”, apunta en forma de valoració política la regidora Gibert, “ara tenim present el tema tot l’any amb activitats com les proposades en el Pla Educatiu d’Entorn per a les escoles”. Davant de possibles agressions, la tinenta d’alcaldia diu que l’Ajuntament ha de tenir un protocol i ser responsable per garantir els drets de les persones LGTBIQ+: “L’objectiu és que tothom se senti lliure amb la garantia de tots els drets”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article